Šta je novo?

Zbog gripa moguća zabrana okupljanja

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Do sada 249 obolelih od virusa AH1N1

grip-v.jpg


Zbog sve više obolelih od novog gripa, moguće je da se sledeće nedelje donese odluka o proglašenju epidemije u celoj zemlji, zatvaranju obdaništa i zabrani masovnih okupljanja – najavio je predsednik radne grupe za praćenje novog gripa dr Predrag Kon.

On je rekao da će odluka o tome biti doneta na sastanku koji je zakazan za utorak.
– Postoji još jedna prijava epidemije iz Južnobačkog okruga i ukoliko i u Beogradu bude prijavljena epidemija, ulazi se u situaciju da je epidemija široko rasprostranjena u Srbiji i da ima tendenciju daljeg širenja. Upravo to su uslovi zbog kojih bi Institut za javno zdravlje mogao da predloži ministru zdravlja da se proglasi epidemija od posebnog epidemiološkog značaja – kaže dr Kon.
To bi, kako kaže on, značilo da se mora preduzeti vanredna vakcinacija, zatim zabrana javnog okupljanja, koja će se za sada odnositi na predškolske ustanove, ali i na druge javne manifestacije.
Zdravstveno stanje jednomesečne bebe koja je zaražena novim gripom dodatno se pogoršalo tokom jučerašnjeg dana. Lekari u Institutu za majku i dete bore se za njen život, ali, kako kažu, prognoze nisu dobre.
– Beba je pod punom antibiotskom terapijom, daje joj se tamiflu, priključena je na mehaničku ventilaciju. I pored svega toga stanje joj se pogoršalo. Stalno je pratimo i videćemo kako će reagovati u naredna 24 sata – kaže za Blic nedelje dr Vladislav Vukomanović, načelnik pedijatrijske klinike u Institutu za majku i dete.
Jednomesečna beba inače je rođena sa anomalijom gornjih respiratornih puteva i bila je smeštena u Institutu za neonatologiju. Nakon infekcije novim virusom gripa prebačena je u teškom stanju u Institut za majku i dete.
Doktor Vukomanović kaže da su u posebnom riziku od komplikacija izazvanih novim gripom deca koja imaju neke hronične bolesti. U ovu ustanovu iz KBC „Dragiša Mišović“ preksinoć je dovezen i trogodišnji dečak oboleo od novog gripa. Njegovo zdravstveno stanje je za sada stabilno. Zavisan je od kiseonika, ali nije priključen na aparate za disanje.
Do sada je laboratorijski potvrđeno 249 slučajeva novog gripa. Epidemiolozi kažu da je broj obolelih sigurno desetostruko veći, ali da imaju laku kliničku sliku.
– Trenutno je šest pacijenata priključeno na respiratore. Po jedan u Užicu, Kragujevcu, Nišu i Institutu za majku i dete i dva pacijenta u Novom Sadu. Samo je jednomesečna beba u lošem stanju, ostalima je zdravstveno stanje stabilizovano. Međutim, lekari su još uvek rezervisani u davanju bilo kakvih dugoročnih prognoza – kaže dr Branislav Tiodorović, član radne grupe za praćenje novog gripa.
Do sada je od komplikacija izazvanih novim gripom umrlo petoro ljudi i oni su uglavnom bili hronični bolesnici. To, kako kaže dr Tiodorović, nije alarmantna brojka i toliko hroničnih bolesnika je umiralo i od posledica sezonskog gripa. Masovnijih komplikacija, tvrdi on, tek će biti, jer se očekuju još dva jača talasa. Jedan pred Novu godinu i najjači sa početkom drugog polugodišta.
Zavod za javno zdravlje “Timok” Zaječar prijavilo je juče Zavodu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović - Batut” epidemiju oboljenja sličnom gripu. U pitanju je 35 učenika osmog razreda Osnovne škole “Ljubica Radosavljević Nada” koji su se u roku od tri dana javili lekaru s akutnim zapaljenjem ždrela, krajnika i dušnika, kašljem i temperaturom višom od 38 stepeni Celzijusa. Učenici su oboleli nakon povratka s ekskurzije sa Zlatibora, a 35 obolelih učenika, od ukupno 85 koliko ih je bilo na ekskurziji, leče se uobičajenom terapijom kao u slučajevima sezonskog gripa.
Zdravstvo spremno
Sve zdravstvene ustanove u Beogradu spremne su da prihvate novoobolele od gripa tipa AH1N1. U to su se juče uverili predstavnici gradske vlasti i Ministarstva zdravlja, prilikom posete pet zdravstvenih ustanova. U svim ustanovama napravljene su izolacione ambulante u kojima će primati pacijente obolele od novog gripa. Gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da postoje rezervna sredstva u budžetu koja će biti upotrebljena za nabavku respiratora i lekova, ukoliko to bude potrebno. Čelnici su posetili i KC „Dragiša Mišović“ gde je smešteno četvoro mališana za koje se sumnja da su oboleli od novog gripa. Zbog brzine posete nisu stigli da ih obiđu u sobama, ali ih je upravnik centra dr Danko Stojnić obavestio da su deca dobro i da će uskoro kućama.

Autor: Ekipa Blica nedelje
 
Top