Zdravi zubi, zdravo telo

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Desni propadaju od detinjstva

Desni propadaju od detinjstva

Profesor dr Božidar Dimitrijević u razgovoru za Novosti o uzrocima i mogućnostima lečenja parodontopatije, koja pogađa sve više ljudi

1.jpg
Profesor dr Božidar Dimitrijević sa pacijentom

PREMA podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 50 odsto dece do adolescencije boluje od nekog oblika upale desni i blažih oblika parodontopatije, a praktično svi odrasli boluju od nekog oblika parodontopatije.
Ova bolest potpornog aparata zuba je najrasprostranjenija u svetu, i jedan od najčešćih uzroka vađenja zuba nakon 40. godine.
Mada mnogi misle da bolest nastaje u odraslom dobu, ona zapravo počinje još u detinjstvu.

Osnovni faktor za nastanak parodontopatije je dentalni plak, mikrobna naslaga koja se stalno stvara na površini zuba, a uklanja isključivo mehanički pranjem zuba i korišćenjem ostalih sredstava za održavanje higijene.
Ostali faktori rizika nemaju ulogu u nastanku, već samo u razvoju bolesti, jer utiču na patogenetski tok, ali bez dentalnog plaka nema parodontopatije.

- Dentalni plak nastaje spontano i već pet minuta posle pranja zuba dolazi do prvih akumulacija organske skrame koja nastaje iz pljuvačke, a šest sati posle formiranja te naslage počinje ugradnja prvih mikroorganizama iz usne duplje - kaže u intervjuu „Novostima“ profesor dr Božidar Dimitrijević, iz Klinike za parodontologiju i oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

- U tom trenutku, to su gram-pozitivni aerobni mikroorganizmi, normalni stanovnici usne duplje. Oni nemaju značajnu ulogu u nastanku i razvoju bolesti, ali pripremaju teren za naseljavanje drugih mikroorganizama koji su parodontopatogeni, što se dešava tek za četiri do šest dana.


Kako to možemo da izbegnemo?

- Dobrim održavanjem oralne higijene, što podrazumeva pravilan izbor sredstava, dobru tehniku korišćenja tih sredstava, i pranje zuba dovoljno često i dovoljno dugo. Bez ispunjenja ta četiri faktora nema uklanjanja dentalnog plaka.

Koliko je „dovoljno često“?

- Zubi bi trebalo da se besprekorno operu tri puta dnevno. Postoje tabletice sa organskim bojama za detekciju dentalnog plaka. Kada uveče perete zube najbolje što možete, uzmite antiplak tabletu, jedan minut je valjajte po ustima, pa isperite i pogledajte se u ogledalu. Ako ima prebojenosti na zubima, dentalni plak nije uklonjen, i treba da nastavite sa pranjem.

Šta se podrazumeva pod pojmom „dovoljno dugo“?

- To zavisi od manipulativnih sposobnosti. Dobro obučeni mogu u kraćem periodu, na primer, za tri minuta četkicom da operu zube, a posle toga da koriste i ostala sredstva za održavanje higijene kao što su konac, aproksimalna četkica za bočne prostore i između zuba, stimulatori. Četkica za zube je veoma značajna, ali u našem narodu postoji predrasuda da je tvrda četkica mnogo efikasnija, a zapravo je suprotno, jer dentalni plak se najbolje uklanja sa srednje tvrdim i mekim četkicama za zube.

2.jpg

Kada treba da se počne sa ovakvim higijenskim režimom? - Još u detinjstvu. Parodontopatija je razvojno oboljenje, uvek joj prethodi gingivit, zapaljenje desni. Kada se ono ne leči, patološki proces se širi, zahvata dublja parodontalna tkiva. To pokreće neke destruktivne mehanizme u potpornim tkivima koji se manifestuju njihovom razaranjem, formiranjem parodontalnih džepova i drugim simptomima.

Koje su faze bolesti i kakva je prognoza svake od njih?

- Prva faza je zapaljenje desni, i u tom prodermalnom stadijumu može da se uradi apsolutno sve na parodoncijumu da se vrati stanje aposolutnog zdravlja. U drugom razvojnom stadijumu nijednom terapijskom merom ne može da se postigne apsolutni oporavak. Ako se bolest ne zaustavi, dolazi do ozbiljnih razaranja potpornih tkiva i nastaje treći manifestni stadijum pune kliničke slike.

