Zdravlje prostate

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Obrezivanje štiti od raka prostate



Ovi iz Fred Hutchinson Cancer Research Center nemaju izgleda pametnijeg posla nego da s vremena na vrijeme ispale poneku glupost sa ko zna kojom namjerom i ciljem. Toliko su uspješni u svojim istraživanjima financiranim od strane korporativne farmakomafije da sada Amerikanci imaju dvostruko veću učestalost pojave svih oblika karcinoma u odnosu na zemlje Zapadne Evrope.

Velika većina muške populacije u SAD se od polovine 20 vijeka, kada je to ušlo u modu, obrezuje. Da li zbog toga manje oboljevaju od polnih bolesti? Ne. Da li zbog toga manje oboljevaju od kancera testisa, penisa pa i prostate? Ne. I dalje im je prosjek oboljevanja duplo veći od evropskog.

Obrezivanje je dio vjerske tradicije u islamu i judaizmu. Pobornici modernog obrezivanja iznose čitav niz razloga i "dokaza" koji bi trebali da nas ubjede kako je obrezivanje korisno i neophodno sa medicinskog, sexualno funkcionalnog pa čak i estetskog stanovišta. Obrezani su navodno otporniji na neke infekcije, bolji sui ljubavnici a i ženama se navodno više sviđa Shaban Shaulic look od shar-pei look. Period od preko 60 godina takve prakse u SAD je dovoljno dug period u kojem bi se nedvosmisleno pokazale i dokazale prednosti u zdravstvenom i funkcionalnom smislu ukoliko stvarno postoje ali to je začudo izostalo. Ni jedna ozbiljna studija ni istraživački projekt nisu dokazali ništa slično izuzimajući ovakve sporadične bombe koje se plasiraju po popularnim medicinskim časopisima kao što je ova iz Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Što se tiče estetske dimenzije tu bi trebalo da se oglase pripadnice ženske populacije jer bi njih po prirodi stvari sem ostalih dimenzija trebala da interesuje i estetska dimenzija. Ja jednostavno ne mogu u toj stvari da budem objektivan pa ću da se poslužim jednim plastičnim poređenjem i da vas pitam:

"Da li bi banana izgubila svoju slast, svoj karakterističan ukus i miris koji toliko volite kada bi sazrijevala ovako"?
BANANA-OBREZ.jpg



Kao što rekoh Islamska i judejska tradicija nalažu obrezivanje. Pošto ja pripadam tradiciji srpskog pravoslavlja gdje se poštuje ona filozofska maksima: " Ne skraćuj ono što bi trebalo produžavati." - lično sam protiv obrezivanja (sem ako nisu u pitanju određeni zdravstveni rizici... fimoza, parafimoza).

Zaštitnici životinja su se širom svijeta izborili da se rasnim psima ne kupiraju uši i repovi. Psi su sada zaštićeni. Muškaraca se niko nije sjetio i zato apelujem na žene da dignu svoj glas protiv obrezivanja i zaštite nas muškarce od tog varvarskog djela.


NE-DIRAJ-CUNU.jpg

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rak prostate je moguće predvideti?

Rak prostate je moguće predvideti?

Britanski naučnici sa Instituta za istraživanje kancera, utvrdili su tragove genske aktivnosti u krvi, koji ukazuju na verovatnoću da se kod ispitanika javi agresivnija forma raka prostate, zbog čega je nužno hitnije i kompleksnije lečenje.

1.jpg
Guliver/Getty Images

Rak prostate se pojavljuje u raznovrsnim oblicima. Neki ljudi s tom bolešću žive godinama bez simptoma, ona ostaje ograničena na samu prostatu i ne predstavlja životnu pretnju, dok se kod drugih vrsta raka javlja u smrtonosnoj formi koja se brzo širi na druge organe.

Posle raka pluća, kancer prostate je drugi po učestalosti među muškarcima. U 2008. u svetu je dijagnozirano 899.000 slučajeva te vrste raka, podaci su Međunarodne agencije za istraživanje raka pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Problem je kako na vreme i sa sigurnošću znati da li se kod pacijenta radi o blažem ili težem obliku bolesti. Testovi za to već postoje (na bazi biopsije), ali je njihova tačnost ograničena.

