Zdravlje prostate

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Novo pomagalo za rano otkrivanje raka prostate


33xhok5.jpg



Naučnici iz Toronta napravili su novo pomagalo koje će se koristiti za ranu dijagnostiku raka prostate. Ideja je bila da se svakom pacijentu omogući rana i brza dijagnostika raka prostate, u roku od svega 30 minuta. Bolesnik bi tako bio u mogućnosti da za kratko vreme napusti ordinaciju lekara sa saznanjem o tome da li ima ili nema rak prostate.

Pomagalo je veličine mobilnog telefona i koristi mikročip tehnologiju, određujući dijagnozu iz uzorka mokraće. Čip je spečifičan i reaguje na proteinske čestice koje se nalaze u mokraći osobe koja boluje od raka prostate.

Ovo pomagalo će moći da dijagnostikuje rak prostate, ali i stepen maligniteta - ukazujući samim tim lekaru na vrstu terapije koju treba primeniti. Do sada su ovakve informacije dobijane isključivo posle urađene biopsije prostate koja je vrlo bolna i nosi rizik od infekcije i obilnog krvarenja.

Pomagalo će lekarima biti dostupno za 2-3 godine pošto je sada u fazi inženjerske obrade. Smatra se da će ubrzo biti napravljeni čipovi specifični za maligna oboljenja u drugim organima, a ne samo u prostati. Lekar će jednostavno menjati čipove u svom malom aparatu u zavisnosti od raka na koji se sumnja. Ova tehnologija će moći da se primenjuje i u ranoj dijagnostici različitih infektivnih stanja.

Dr Ted Sargent, naučnik sa Torontskog unverziteta (University of Toronto, Canada) i član tima koji je došao do ovog otkrića, smatra da je najveća korist ovog pronalaska brza i bezbolna dijagnostika.

Izvor: Članak je objavljen u časopisu "Journal of Nanotechnology" krajem septembra 2009. godine.
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Pronađen gen raka prostate

Pronađen gen raka prostate


Britanski naučnici identifikovali su gen koji igra ključnu ulogu u stvaranju raka prostate i koji bi omogućio testiranje kako bi se otkrili najagresivniji tumori.



Ne navodeći kada su britanski genetičari ustanovili "krivca" za rak prostate, časopis Lanset piše da su istraživači na Institutu za istraživanje raka Univerziteta u Liverpulu, u severnoj Engleskoj, otkrili da je gen sa oznakom E2F3 najaktivniji u tumorima raka prostate.

"Test da bi se uspostavila razlika između agresivnih tumora, 'tigrova', i onih koje možemo smatrati 'mačkicama', predstavljao je neku vrstu 'svetog grala' u istraživanju raka prostate", pomalo metaforično je izjavio profesor Kolin Kuper sa Institura za istraživanja raka.

"Sada pouzdano znamo da je gen E2F3 upleten u formiranje raka prostate i da je ključan u određivanju koliko je rak agresivan. Mi se nadamo da ćemo biti u stanju da u narednih nekoliko godina pronađemo test koji će precizno pokazati vrstu i karakter tumora", izjavio je Kuper.

Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Računa se od njega svake godine umre 200.000 muškaraca širom sveta.

Jedini test za rak prostae danas je još uvek marker PSA(prostat specific antigen), protein koji stvara prostata. Porast nivoa PSA može biti znak oboljenja ali i nečeg manje ozbiljnog.

Kuper i tim njegovih saradnika, čiji su rezultati istraživanja najpre objavljeni u časopisu Onkogen, uvereni su da je protein, kojeg proizvodi gen, ključan u određivanju koliko je rak agresivan.

"Preaktivan" gen najčešće znači da proizvodi previše proteina što dovodi do preteranog lučenja i time stvaranja tumora.
U istraživanju kojim se upoređuju zdrave i kancerozne ćelije prostate, istraživači su otkrili da 67 odsto izučavanih ćelija raka prostate ukazuju na prisustvo gena E2F3. Gora prognoza bila je povezana sa višim nivoom proteina.