Tada se primenjuju ozbiljnije terapeutske procedure i sofisticiranije hirurške metode. U ovoj fazi zubi još mogu da se sačuvaju i da se uspostavi zdravlje, ali na postojećem nivou razaranja parodoncijuma uz delimičnu regeneraciju.

Džepovi koji se formiraju između desni i zuba moraju da se eliminišu, jer u njima ima zrelog dentalnog plaka u kome dominiraju parodontopatogeni koji izazivaju patološki proces. Ali ako se bolest „ne uhvati“ ni tada, nastaje terminalni razvojni stadijum. Tada je razaranje svih parodontalnih tkiva potpuno, a zubi plivaju u obolelom mekom tkivu.

Šta je tu najveći problem?

- Što u početnim stadijumima nema burne kliničke slike, nema bola. Može da se javi krvarenje desni na provokaciju prilikom pranja zuba ili uzimanja čvrste hrane, osećaj stranog tela između zuba, peckanje ili trnjenje u desnima. Tek u trećem razvojnom stadijumu javlja se sedam jasno ispoljenih kliničkih simptoma bolesti: zapaljenje desni, povlačenje desni sa produženjem krune pa zubi postaju neuporedivo duži, formiraju se parodontalni džepovi, javlja se sadržaj u parodontalnom džepu, zbog propadanja dentalnog tkiva dolazi do labavljenja zuba različitog intenziteta i javlja se patološka migracija odnosno promena položaja zuba. Obim razaranja potpornih tkiva u tom trenutku stvara uslove za nastanak komplikacija.

Koje su najčešće komplikacije?

- Anaerobna infekcija i ograničena gnojna kolekcija u džepovima, što je izuzetno bolno. Javljaju se i drugi potencijalni simptomi kao što su povišena temperatura, malaksalost, groznica, a sve to primorava bolesnika da se javi lekaru. Stomatologu se jalja pacijent sa komplikacijama i sa izraženim razaranjem parodontalnih tkiva. Tada moraju da se koriste opsežne terapijske mere da se patološki proces prvo zaustavi, pa da se eliminiše i da se stvore povoljni uslovi u parodontalnom tkivu. Dok postoji inflamacija, ne rade se popravke, protetska rehabilitacija i slično.

Zbog čega je lečenje parodontopatije tako skupo?

- Kompletna parodontologija je praktično izopštena iz sistema zdravstvene zaštite, što je nedopustivo i bitno utiče na zdravlje stanovništva. Nauka danas zna da oboljenja parodoncijuma bitno utiču ili na nastanak, ili na razvoj različitih sistemskih bolesti: dijabetesa tipa dva, kardiovaskularnih oboljenja (pre svega ateroskleroze), spontanih pobačaja, preveremenih porođaja ili rađanja dece male telesne težine. Treba naglasiti da je lečenje početnih stadijuma parodontopatije jeftino i kratko traje, a u uznapredovalim stadijumima lečenje je sve skuplje i duže traje.

PASTA NE LEČI
Koliko u zaustavljanju parodontopatije mogu da pomognu sredstva za održavanje oralne higijene?
- Ti preparati potpomažu terapiju. Pasta za zube je značajna, ali ona ne može da izleči bolest.
Postoje i razne vodice za ispiranje, ali samo jedna sadrži supstancu hlorheksidin diglukonat koja ima dokazani antiplak efekat.

BRIGA O KORENU
Da li ogoljeno korenje zuba treba da se zaštiti?
- Eksponiranje korena zuba svi doživljavaju kao estetski problem, a to je pre svega ozbiljan zdravstveni problem. Naime, koren je inervisan preko pulpe i kada je ogoljen povećava se njegova osetljivost na termičke (toplo-hladno) i mehaničke nadražaje (pranje zuba).
Na eksponiranom korenu zuba stvaraju se uslovi za nastanak karijesa, a karijes na korenu zuba uvek ima lošu prognozu. O tim stvarima treba voditi računa, pa se radi ili desenzibilizacija površine korena zuba i kondicioniranje, a u slučaju kada je izolovana recesija postoji i hirurška terapija.