Britanski tim, na čelu sa Johanom de Bonom, je sada otkrio način testiranja (na bazi uzorka krvi) koji je potencijalno tačniji i ne predstavlja nikakvu tegobu za pacijenta.

Britanci su u studiji "skenirali" sve gene u uzorcima krvi 100 pacijenata obolelih od raka prostate iz Londona i Glazgova. Među njima je bilo i onih kod kojih je već utvrđena agresivnija forma bolesti, kao i onih za koje je procenjeno da im je rizik od lošeg ishoda nizak, a deo pacijenata je bio u sasvim ranoj fazi bolesti.

Na osnovu uzoraka genske aktivnosti, pacijenti su podeljeni u četiri grupe i nakon dve i po godine istraživanja je utvrđeno da ispitanici iz jedne od grupa umiru znatno ranije od drugih - njihov prosek preživljavanja je iznosio svega devet meseci, prema prosečno više od dvadeset jednog meseca kod drugih pacijenata.

Kod svih ispitanika iz te grupe je utvrđeno devet ključnih aktivnih gena, koji su potom registrovani i u krvi 70 Amerikanaca obolelih od agresivne forme raka prostate.

Među devet gena, nekoliko je bilo iz sfere imunološkog sistema. To ukazuje da je ovaj sistem narušen kod pacijenata sklonih raku prostate koji metastazira.

(Tanjug)



 
Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
negde sam pročitao da je za dobro funkcionisanje prostate izuzetno dobro jesti semenke od bundeva ili konzumirati ulje od bundeve
u turskoj gde se to dosta koristi muškarci maltene nemaju nikakvih problema sa prostatom!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gazirano piće na dan za 40 posto povećava rizik od raka prostate

Gazirano piće na dan za 40 posto povećava rizik od raka prostate

Dok slatkiši i testenine povećavaju rizik od blažih oblika karcinoma, više od 330 ml gaziranog soka na dan povećava rizik od agresivnog oblika raka prostate za čak 40 procenata.

news_15686.jpg

Muškarci koji piju zaslađena i gazirana pića bi trebali da ih izbace iz svoje ishrane, jer oni znatno povećavaju rizik od agresivnog oblika raka prostate, pokazala je 15-ogodišnja studija švedskog Univerziteta Lund.

Studija je obuhvatila 8000 muškaraca starih od 45. do 73. godine, od kojih su na početku studije svi bili relativno dobrog zdravlja.

Oni muškarci koji su na dan pili oko 330 ml zaslađenih gaziranih napitaka imali su 40 posto veći rizik od agresivnog oblika raka prostate za razliku od muškaraca koji su izbegavali takva pića.

Iako je rak prostate povezan s genetikom pojedinca, naučnici su zaključili da ishrana ima
veliki uticaj na to od kog će oblika raka pacijent oboleti.

Osim veze između gaziranih pića i agresivnih oblika raka, otkrili su da oni muškarci koji jedu
puno
testenine, pirinča i slatkiša češće obolevaju od blažih oblika karcinoma prostate.

Ranija istraživanja su pokazala da previše gaziranih sokova značajno podiže rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, raka gušterače, osteoporoze i drugih bolesti.

(24sata)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Trojanski konj" uništava rak prostate

"Trojanski konj" uništava rak prostate

Eksperimentalna terapija poznata pod imenom "Trojanski konj“ pokazala se uspešnom u eliminisanju ćelija raka prostate, saopštili su krejem sedmice britanski naučnici.

1.jpg

Naučni tim ubrizgao je virus koji ubija ćelije raka kroz imuni sistem. Kada dospe u organizam, virus se umnoži i dolazi do ćelija raka uništavajući ih bez problema, objavili su naučnici u časopisu "Cancer Research". Međutim, kako prenosi BBC, istraživanja su za sada vršena samo na eksperimentalnim miševima, pa je potrebno dalje ispitivanje i prilagođavanje lečenjiuljudi.

