Zbog "Južnog toka" Srbi uče ruski

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zbog "Južnog toka" Srbi uče ruski






Odluka o početku izgradnje deonice gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju, naglo je povećala interesovanje đaka za učenje ruskog jezika.Sa druge strane, dolazak kineskih investitora utiče da sve više đaka želi da izučava ovaj jezik.


269450_juznitok_f.jpg



Ruski jezik ranije nije bio popularan, ali sa najavom izgradnje "Južnog toka" interesovanje je naglo poraslo, naročito u Vojvoidni, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila, navodeći da "Ministarstvo prosvete mora brzo da odgovori na te izazove".

Ona je objasnila da se poziv stranim investitorima da ulažu u određene regione u Srbiji direktno odražava na interesovanje mladih za jezik zemlje iz koje dolazi investicija.

Kada je u pitanju kineski jezik, Fila je istakla da će pilot projekat učenja ovog jezika u našim školama, uveden prošle godine, najverovatnije biti produžen do kraja školske godine, a nakon toga nadležni će odlučiti na koji način će kineski ući u škole, da li kao izborni predmet.

"Upravo se završava vrednovanje pilot projekta, u saradnji sa beogradskim Konfucije institutom i Institutom Hanban iz Pekinga", rekla je Fila i podsetila da oko 2.500 đaka u Srbiji sada uči kineski u 35 škola.

Troškove za kineske nastavnke dele Kina i Srbija, Kinezi obezbeđuju plate, dali su didaktički materijal, udžbenke, a Srbija im plaća smeštaj.

Osnovna ideja je da, umesto kinskih nastavnika, naši sinolozi, koji diplomiraju na beogradskom Filološkom fakultetu, predaju kineski.

"Videćemo koliko imamo kompetentnih diplomiranih nastavnika i da li mogu da preuzmu taj posao", rekla je Fila.

Kineski se izučava u beogradskoj Filološkoj gimnaziji, u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima, u Devetoj beogradskoj gimnaziji ušao je u ponudu izbornih jezika, kao i na beogradskom Filološkom fakultetu.

Fila navodi da su naša deca talentovana za jezike. Na međunarodnim takmičenjima postižu sjajne rezultate, a nedavno je jedna grupa boravila u Kini i vratili su se sa laskavim priznanjaima o znanju kineskog jezika.

U školama u Srbiji nudi se sedam stranih jezika - engleski, francuski, nemački, ruski, italijanski, španski, grčki i kineski kao pilot projekat.

Osim stranih investitora, na izbor jezika utiču i mediji, pa je za vreme ekspanzije latino-američkih serija španski bio izuzetno tražen.

Ipak i dalje je najveće interesovanje za engleski, jer oko 90 odsto đaka u prvom razredu počne da uči engleski. Od petog razreda uvodi se i drugi strani jezik, pa deca uče francuski, ruski, nemački, zavisno od regiona i dolaska investitora.

Tako u kragujevačkim školama đaci su sve više okupirani italijanskim jezikom, zbog dolaska "Fijata". Italijanski i španski uči 3.000 do 4.000 đaka.

U Pirotu, od pre dve godine fabrika "Tigar" radi sa francuskom firmom "Mišlen", pa je u tamošnjim školama uvedena dvojezična nastava, deca deo gradiva uče na francuskom, deo na srpskom jeziku, po našim nastavnim planovima i programima.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top