Izvor: Večernje novosti

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Vratite zubima bjelinu uz pomoć kurkume, sode bikarbone i kokosovog ulja

1_zps8f543a24.jpgDa kurkuma, jedna od biljaka koja ostavlja mrlje na svemu i svačemu može zapravo izbijeliti zube zvuči gotovo nevjerojatno, zar ne?
No, činjenica je da ima upravo takvo djelovanje u kombinaciji sa sodom bikarbonom i kokosovim uljem u prirodnoj pasti za zube u receptu koji vam donosimo.
Ova tri ljekovita sastojka neće samo očistiti i izbijeliti vaše zube na prirodan i neškodljiv način, nego će pomoći zubima i desni u suzbijanju infekcija i upala te kvarenju zubi.
Možete je koristiti i za ublažavanje zubobolje, kod osjetljivih i bolnih desni, ali i kao preventivu karijesa i lošeg daha.
Sva tri sastojka obiluju antibakterijskim, protuupalnim i antivirusnim svojstvima pa će te uz čiste, bijele i sjajne zube njima osigurati najbolju prirodnu zaštitu na duži rok.

Sastojci:

  • 4 jušne žlice kurkume u prahu
  • 2 čajne žličice soda bikarbone
  • 2-3 jušne žlice kokosovog ulja

  • Priprema:
U kurkumu dodajte sodu bikarbonu i kokosovo ulje, žlicom ili vilicom dobro promiješajte sastojke dok ne dobijete gustu pastu.

Nanesite svoju domaću pastu na četkicu i operite zube kao s uobičajenim sredstvom za njegu zubi. Potom dobro isperite usta.

Pastu možete držati u zatvorenoj staklenoj posudi i iskoristiti još nekoliko puta.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zdravi i bijeli zubi do duboke starosti: Slana pasta tibetanskih redovnika – recept!

QJD0CcW.jpg


Kod tibetanskih monaha zubi ostaju zdravi do duboke starosti, čak je tako bilo i u drevnim vremenima, kada u ovim planinskim predjelima za komercijalne paste i stomatologa nikad nisu čuli, prenosi uspesnazena.com. Želite li znati njihovu tajnu? Vrlo jednostavno!


U pola čaše prokuhane i ohlađene vode uspite 1 žlicu krupne soli. Jednu minutu energično miješajte žlicom, a zatim skinite i bacite formiranu pjenu.


Četkicom za zube uhvatite nekoliko kristala i perite ovom smjesom zube uobičajenim pokretima, ujutro i navečer nakon obroka.


Vodom iz iste čaše isperite zube.


Zubi od ovoga postaju jako bijeli, a desni jačaju i dobivaju ružičastu boju.


Osjetit ćete nalagodnost u početku: na slanu vodu odmah “odjeknu” zubi pojačanom osjetljivošću na hladno-vruće i kiselo-slatko. Postaju osjetljiviji na neko vrijeme, ali to uskoro prođe.


Usput, takve neugodne osjećaje daju i vrlo skupe paste za osjetljive zube. Strpite se malo: “slana” pasta, ne samo da uništava patogene bakterije usne šupljine, već za vrlo kratko vrijeme ojačava zubnu caklinu, “zacementiravši” pukotine i neravnine na zubima.


(Uspesnazena.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Iskustvo čitatelja – Parodontozu sam izliječio sokom od limuna

56HDZDX.jpg


Parodontoza je bolest koja oštećuje zubno meso, kost i ostale noseće strukture zubi. Upala rubnog dijela zubnog mesa (gingivitis) rani je stadij oboljenja, kod kojega je oštećen samo dio tkiva. U tom slučaju se parodont može potpuno izliječiti. Ako se ne liječi može doći do upale potpornog sustava zuba (periodontitis). To je kasniji stupanj parodontne bolesti, gdje su zubno meso i ostale strukture koje drže zub u kosti ozbiljno oštećene. To zahtjeva intenzivno liječenje, ali svejedno može uzrokovati gubitak jednog ili više zubi.

hr.wikipedia.org

Iskustvo našeg čitatelja iz Njemačke

“Izliječio sam se od Parodontoze i htio bih to podijeliti s vama. Moj je zubar ostao vrlo zapanjen napretkom koji sam ostvarivao. Lijek je vrlo jednostavan, jeftin i prirodan – sok od limuna.