Upotreba virusa u medicinske svrhe lečenja raka nije novost, ali najveći problem još uvek predstavlja ubrizgavanje virusa dovoljno duboko u ćelije raka, gde neće izazvati štetu po ostatak organizma, objašnjava profesorka Kler Luis sa Univerziteta u Šefildu, koja vodi pomenuto "trojansko" istraživanje.

Naime, posle hemioterapije i radioterapije kojima se rak najčešće leči, dolazi do oštećenja tkiva. To izaziva povećanje broja belih krvnih zrnaca koji pomažu pri lečenje, ali često u nedovoljnom broju. Upravo na talasu tih belih krvnih zrnaca, profesorka Luis pokušava da prenese virus do ćelija raka.

Njen tim je radio sa uzorcima krvi iz kojih su izdvojene ćelije po imenu makorfag, koje u sastavu imunog sistema napadaju "strance" u organizmu. Pomešane sa virusom, te ćelije organizmom putuju zajedno sa belim krvnim zrncima , izbegavajući napade unutar organizma.

U pomenutoj studiji miševima su ubrizgana bela krvna zrnca dva dana nakon završetka hemioterapije. U tom trenutku uneta je mala količina virusa pomešana sa pomenutim ćelijama. Kada dođu do virusa makrofagovi se mogu razmnožiti, što dovodi do znatno bržeg rasprostranjivanja virusa u ćeijama raka.

Četrdesetodnevna studija pokazala se veoma uspešnom jer su svi miševi nakon završetka tretmana bili "očišćeni" od ćelija tumora.

"Virus u potpunosti uništava ćelije i zaustavlja njihov povratak“, objašnjava prof. Luis, dodajući da ova terapija može biti od neverovatne koristi pri lečenju tumora hemioterapijom i radioterapijom.

Doktorka Kejt Holms, vođa istraživačkog odseka Britanskog centra za rak prostate izjavila je takođe da ova terapija predstavlja tračak nade i inovativnosti u lečenju raka prostate.

"Ako se terapija pokaže uspešnom i na ljudima, mogla bi da donese značajan napredak u traženju efikasnijih tretmana raka prostate koji se kod muškaraca često može proširiti i na kosti“, dodala je ona.

Rak prostate često je oboljenje u kasnijim godinama života muškaraca, ali novija istraživanja pokazuju da se sve češće javlja i kod mlađih ljudi.

Izvor: B92
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sačuvajte prostatu

Sačuvajte prostatu

Svake godine u našoj zemlji oko 1 500 muškaraca oboli od raka prostate.

1.jpg

Pobrinite se da i vi ne budete jedan od njih i da vaša prostata ostane zdrava. Kako? Evo nekoliko saveta:

ZDRAVA SVETLOST
Jedna studija je pokazala da su muškarci koji žive u krajevima gde ima više sunca izloženi manjem riziku od raka prostate i to za 32 odsto.

Umesto da se preterano izlažete suncu radije svakodnevno uzimajte dodatak ishrani sa vitaminom D (koji sadrži oko 1.000 IU jedinica) i tako sačuvajte i kožu.

BEZ HAMBURGERA
Masnoća smanjuje nivo PSA (specifičnog antigena prostate) u krvi, pa preterana težina lako može da dovede do toga da rezultati testiranja PSA ne budu verodostojni.
Osim toga debljina će vam smetati prilikom digitalnog rektalnog pregleda koji će biti manje precizan.

2-4 PARADAJZA
Prema nekim istraživanjima, muškarci koji nedeljno pojedu od 2 do 4 porcije svežeg paradajza izloženi su za 26 odsto manjoj opasnosti da obole od raka prostate.

Ukoliko ne volite ovu crvenu ”jabuku“, pojedite barem neku picu sa kečapom ili sos od paradajza.

Izvor: Men`s Health

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Rak prostate može biti povezan sa seksom

| Klix.ba


Istraživanje sprovedeno u SAD pokazalo je da rak prostate mogu izazvati uobičajene infekcije koje se prenose polnim putem.


