Zbog monopola NIS-a gorivo skuplje za 12 din!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Beograd 13. 02. 2010
Press

Privatne pumpadžije tvrde:
Zbog monopola NIS-a gorivo skuplje za 12 din!


Miloš Rakić, predsednik Udruženja privatnih pumpi, tvrdi da bi, da je dozvoljen slobodan uvoz derivata, benzin u Srbiji koštao manje od 100 dinara

pumpadzije-1.jpg

"NIS-ov benzin je i skuplji i lošiji od crnogorskog"

Benzin na pumpama u Srbiji bio bi 12 dinara jeftiniji da nije monopola koji u ovoj oblasti još uvek ima Naftna industrija Srbije, tvrdi za Press Milan Rakić, predsednik Udruženja privatnih pumpi Srbije!
Nakon nedavnog sniženja cena goriva na NIS-ovim pumpama, ostali privatni naftaši traže da ova kompanija smanji veleprodajne cene benzina i dizela D2 ili da im država omogući slobodan uvoz.

Najskuplji u regionu

Nakon što je Naftna industrija Srbije nedavno smanjila cene benzina za dva i dizela za tri dinara na svojim pumpama, domaći naftaši podneli su prijavu Komisiji za zaštitu konkurencije jer smatraju da im NIS ugrožava poslovanje. Naftaši sada traže da se i za njih smanje veleprodajne cene goriva iz rafinerija NIS-a ili da im se dozvoli slobodan uvoz benzina!
Milan Rakić kaže da bi domaći trgovci naftom mogli da uvoze benzin boljeg kvaliteta od NIS-ovog, koji bi bio i mnogo jeftiniji!
- Kada bi se ukinuo monopol NIS-a, benzin bi u Srbiji bio od 8 do 12 dinara jeftiniji. Evo, sada možemo da preuzmemo u Kotoru tonu najkvalitetnijeg benzina od 98 oktana za 600 dolara po toni. A NIS-ov benzin, koji je lošiji od toga, košta nas više. Mogli bismo da kupujemo i u Rumuniji, Mađarskoj ili nekoj drugoj zemlji, jer su tamo cene berzanske i niže nego kod nas - kaže Rakić.
Predsednik UO AD „Nafta" Nebojša Atanacković slaže se s tim da bi benzin iz uvoza bio jeftiniji nego NIS-ov.
- Ako NIS hoće nefer igru, onda mogu da je imaju! Mi sada ne treba da kažemo hvala NIS-u što nam daje 2,5 dinara nižu cenu, već treba da se upitamo koja smo mi država kad nam je cena derivata za 12 dinara veća nego što bi trebalo - kaže Atanacković.

Cene na proveri

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović izjavila je za Press da je NIS imao pravo da smanji cene, ali da će komisija ispitati da li je time ugrozio konkurenciju.
- Oni su imali pravo na to po Uredbi o cenama derivatima nafte, koja propisuje samo maksimalne cene derivata. To znači da nema ograničenja što se tiče spuštanja cena. Međutim, pod određenim uslovima to bi moglo da predstavlja povredu konkurencije. Mi smo se nakon ove prijave obratili svim učesnicima na tržištu i dali im rok o sedam dana da se izjasne o tome - objasnila je Bajalovićeva.

pumpadzije-2.jpg


NIS: Nismo monopolisti

U Naftnoj industriji Srbije tvrde da su cene goriva smanjili „po zakonu" i da nisu monopolisti na tržištu.
- Donoseći odluku o smanjenju cena, NIS je ispunio sve pravne norme, uključujući Uredbu o određivanju cena goriva. Njom se određuje granica marže u rasponu od nula do pet dinara i omogućava svakoj kompaniji da sama određuje iznos marže u tim granicama. NIS nije monopolista u maloprodaji, jer ima oko 25 odsto udela na tržištu i zato slobodno može da koristi svoje pravo da smanji maržu u cilju zadovoljavanja potreba svojih klijenata.
Milan Rakić iz Udruženja privatnih pumpi kaže da bi NIS trebalo da napravi sastanak sa svim naftašima u zemlji i dogovori se sa njima kako će se rešiti ovaj problem.
- NIS bi trebalo da se izjasni da li su sposobni da proizvode ekstrakvalitetan benzin od 95 i 98 oktana i da nam ga prodaju po berzanskim cenama. Ako jesu, onda smo rešili problem. Ukoliko NIS to nije sposoban, onda od Vlade očekujemo da nam odobri uvoz benzina koji ne može da se proizvodi u rafinerijama NIS-a, a mi ćemo ga ponuditi tržištu po nižim cenama nego što je njihov nekvalitetni benzin - kaže Rakić.

Strane naftne kompanije ćute!

Redakcija Pressa juče je probala da dobije odgovor od stranih naftnih kompanija koje posluju u Srbiji da li će i one podneti prijave protiv NIS-a Komisiji za zaštitu konkurencije. Međutim, nijedna od pet stranih kompanije koje smo kontaktirali nije htela da komentariše. Milan Rakić kaže da se oni sada kriju iza malih trgovaca gorivom.
- Mislim da se oni samo vešto kriju isticanjem da Udruženje privatnih benzinskih stanica vodi kampanju protiv NIS-a - objasnio je Rakić.

R. Ž. Marković
 
Član
Učlanjen(a)
11.02.2010
Poruka
13
pa sve sto treba da organizujemo je par stotina vila motika i motki i da krenemo na slupstinu,,kada drzis motku u rukama mnogo se brzo dogovoris sa politicarima
 
Član
Učlanjen(a)
26.10.2009
Poruka
347
Najskuplji su,gorivo im je najlošijeg kvaliteta i usluga im je najgora.
 
Član
Učlanjen(a)
26.10.2009
Poruka
49
dokle više kad ćemo toga da se rešimo sreće njihova što ovaj narod možeš i uzduž i popreko
 
Natrag
Top