Zadnjih šest mjeseci sam pio sok od limuna s vodom, oko 2-3 ili 4 limuna svaki dan. Samo sam pio, nisam ga zadržavao u ustima. To čini tijelo više alkalnim, što je prilično neobično, jer je limun kiseo.

Bakterija koja je odgovorna za Parodontozu ne voli alkalnu okolinu i nestaje, a time se bolest zaustavlja. Zubno meso postaje svjetlije, čvršće, a ‘džepovi’ postaju sve manji i manji.

Parodontoza je vrlo gadna bolest i normalan tretman je stvarno skup, a ne jamči uspjeh. Ovaj je tretman jeftin (iako je limun u trgovinama sve skuplji) i zdrav – i zaista djeluje!”

Torben
Izvor: Atma
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kako prirodnim putem osvježiti dah i spriječiti bolesti usne šupljine

Ls9j3Oe.jpg


Loš zadah može biti posljedica bakterija nagomilanih između zuba i na površini jezika, bolesti zubnih desni ili loše probave.
Rjeđe je u pitanju bolest unutrašnjih organa, primjerice jetre.
Štogod bilo uzrok, pravilna higijena usne šupljine ublažit će ili čak odstraniti ovaj problem.
Ne samo što će vam pomoći osvježiti dah, nego će ujedno zaštititi vaše zube i desni.
Primijenite ova biljna sredstva u kombinaciji s redovnim higijenskim mjerama i uživajte u svježem dahu u svakom trenutku vašeg dana.


Klorofil

Ljudi su već od davnina primijetili da im je dah svježiji nakon što pojedu zeleno lisnato povrće.
To je zasluga klorofila, kemijskog spoja i pigmenta koji lišću daje zelenu boju.
Osim što uništava mikrobe u ustima i tako pomaže u borbi protiv neugodnih mirisa u usnoj šupljini, klorofil ujedno uklanjanja i toksine u probavnom sustavu te čisti tijelo od toksina i teških metala.
Onima koji pate od lošeg zadaha, stručnjaci preporučuju da jedu zeleno lisnato povrće ili da piju povrtne sokove.
Klorofil je dostupan i u obliku dodataka prehrani, a možete ga nabaviti i u Alternativa Webshopu.

Peršin

Jedna od riznica klorofila je peršin (lat. Petroselinium crispum).
Ovo mediteransko povrće jedno je od najjačih biljnih sredstava protiv lošeg zadaha.
Sadrži snažna protuupalna i antioksidativna svojstva koja pomažu ukloniti toksine i blokirati neugodne mirise.
Koristite ga kao začin u jelima ili ga žvačite svježeg, par listića nakon svakog obroka, za savršeno ugodan dah.


Kopar

Kopar (Anethum graveolens) posjeduje antibakterijska, probavna i diuretska svojstva i prijatelj je dobrog daha.
Djeluje na uzročnike lošeg zadaha i sprječava njihovo širenje, te ujedno štiti od upala usne šupljine.
Za osvježenje daha, jednostavno žvačite svježe sjemenke kopra.
Možete napraviti i čaj koji će vam pomoći.
Dvije žličice lišća prelijte sa 2 dcl vruće vode, poklopite posudu i pustite da odstoji 10-ak minuta. Procijedite i dodajte limuna i meda po želji.


Paprena metvica

Nije slučajno da većina pasti za zube sadrži upravo metvicu (Mentha piperita).
Sastojci ove biljke daju osjećaj svježine i čistoće u ustima, ali i mnogo više od toga.
Njezini aktivni sastojci uništavaju bakterije i gljivice u ustima.
Metvica štiti i ostatak organizma – aktivni sastojci ulaze u krvotok i izlaze kroz pore putem znoja.
Stoga nakon svakog obroka žvačite nekoliko svježih listova metvice, a kraju ih i progutajte.
Možete koristiti i druge oblike paprene metvice – efikasno eterično ulje.
Ono uklanja zadah temeljitije od farmaceutske vodice za usta.
Nakapajte dvije ili tri kapi metvičinog ulja u decilitar tople vode. Grgljajte 45 sekundi pa ispljunite.
Činite to poslije svakog jela, ujutro natašte i navečer prije spavanja.