107221507853b31200ba90c160847194_orig.jpg




Tim naučnika je na Univerzitetu Kalifornija testirao ćelije ljudske prostate i ustanovio da seksualno prenosiva nevirusna infekcija, pod nazivom trihomonijaza, podstiče rast raka.

Trihomonijazom je inficirano oko 275 miliona ljudi širom sveta. Inficirani muškarci mogu osećati bol tokom uriniranja, a pojavljuje se i beli iscedak iz penisa. Kod žena se javlja bol i svrab oko vagine i promene u pražnjenju mehura, ali se ovi simptomi ne javljaju kod čak polovine zaraženih muškaraca i žena.

Inače, studija sprovedena 2009. godine na Harvardu, utvrdila je da je četvrtina muškaraca s rakom prostate imala simptome trihomonijaze.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Učestalo mokrenje je znak bakterijske infekcije

Kod muškaraca su u ovo doba godine izraženi problemi sa upalama bešike i prostate. Kao prateći simptomi javljaju se povišena telesna temperatura, slabinski bol, drhtavica, a analize otkrivaju i prisustvo velikog broja leukocita u urinu

Fawnt0F.jpg


PROCENjUJE se da na 30 žena, samo jedan muškarac ima problem sa urogenitalnim infekcijama, koje su naročito česte u ovom periodu godine. Osim anatomskih karakteristika, pripadnike jačeg pola štite i dodatni mehanizmi koji postoje u organizmu. Naime, prostatične žlezde stvaraju sekret koji usporava bakterijski rast, a imuni odgovor sprečava infekciju.

Nekada, međutim, ovi zaštitni mehanizmi nisu dovoljni da spreče razvoj infekcije. Najčešće se to dešava kada postoji neki poremećaj u normalnom protoku urina, što mogu da izazovu kamen mokraćnog sistema, nepravilna funkcija mokraćne bešike, uvećana prostata, suženje mokraćen cevi i slično.

- Pacijenti često imaju i druge bolesti, kao što je recimo dijabetes, i oni su skloniji infekcijama zbog promena u imunom sistemu - kaže major dr Aleksandar Spasić, urolog Vojnomedicinske akademije. - Učestala promena seksualnih partnera povećava rizik za nastanak upale.

Urogenitalna infekcija može da bude asimptomatska, bez karakterističnih tegoba, a nekada simptomi i znaci mogu da budu vrlo nespecifični, recimo pojava nekontrolisanog mokrenja - inkontinencija. Kod upale bubrežne karlice i tkiva javljaju se povišena telesna temperatura, slabinski bol, drhtavica, učestalo mokrenje, a analize otkrivaju i prisutvo velikog broja leukocita u urinu. Na upalu mokraćne bešike treba posumnjati ako se javi učestalo mokrenje malih količana urina, povremeno sa prisustvom krvi, hitnim nagonima i bolom nakon završetka mokrenja.

- Najčešća infekcija je akutni prostatitis - objašnjava dr Spasić. - Kod mlađih pacijenta uglavnom je uzročnik neka od atipičnih bakterija kao što su hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, a u srednjim godinama, kada počinju tegobe sa donjem urinarnim traktom, neka crevna bakterija - ešerihija, proteus, klebsijela, enterobakter. Na pregledu prostata je topla i izrazito bolna, sa pojavom iscetka iz mokraćne cevi. Antibiotska terapija mora duže da se uzima, a potrebne su i češće kontrole urologa.

Kod mlađih, seksualno aktivnih muškaraca, česte su upale mokraćne cevi koje izazivaju pomenute atipične bakterije. Mnogi nemaju tegobe, a ponekad se javlja samo sekret iz mokraćne cevi, od bistre do guste bele ili žute tečnosti. U nekim slučajevima pacijenti se žale na pečenje, svrab ili bolove. Neophodno je lečenje oba partnera.

- Upala pasamenika i testisa vezana je za životnu dob i moguće uzročnike, a terapija je prilagođena najčešćim, pretpostavljenim ili izolovanim uzročnicima iz urinokulture i spermokulture - ukazuje dr Spasić. - Dijagnoza urogenitalnih infekcija se postavlja nakon pregleda, analize urina i urinokulture i ultrazvuka. Kod komplikovanih infekcija rade se i neke sofisticiranije radiološke metode, kao što je dubinsko snimanje bubrega ili kompjuterizovana tomogorafija. Uretrocistoskopija je endoskopska dijagnostička metoda koja nam pomaže da analiziramo strukture donjeg urinarnog trakta.