"Našli smo se u jedinstvenom i uzbudljivom položaju da možemo da testiramo nove markere za rano napredovanja raka prostate što do sada nije bilo moguće. Brz razvoj i širenje naših istraživanja u ovoj oblasti su neophodni tako da naša naučna dostignuća moraju bez odlaganja služiti dobrobiti pacijenata", oduševljeno je izjavio profesor Piter Rigbi, direktor britanskog Instituta za istraživanja raka.


Izvor: Zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Kafom protiv raka prostate

Kafom protiv raka prostate


onzumiranje kafe može da umanji rizik od razvoja raka prostate, objavili su američki istraživači.

v155098p0.jpg



Studijom je utvrđeno da su osobe koje piju velike količine kafe izložene za 60 odsto manjem riziku da obole od agresivnog tumora, u poređenju sa muškarcima koji uopšte ne piju kafu.

Istraživači su pratili 50.000 muškaraca u periodu od 1986. do 2006. godine. Naučnici u ovom trenutku nisu sigurni koji sastojci kafe vrše pozitivno dejstvo.

Poznato je da kafa sadrži mnoge biološki aktivne supstance, poput minerala i antioksidanata. Ove materije umanjuju štetu na tkivu koja nastaje oslobađanjem energije u ćelijama.

Naučnici naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja pre donošenja čvrstih zaključaka o korisnom uticaju kafe.

Rezultati istraživanja obavljenog na Univerzitetu Harvard, predstavljeni su na konferenciji Američkog udruženja za istraživanja o raku.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Vitaminom K protiv raka pluća i prostate

Vitaminom K protiv raka pluća i prostate


Osobe čiji svakodnevni obroci sadrže veće količine K vitamina možda su manje podložne obolevanju ili smrti od raka, naročito kad su u pitanju pluća ili prostata, poručuju nemači stručnjaci iz Centra za istraživanje raka u Hajdelbergu.

v165504p0.png



K vitamin se javlja u dva osnovna prirodna oblika - kao K1, ili filokinon, kojeg uglavnom ima u lisnatom zelenom povrću i u nekim biljnim uljima, i kao K2, ili menakinon, čiji su glavni izvor meso i sir.

Hajdelberški tim je utvrdio da nivo unosa K2 vitamina izgleda smanjuje učestalost obolevanja i smrtnost od raka, dok K1 na to ne utiče.

Ovaj zaključak počiva na praćenju 24.340 odraslih Nemaca, starosti od 35 do 64 godine, koji na početku studije nisu bolovali od raka. Procena njihovog konzumiranja K2 vitamina se bazira na detaljnom upitniku o ishrani koji su popunjavali.

Tokom deset godina kod 1.755 učesnika u ovom istraživanju je dijagnostikovan rak debelog creva, dojke, prostate ili pluća, od kojih je 458 umrlo tokom trajanja studije.

Hajdelberški tim, kojim je rukovodio dr Jakob Linzajzin, ustanovio je da je četvrtina ispitanika sa najvišim unosom K vitamina (92 i više mikrograma dnevno za muškarce i 84 i više mikrograma za žene) izložena 28 odsto manjem riziku da umre od bilo koje vrste raka, u odnosu na grupu ispitanika sa najmanjim unosom tog vitamina.

Pri tom su uzeti u obzir i faktori kao što su starost, telesna težina, navike u vezi s fizičkom aktivnošću, pušenje i unos nekih drugih prehrambenih sastojaka, kao što su vlaknaste materije ili kalcijum.

Među četvrtinom ispitanika s najmanjim unosom K vitamina, od jednog od navedene četiri vrste raka tokom studije je umrlo njih 156, ili 2,6 odsto, dok je među onima s najvišim unosom pomenutog vitamina, od kancera umrlo 1,6 odsto.

Dok između unosa K vitamina i učestalosti raka dojke ili debelog creva nije utvrđena sigurna veza, ona je ustanovljena kod raka pluća i prostate. Na primer, u grupi sa najnižim unosom vitamina K registrovano je 111 slučajeva raka prostate, a u grupi s najvišim unosom tog vitamina 65 slučajeva.