Kadulja

Istraživanja su pokazala da su aktivne tvari u kadulji (Salvia officinalis) djelotvorne protiv mikroorganizama koji uzrokuju loš zadah - Candide albicans, Streptoccocuas mutans i Porphyromonaas gingivalis.
Žvakanje listića kadulje jedan je od načina neutraliziranja zadaha u ustima.
Ako vas ne smeta gorak okus, još će vam više koristiti kaduljin čaj. Za jednu šalicu trebat će vam dvije žličice svježeg ili jedna žličica suhog lišća.
Prelijte lišće vrućom vodom, prekrijte posudu i pustite da odstoji deset do petnaest minuta. Procijedite i dodajte limun i meda po volji.
Grgljajte svaki gutljaj desetak sekundi pa progutajte.
Grgljanje kaduljinog čaja također pospješuje zacjeljivanje afti.


Klinčić

Vrlo moćno sredstvo protiv lošeg zadaha, klinčić (Syzygium aromaticum) je bogat antibakterijskim sastojkom eugenolom, koji je zaslužan i za osebujan okus ove biljke.
Klinčić je čest sastojak pasta za zube ili vodica za usta. Posegnite za njime da biste si na brzinu osvježili dah.
Stavite cijeli klinčić u usta i žvačite ga.
Primjenjujte ovaj tretman svakodnevno pa ćete spriječiti gomilanje bakterija koje uzrokuju nepoželjne mirise.


Komorač

Sjemenke komorača (Foeniculum vulgare) sadrže protuupalne i antioksidativne sastojke.
Oni sprečavaju ili ublažavaju loš zadah tako što poboljšavaju probavu i uništavaju toksine u probavnom traktu.
Pored toga, suzbijaju loš zadah tako što onemogućuju rast gljivica u ustima.
Žvačite žlicu sjemenki komorača nakon obroka te ih ispljunite nakon dvije do tri minute. Ponavljajte to kad god vam odgovara.
Možete napraviti čaj od komorača ili ga dodati u vaša jela.
Također možete uzimati komorač obliku kapsula, tinkture ili ulja.


Kardamom

Vrlo snažno sredstvo za uklanjanje nepoželjnih mirisa, kardamom (Elattaria cardamomum) bogat je cineolom - fitokemikalijom koja uništava bakterije u usnoj šupljini.
Redovna konzumacija sirovog kardamoma ili čaja od kardamoma dugoročno pomaže protiv zadaha.
Možete napraviti i vlastitu vodicu za usta tako da naspete žlicu kardamomovog ulja u decilitar tople vode.


Drvo čajevca

Eterično ulje čajevca odavna je poznato po djelotvornosti protiv uzročnika neugodnog zadaha, naročito na bakteriju Solobacterium moorei.
Stoga se ekstrakt ulja čajevca koristi kao sastojak vodica za usta.
Napravite vlastitu vodicu za usta tako da nakapate dvije ili tri kapi ovog ulja u decilitar tople vode. Grgljajte pola minute pa ispljunite.


Limunada i čajevi

Napravite svježu limunadu s limunom i stevijom.
Svaki gutljaj grgljajte desetak sekundi prije nego što ga progutate.
Limunada je još djelotvornija za oralnu higijenu ako u nju ulijete žlicu jabučnog octa.
Pijte zeleni ili crni čaj, jer smanjuje naslage plaka na zubima i sprječava rast bakterija u ustima.
I za njih vrijedi preporuka kao za limunadu - pojačat ćete im djelovanje ako svaki gutljaj neko vrijeme zadržite u ustima.


Ostale korisne biljke

Od drugih biljnih sredstava, protiv neugodnog mirisa u usnoj šupljini pomoći će vam đumbir, cimet i bosiljak.
Đumbir je najučinkovitiji ako ga žvačete sirovog, no budući da je vrlo ljut, možete ga jesti s režnjevima jabuke.
Bosiljak sadrži obilje cineola, koji uklanja loše bakterije iz usta, te klorofila, koji djeluje na toksine u probavnim organima.
Cimet potiče lučenje sline, koja ispire mikrobe što uzrokuju loš miris, te ima antibakterijsko djelovanje.
Možete ga žvakati, napraviti cimetov čaj i dodati cimetovo ulje ili prah u pastu za zube.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Natrag
Top