Zbog gripa moguć raniji raspust

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Zbog gripa moguć raniji raspust

Epidemiološka slika u Srbiji iz dana u dan sve gora

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava i ukoliko se nastavi takav trend, biće proglašena vanredna situacija, saznaje „Blic“. Sadašnja situacija je nepovoljna sa pogoršanjem, jer je u jednoj nedelji registrovano devet smrtnih ishoda od novog gripa, a 21 osoba je na respiratoru. Zbog toga su epidemiolozi predložili da država razmotri mogućnost da zimski raspust za školarce počne već 18. decembra, a da se broj dece u obdaništima proredi kako bi se na neki način usporilo prenošenje virusa.

grip-v.jpg


- Dodatno pokušavamo da stabilizujemo situaciju, ali bez vakcinacije teško da ćemo moći da je držimo pod kontrolom duže od dve nedelje - kaže za „Blic“ dr Vladimir Petrović, član Radne grupe i koordinator za vakcinaciju.
Zbog toga je Radna grupa predložila Ministarstvu prosvete da se razmotri mogućnost da zimski raspust za školsku decu počne ranije, i to najkasnije od 18. decembra.
- Odluku će na kraju doneti Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Kada su u pitanju deca koja idu u obdanište, predložićemo da se broj dece proredi. Naime, predložićemo roditeljima da ne dovode decu u obdanište ukoliko ima ko da ih čuva - ističe dr Petrović.
U Ministarstvo prosvete rečeno nam je da još nema razloga za prekidanje polugodišta jer je broj izostanaka na istom nivou kao prošle godine. Konačnu odluku će ipak dati Vlada kada sasluša preporuke ministarstva zdravlja i prosvete.
„Jugohemija“, distributer „Novartisovih“ vakcina, saopštila je juče da će u toku sledeće nedelje u Srbiju stići 120.000 doza, a da će do 25. decembra biti dostavljeno još 360.000.
Dr Petrović, međutim, kaže da vakcinacija direktno zavisi od količine cepiva koje treba da stigne.
- Sa trenutnom količinom možemo samo da vakcinišemo decu do dve godine i trudnice, ali nije dovoljno za sve hronične bolesnike. Zbog toga nam je potrebno mnogo više cepiva - objašnjava dr Petrović.
Kako „Blic“ saznaje, prve količine vakcina (140.000 doza) skladištene su u Institutu „Torlak“, ali one neće biti distribuirane do instituta i zavoda zato što se radi o malim količinama. Za to nisu potrebni kamioni hladnjače, već obični ručni frižideri, koje svaki institut ima. Kad vakcina dobije sertifikat od Agencije za lekove, svaki zavod za javno zdravlje će doći do „Torlaka“ kako bi preuzeo svoje količine cepiva. Oni će dalje to proslediti domovima zdravlja.
Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“ saopštio je juče da su prema poslednjim podacima od novog gripa preminula 32 pacijenta. Na bolničkom lečenju nalazi se 556 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su 22 na respiratoru.
Dr Branislav Tiodorović, član Radne grupe, kaže da se u Srbiji povećava broj novih slučajeva gripa među decom.
- Poslednjih dana postepeno se povećava broj obolelih od novog gripa, pa se može reči da je počeo drugi talas. Novi slučajevi u najvećoj meri javljaju se među decom školskog i predškolskog uzrasta - objašnjava dr Tiodorović.
Novi udarni talas gripa može se očekivati između 17. i 22. decembra, ali neće biti intenziteta većeg nego prethodni.

Milosavljević: Prvi ću se vakcinisati
Besplatna vakcinacija stanovništva protiv virusa gripa počeće polovinom decembra, a do kraja decembra Srbiji će biti isporučeno oko 620.000 doza, najavio je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je kazao da će u najboljem slučaju vakcinacija početi 17. decembra i potvrdio da će se on prvi vakcinisati da bi ličnim primerom pokazao da je vakcina bezbedna.

„Tamiflu“ nije delotvoran
„Tamiflu“, lek koji se koristi protiv gripa, mogao bi da bude nedelotvoran, pokazalo je istraživanje objavljeno u britanskom medicinskom časopisu BMJ. Radi se o analizi 20 kliničkih istraživanja koja je obavila grupa naučnika predvođena prof. Krisom del Marom sa australijskog univerziteta Bond. Istraživanje je pokazalo da bi inhibitori neuraminidaze, enzima koji pomaže virusu da se umnožava i inficira više ćelija, sadržani u leku „tamiflu“ mogli da imaju „skromnu efikasnost“ u lečenju simptoma novog gripa. „Tamiflu“ bi, kako su zaključili naučnici, mogao da omogući lečenje određenih vrsta virusa A H1N1 dobijenih u laboratoriji, ali koji realno nisu reprezentativni uzorci tog virusa.
Autori članka objavljenog u BMJ smatraju da je potrebno obaviti nezavisna istraživanja kako bi se procenila efikasnost „tamiflua“.
Kompanija „Roš“, koja komercijalizuje „tamiflu“, tvrdi da je taj lek bezbedan i delotvoran.


Autor: Sonja Todorović
 
Natrag
Top