Dr Linzajzin i njegovi saradnici podsećaju da su neka ranija laboratorijska istraživanja ukazala da K vitamin može da inhibira rast ćelija raka i da podstiče apoptozu - samoubilački proces abnormalnih ćelija.

Međutim, još ne može da se tvrdi da je baš K vitamin zaslužan za manji rizik obolevanja od raka u konkretnoj studiji. Moguće je, na primer, da su neki drugi sastojci sira (koji je bio glavni izvor pomenutog vitamina kod nemačkih ispitanika) imali blagotovorno dejstvo.

Zbog toga hajdelberški stručnjaci preporučuju da se u budućim studijama meri nivo K vitamina u krvi ispitanika i da se taj podatak upoređuje s učestalošću obolevanja od raka.



Izvor: Tanjug
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prirodno rešenje za zdravlje prostate

Prirodno rešenje za zdravlje prostate
Alo 22.04.2010 13:09



Broj slučajeva (incidenca) adenokarcinoma prostate (CaP) stalno raste, a u Evropi i Americi predstavlja drugi uzrok smrti od malignih oboljenja.

Izlečenje od karcinoma prostate (CaP) moguće je ukoliko je karcinom ograničen samo na prostatu, i to radikalnim hirurškim lečenjem i radikalnom terapijom zračenjem. Nažalost, i dalje najveći broj pacijenata kod urologa prvi put dolazi sa već uznapredovalim stadijumom karcinoma. S druge strane, kod oko 30 odsto operisanih pacijenata, kao i kod onih koji su se podvrgli terapiji zračenjem, ponovo nastaje lokalni recidiv bolesti ili se javljaju udaljene metastaze. Poslednjih nekoliko godina je sve veći broj dijagnostikovanih karcinoma prostate u ranom stadijumu bolesti, kada je izlečenje još uvek moguće, zahvaljujući biohemijskom markeru prostate PSA i zdravstvenoj prosvećenosti stanovništva.

Učestalost karcinoma prostate

Od adenokarcionoma prostate najčešće obolevaju afrički Amerikanci. Japanci, Kinezi i drugi istočno-azijski narodi, čija je ishrana siromašna mastima životinjskog porekla, a bogata voćem i povrćem, najređe obolevaju od ove vrste karcionoma. Mnoge epidemiološke i naučne studije dokazale su da ishrana i fitohemijske supstance biljnog porekla imaju značajnu ulogu u prevenciji nastanka karcinoma prostate.

Oksidativni stres prostate
Prostata je organ koji se nalazi pod velikim rizikom od oksidativnog stresa (posledice starenja i infekcije prostate). Slobodni radikali dovode do oksidativnog stresa, koji uzrokuje oštećenje ćelijskih struktura i u vezi je sa mnogim bolestima. „Proxana“ suplementi poboljšavaju zdravlje prostate i jačaju antioksidativnu odbranu tkiva prostate, ali i celog organizma i smanjuju rizik od mogućeg nastanka karcinoma prostate.

Supstance koje sprečavaju rak

Najpoznatija fitohemijska jedinjenja nalaze se u različitim lekovitim biljkama kao i u voću i povrću:
- zeleni čaj (katehini)
- paradajz, lubenica, crveni grejpfrut (likopeni - crveni karotenoidni pigment)
- nar (elagitanin-polifenol).
Takođe su važni i oligoelementi (selenijum, cink) i vitamini( A, E i C), koenzim Q10, flavonoidi i tanini.

Kome su namenjeni „Proxana“ dodaci ishrani?

Osobe kojima „Proxana“ može pomoći su stariji muškarci, gojazne osobe, pušači, osobe pod produženim stresom, osobe sa porodičnom anamnezom karcinoma prostate.

„Proxana“ pomaže kod:

- benigne hiperplazije
- hroničnog prostatitisa
- akutnog ili hroničnog bakterijskog prostatitisa.
Sve moći „Proxana“ suplementa:

- poboljšava zdravlje prostate
- jača antioksidativnu odbranu tkiva prostate i celog organizma
- smanjuje rizik od mogućeg nastanka karcinoma prostate.

