Zbog odrona otežan saobraćaj na Ibarskoj magistrali kod Kraljeva

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Dva slabija zemljotresa u okolini Kraljeva


Zbog odrona otežan saobraćaj na Ibarskoj magistrali kod Kraljeva



Izvor: Blic S. Trifunović | 08. 11. 2010. - 20:14h 23:33h |


Na Ibarskoj magistrali kod mesta Vujić česma, 30-tak kilometara južno od Kraljeva, večeras je oko 18 časova došlo do velikog odrona, zbog čega je saobraćaj na tom delu magistrale bio u prekidu, ali se očekuje da će uskoro biti obnovljen.
Načelnik Uprave za upravljanje rizicima Sektora za vanredne situacije Branko Jovanović izjavio je večeras da će za oko ponoći biti prohodna jedna kolovozna traka, a da se procenjuje da će obe trake puta do jutra biti potpuno rašćišćene.


Dva nova zemljotresa jačine 3,2 i 2,8 stepeni Rihterove skale registrovana su sinoć kod Baljevca na Ibru, 25 kilometara od epicentra prvog zemljotresa koji je prošle nedelje pogodio Kraljevo, saopšteno iz Seizmološkog zavoda.

Novi zemljotresi - jedan u 18.00 a drugi u 20.29 sati - rezultat su smirivanja tla nakon prošlonedeljnog jakog potresa jačine 5,4 stepeni Rihterove skale, navode u Zavodu.

U Seizmološkom zavodu tvrde da potres jačine 3,2 stepena nije mogao da prouzrokuje veliki odron, do koga je došlo oko 18 sati na Ibarskoj magistrali, tridesetak kilometara južno od Kraljeva, osim ako je to područje bilo sklono klizištu.

Do odrona je došlo kod mesta Vujić česma, između Bogutovca i Magliča, zbog čega je saobraćaj na tom delu magistrale u prekidu. Načelnik Policijske uprave Kraljevo Bogoljub Živković je ranije sinoć izjavio je da se radi o velikom odronu i da će biti potrebno više sati da se oslobodi makar jedna traka.

Zato su vozila iz pravca Raške i Kraljeva preusmeravana na alterantivne lokalne saobraćajnice, a vozačima je preporučeno da do jutra ne kreću Ibarskom magistralom južno od Kraljeva.

Brdo se odronilo u dužini od 100 metara na kolovoz Ibarske magistrale koja je zbog toga blokirana za saobraćaj na delu od Bogutovca do Maglića. Odron je zatvorio bukvalno sve trake u oba smera na magistrali pa su se stvorile kilometarske kolone vozila kako iz pravca Kraljeva tako i iz pravca Raške.

Radnici JP “Putevi Srbije” izašli su na teren i uklanjaju zemlju sa puta kako bi osposobili barem jednu traku za saobraćaj. Deo brda se obrušio na magistralu dok je drugi deo uzvišenja ostao da visi pa postoji opasnost da se usled novog zemljišnog udara i on sruši i gotovo prepreči reku Ibar.
 
Natrag
Top