Za brže ispiranje mokraćnih puteva od uzročnika infekcije savetuje se povećani unos tečnosti, najbolje topli čajevi. Vitamin C može da uspori razmnožavanje pojedinih bakterija zakišeljavanjem urina. Tegobe mogu da se ublaže toplim oblozima i uzimanjem lekova protiv bolova.

- Antibiotska terapija može da se propiše i pre izolovanja uzročnika, najčešće preparati iz grupe fluorohinolona, aminoglikozida, cefalosporina - naglašava dr Spasić. - Doze i dužina primene su preporučeni od strane međunarodnih vodiča i iskustva urologa.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Posle operacije prostate - impotencija

Hirurški zahvati na prostati, naročito zbog karcinoma, mogu da ostave trajnu posledicu. Trajna seksualna nemoć utiče i na psihu i emotivno stanje pacijenta

2r26ixl.jpg


POSLE operacije prostate mnogi muškarci suočavaju se sa erktilnom disfunkcijom, pa i trajnim gubitkom erekcije. Lekari upozoravaju da su ovakvi slučajevi u porastu, a trajna seksualna nemoć utiče i na psihu i emotivno stanje pacijenta.

Benigno uvećanje prostate, kod kojeg ne pomažu lekovi, i karcinom, dva su najčešća razloga zbog kojih se pacijenti podvrgavaju operaciji ovog organa.

Profesor dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, objašnjava da gubitak seksualne funkcije kod muškarca i njeno trajanje zavise od toga koja se operacija radi i zbog čega.

- Do potpunog gubitka erekcije najčešće dolazi zbog operacije karcinoma prostate i to u situacijama kada se zbog odstranjivanja malignog tkiva neurovaskularna peteljka, koja je odgovorna za potenciju, ošteti ili preseče tokom intervencije - kaže dr Džamić. - Tu se ne radi o greški, već je to deo operativnog zbrinjavanja. Nikako ne treba ostaviti neurovaskularnu peteljku na kojoj će se ponovo pojaviti karcinom, samo da bi seksualna funkcija ostala u redu posle operacije. Osim gubitka erektilne funkcije, posle operacije može da dođe i do gubitka semene tečnost u ejakulatu što je, takođe, posledica poremećaja anatomskih odnosa koji nastaju prilikom operativnog zbrinjavanja.

Profesor Džamić navodi i da se kod svakog pacijenta pre početka operacije radi posebna procena i donosi odluka da li je neophodno odstraniti neurovaskularnu peteljku.

U slučaju kada je gubitak potencije trajan, pacijenti kod kojih je došlo do ovoga ne moraju da očajavaju, jer i kod njih postoji mogućnost njenog vraćanja. U ovakvim situacijama može da se ugradi specijalna proteza uz pomoć koje je moguće ponovo imati seksualne odnose. Nažalost, one se ne ugrađuju kod nas i njihovu ugradnju ne pokriva obavezno zdravstveno osiguranje.

Kada je u pitanju privremeni gubitak erektilne funkcije do njega najčešće dolazi zbog operacija koje se rade zbog benignog uvećanja prostate i otežanog mokrenja. U ovom slučaju nervi ostaju neoštećeni i uz adekvatnu terapiju lekovima, potencija se vraća najkasnije šest meseci od zahvata.

REDOVNI PREGLEDI

Karcinom prostate je trenutno drugi po redu uzrok smrti kod muškaraca, a pokazalo se i da je povećan broj pacijenata sa benignim uvećanjem prostate - kaže dr Zoran Džamić. - Zato je neophodno da svi muški članovi porodice u kojoj postoji genetska predispozicija za dobijanje ovog oboljenja, obrate više pažnje na mogućnost njegovog nastanka i da redovno idu na preglede.

(Novosti)
 
Natrag
Top