„Proxana“ aktivni sastojci:

- Likopen - karotenoid normalno prisutan u paradajzu i drugom povrću, koji pomaže u održavanju zdrave prostate i smanjuje oksidativni uticaj na ćelije tkiva prostate.
- Epigalokatehin galat - jedan od najvažnijih sastojaka zelenog čaja koji pomaže u jačanju odbrane organizma od oksidativnih oštećenja, koja uzrokuju slobodni radikali i smanjuje starenje (propadanje) ćelija zbog oksidativnog uticaja.
- Elagična kiselina - polifenol koji se nalazi prirodno u voću, naročito u naru; ima antioksidativne osobine i štiti organizam od slobodnih radikala.
- Selen i cink - minerali neophodni za zaštitu ćelija, koju ostvaruju eliminacijom slobodnih radikala.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Upala prostate - biljni recepti kao spas

Upala prostate - biljni recepti kao spas

Stil magazin 19.05.2010 14:37




Učestalo i pojačano mokrenje, naročito noću, teškoće i osećaj pečenja pri mokrenju, najčešći su znaci oboljenja prostate. Urolozi ističu da je upala prostate najčešće oboljenje koje muči populaciju muškog pola.

Upala je uglavnom izazvana stafilokokom, streptokokom ili koli bacilom koji u ovu žlezdu dospevaju iz drugih organa. Da bi se sprečilo ili ublažilo oboljenje prostate, neophodno je pridržavati se određenih preporuka fitoterapeuta i u svakodnevnu ishranu uvesti odgovarajuće namirnice bogate hranljivim sastojcima.

Tako, na primer, da bi se podstakao veći protok mokraće, kažu stručnjaci, treba piti izvorsku ili filtriranu čistu vodu, najmanje litar dnevno. Savetuje se i unošenje cinka u vidu tableta (15 mg), polinezasićene masne kiseline, kao i korišćenje maslinovog i suncokretovog ulja. Treba jesti pileće meso, ribu, morske plodove, crveno povrće i voće, grašak, pasulj, integralni pirinač i piti sveže ceđene sokove.
Poželjno je izbegavati rafinirane šećere, kafu, jake čajeve i alkohol, kao i kupanje u izuzetno hladnoj ili previše vrućoj vodi. Kao dobru preventivu, stručnjaci savetuju svakodnevno korišćenje pčelinjih proizvoda, pogotovo polena, kapsule belog luka i omega masnih kiselina (dve kapsule tri puta na dan), visokih doza vitamina A, E, C, B kompleksa kao i magnezijuma i kalcijuma.
Određenu korist u lečenju zapaljenja i drugih tegoba prostate pružaju i biljni lekovi jer povećavaju količinu izlučene mokraće, smanjuju otok i pospešuju uništavanje bakterija, glavnih uzročnika infekcije.

Čaj za akutno zapaljenje

Dve supene kašike sitno iseckanog nadzemnog dela troskota i jedna supena kašika sitno iseckanog lista i cveta hajdučke trave, kukuruzne svile, trešnjinih peteljki i lista peršuna, preliti sa litar i po vrele vode. Ostaviti poklopljeno da stoji dva sata.
Procediti i piti zaslađeno s medom više puta u toku dana, s tim što se u svaku čašu može staviti pola kafene kašičice polenovog praha i piti u toku deset dana.

Napitak za hroničnu upalu

Lečenje hroničnog zapaljenja prostate lekovitim čajevima sastoji se iz dve kure u trajanju po 10 dana. Prvo pripremite čaj tako što ćete jednu supenu kašiku sitno iseckanog lista breze, višnjinih peteljki, nadzemnog dela troskota, kukuruzne svile, lista koprive i tri supene kašike peršunovog lista preliti s litar i po vrele vode.
Posle dva sata sve to procedite, zasladite medom i pijte narednih 10 dana. A onda sledećih 10 dana pijte čaj koji se pravi od jedne supene kašike sitno iseckanog nadzemnog dela troskota, trešnjinih peteljki i dve supene kašike lista medveđeg grožđa. Sve se prelije sa šest decilitara proključale vode. Kada se procedi, pije se po dva decilitra pre obroka, u toku 10 dana.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Laserska operacija prostate ne oštećuje seksualnost

Laserska operacija prostate ne oštećuje seksualnost

Net.hr
31.08.2010 10:55




Pri operaciji raka prostate uklanjanje karcinomom pogođene žlijezde često prati nuspojava. Postupak uzrokuje dugotrajnu seksualnu disfunkciju kod polovice muškaraca.

