Zbog vrućina vanredna situacija?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Zbog vrućina vanredna situacija?
[/h] Izvor: Večernje novosti



Beograd -- Ukoliko Sunce nastavi da žari Srbijom, a vrućine (po)ostanu nesnosne, Vlada - i to ova tehnička - mogla bi da oglasi alarm.

15852930474ff88e97a603f720564140_368x222.jpg
Proglašenje vanredne situacije sasvim je mogući scenario, ali samo pod uslovom da gradski čelnici širom Republike ujedinjeno konstatuju da je nastavak normalnog života i rada - nemoguć.
A ako je verovati prognozi, takav bi se „film“ mogao gledati već za nedelju dana.

"Prema našim poslednjim podacima, u Srbiji se očekuje još jedan vreli talas i to u periodu od 15. do 21. jula", kaže Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, ali dodaje da je još rano za paljenje crvene lampice.

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Živa će se ovog leta, prema predviđanjima meteorologa, popeti iznad proseka. Ipak do kraja meseca neće prelaziti 37. stepen, što je ispod maksimalne temperature u Srbiji izmerene od kad postoje merenja. Najtoplije je bilo 24. jula 2007. godine, kada su termometri u Smederevskoj Palanci pokazivali 44,9 stepena.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
"Naš Zakon o vanrednoj situaciji, poput većine evropskih, ne definiše visinu temperature zbog koje bi država proglasila vanredno stanje, ali se o tome može razmišljati onda kada ekstremna vrućina potraje deset do 15 dana u nizu. Ipak, inicijativu da se proglasi vandredno stanje moraju da podnesu lokalne samouprave, a one to čine kada uslovi u kojima funkcionišu građani postanu toliko poremećeni da grad ne može normalno da „diše“, kaže Marić.

A ni tada, dodaje on, nije dovoljno da jedan ili dva grada zatraže objavu vanredne situacije, već to mora da se odnosi na znatno širu teritoriju.

Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi, inače, Republički štab i potom je prosleđuje Vladi pa čim ministri daju „zeleno svetlo“ počinje primena. A to je po pravilu - odmah.

"Ukoliko bude potrebno, mi smo već spremni za takvu sednicu Štaba na kojoj bi se proglasila ovakva odluka, ali zasada o tome nema reči", kaže Marić.

Marić, međutim, objašnjava da ova objava ne donosi nikakvo „čudo neviđeno“ već samo pojačava važeća pravila ponašanja:

Ministarstvo rada i socijalne politike ima, na primer, jasne preporuke kako se vladati pri radu na visokim temperaturama, ali ih poslodavci širom Srbije slabo poštuju. Proglašavanjem vanredne situacije one bi, međutim, postale obavezujuće.

U Štabu dodaju i da ih ove ekstremno visoke temperature ne brinu „samo“ zbog uslova u kojima funkcionišu građani već i zbog opasnosti od izbijanja (šumskih) požara i zato se stanje na terenu prati pomno iz dana u dan.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Vrelo - bez vanredne situacije

[h=1]Vrelo - bez vanredne situacije
[/h] Izvor: B92, Tanjug



Beograd -- U Srbiji opet veoma toplo. Prognozirana maksimalna temperatura biće 39 stepeni. Iako toplotni talas traje već tri nedelje, vanredne situacije nema sve do +40.

9974235594fdb02c7e9124311790322_orig.jpg

Beta, arhiva
Republički hidrometeorološki zavod je saopštio da će se današnje dnevne temperature kretati od jutarnjih 14-25 stepeni, do maksimalnih 33 do 39 stepeni Celzijusovih. Međutim, kako kažu iz tog zavoda, osveženje bi moglo da stigne posle podne ili uveče, jer su uz pojavu lokalne oblačnosti ponegde mogući pljuskovi.
Kada je reč o Beogradu, i danas će biti pakleni dan. Duvaće slab vetar, promenljivog smera, dok će najviša dnevna temperatura biti oko 37 C.

Kada je reč o izgledima vremena za naredne dane, iz Hidrometeorološkog zavoda je saopšteno da da će i u utorak i sredu biti pretežno sunčano i veoma toplo, s tim da su posle podne i uveče mogući kratkotrajni pljuskovi i grmljavine.

Osveženje se očekuje u četvrtak, kada bi trebalo da stigne prolazno naoblačenje i osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ujutru u severnim i zapadnim, a do kraja dana i u ostalim krajevima.

Do kraja sedmice pretežno sunčano, a za dane vikenda i veoma toplo. U ponedeljak sledi jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i osetnim padom temperature.

Ako se u obzir uzme takva prognoza, u Srbiji trenutno neće biti uvedena vanredna situacija zbog vrućina, jer je juče načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao da će ona biti uvedena tek kada temperature pređu 40 stepeni.

Iako je za uspostavljanje vanredne situacije prethodno potrebno da se gradske i opštinske vlasti širom zemlje usaglase i konstatuju da je rad i nastavak noralnog života nemoguć, mnogi građani, kako u Beogradu, kao najtoplijem gradu, tako i u ostalim gradovima Srbije, svakim danom sve teže podnose velike vrućine koje su na vrelom asfaltu i gradskom prevozu mnogo veće od zvanično izmerenih.

 
Natrag
Top