Istraživanje američkih urologa pokazalo je kako nova laserska tehnologija koja se koristi tijekom robotske operacije raka prostate, može smanjiti rizik od oštećenja živaca presudno potrebnih za erekciju i zadržavanje mokraće.

Pilot studijom objavljenom u on-line časopisu
Endourology, istraživači su prvi puta ocjenjivali korisnost CO2 lasera za rak prostate.

"Preciznost pokreta dostupnih putem robotske kirurgije već pomaže smanjiti rizik od seksualnih nuspojava, te predstavlja rani dokaz da će nam CO2 laser pomoći da budemo još precizniji - pogotovo kod očuvanja osjetljivih područja živaca potrebnih za seksualnu funkciju i zadržavanje mokraće", izjavio je dr.
Ketan Badani sa Sveučilišta Columbia.





 
Član
Učlanjen(a)
28.02.2011
Poruka
1
Sprečite rak prostate na vreme

Počev od 30. godine uradite PSA test (prostata sindrom antigen) jednom u dve godine, do 40 gidine. Počev od 40. godine, radite PSA test jednom godišnje, do 50. ili 55. godine. Posle 50. (ili posle 55.) godine, uradite PSA test jednom u 6 meseci. Na taj način sigurno možete predupšrediti, ili na vreme 100% izlečiti rak prostate. Na taj način, uz minoran trošak (2.000 do 4.000 dinara godišnje) sačuvaćete GLAVU. Ovakva praksa je pitanje opšte kulture nacije, to Vam je kao da redovno kontrolišete zube - ili kao što redovno žene snimaju dojke. Govorim iz ličnog iskustva, a veoma slične informacije ćete dobiti od bilo kojeg urologa.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zadovoljstvo u promjeni načina života

Zadovoljstvo u promjeni načina života

Piše: Vlado Roksandić
Izvor: Alternativa


rawfood1.jpg


Jedina ispravna odluka svakog čovjeka koji se suoči s nekim zdravstvenim problemom jest da bude odlučan u donošenju promjene u životu.

U skladu s Hipokratovom tvrdnjom: „Ako nisi spreman promijeniti način života, nema ti pomoći“- dileme nije bilo.

Bio sam spreman i preuzeo sam odgovornost da promijenim način života te da uzmem stvar u svoje ruke.

Karcinom prostate

Krajem ožujka 2010. godine saznao sam, na osnovu službenih nalaza (laboratorij, ultrazvuk, biopsija) da imam karcinom prostate i da hitno moram na operaciju.

Nisam se s tim mogao pomiriti. Vjerovao sam da postoji drugo rješenje.

Na osnovu pravovremene informacije prijatelja, počeo sam proučavati literaturu o promjeni načina života, prvenstveno promjeni prehrane, znajući da prirodna (sirova, živa) hrana ima sve nutrijente neophodne za život moga organizma.

Nije mi trebala priprema, sve sam promijenio odjednom, sirova – živa hrana postala je moja stvarnost, vjera i nada da činim najbolje.

Na tom putu je bilo problema. Dobronamjerno su me opominjali, posebno liječnici, da griješim, da patim te da na taj način neću ništa postići, već ću samo izgubiti vrijeme.

Nisam se pokolebao, znao sam da sam izabrao najbolje!


Moja prehrana i stil života

Uživam u životu, nizašto nisam uskraćen, samo sam dobro odabrao.

Unosim voće, povrće, orašaste plodove, sjemenje, klice, samoniklo bilje i voće, žitarice umjereno i u svom izvornom obliku bez termičke obrade i uobičajenih tvorničkih dodataka. Rekao sam „kemiji“ veliko NE.

Da ne bih čekao „organsko“, koristim najbolje što mogu nabaviti. Ako posumnjam na GM, odustanem, što drugo?

S obzirom da znanstvena istraživanja potvrđuju da je količina bioaktivnih materija, zbog osiromašenog zemljišta i suvremenog načina proizvodnje umanjila kvalitetu namirnica, odlučio sam koristiti i određene dodatke prehrani.

Pored navedenih namirnica, koristim zdravu vodu, pijem kombuchu i čaj (samo je on termički obrađen) i redovno provodim višednevne postove, kad sam isključivo na vodi. Post je fantastična pomoć organizmu u samoizlječenju.

Redovno vježbam i igram nogomet. Družim se s dobrim ljudima. Dovoljno za zadovoljstvo, a i za život, posebno.

Vrijeme je prolazilo, nisam žurio s kontrolom zdravstvenog stanja. Znao sam da je za rezultate potrebno vrijeme.


Ohrabrujući rezultati

Prvi rezultati bili su ohrabrujući, sljedeći još bolji.

Ultrazvučnom i laboratorijskim dijagnozama se potvrđivao kontinuirani napredak u ozdravljenju, da bi se nakon šest mjeseci tumor smanjio tri puta, a nakon 8,5 mjeseci više ga nije bilo.

Tako je i sada. Bolest je ružna prošlost i opomena za budućnost.

Pored osnovne bolesti, popravio sam sve nalaze, tako da od početka promjene načina života i prehrane nisam uzeo niti jedan lijek, mada sam do tada redovno uzimao terapiju za normalizaciju krvnog tlaka.

Ima li išta ljepše od promjene načina života prije nego nastupe problemi, ili još bolje, odmah poslije prestanka hranjena majčinim mlijekom, kako ja učim svog unuka i što od srca svima preporučujem?!




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Obrezivanje štiti od raka prostate

Obrezivanje štiti od raka prostate

Istraživači smatraju da muškarci koji su bili obrezani pre prvog seksualnog odnosa, imaju manji rizik za dobijanje raka prostate.

207175_odnos_f.jpg


Naučnici sa Fred Hačinson
centra za bolesti raka pretpostavljaju da su polno prenosive bolesti veliki rizik za dobijanje raka prostate zbog upala koje prate infekciju. Cilj studije je da otkriju da li prevencija polno prenosivih bolesti putem obrezivanja takođe smanjuje i rizik za razvoj raka prostate – što je nešto za šta naučnici smatraju da ima smisla.

Rezultati pokazuju da obrezani muškarci imaju 15% manje šanse da dobiju rak prostate, ako su obrezani pre prvog seksualnog iskustva.

Istraživač Džonatan Rajt je došao do tog rezultata nakon analiziranja informacija sa 3.399 muškaraca od kojih je 1.754 imalo rak prostate, a 1.654 nije. Rezultati posebno pokazuju da obrezani muškarci imaju manji rizik za dobijanje agresivnog raka prostate za 18%, a sveukupno manje agresivnu bolest za 12%.

Bilo je mnogo diskusija da li obrezivanje treba da bude obavezno. Studije pokazuju da se i HPV infekcije javljaju ređe kod obrezanih muškaraca.

Istraživači kažu da kožica na penisu stvara vlažno i pogodne okruženje za patogene. Upalni procesi mogu promeniti ćelijsku strukturu, što dovodi do raka, mada i drugi mehanizmi mogu biti uključeni.

“Druge studije pokazuju da obrezivanje smanjuje rizik od dobijana HIV-a i ostalih seksualno prenosivih bolesti poput herpes simpleks virusa 2, trihomonijaze, bakterijske vaginoze” kaže dr Debora Mičel.

Dr Rajt međutim, kaže da je potrebno još studija kako bi se utvrdilo kako upale i polno prenosive bolesti utiču na rizik za dobijanje raka prostate.

Izvor: Vesti online




 
Natrag
Top