Zbog epidemije gojaznosti mršava deca su egzotika

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zbog epidemije gojaznosti mršava deca su egzotika

Gojaznost dece dobija razmere pandemije, a negativne tendencije iz SAD, gde se višak kilograma uočava kod svakog drugog mališana, zajedno sa "fast fudom" iz Mekdonaldsa i "koka-kolom" - prešle su okean. Gojaznost je sve raširenija u Evropi, sve je više dece sa viškom kilograma, zbog čega mršavi mališani danas izazivaju veću pažnju od debelih.

1_zps170e1cda.jpg

Mali Santjago Mendez iz Kolumbije je rekorder. Ima osam meseci i 20 kilograma, kao dečak od šest godina



Podaci pokazuju da je 44 odsto oboljenja od dijabetesa, 23 odsto od ishemijske bolesti srca, kao i 41 odsto onkoloških oboljenja izazvano gojaznošću. Lekari upozoravaju da je višak kilograma - bolest. Kada se težina deteta pretvori u gojaznost dolazi do naglog povećanja broja pratećih bolesti i do komplikacija.

Što se tiče Evrope, najviše gojazne dece je u Grčkoj, Portugalu, Irskoj i Španiji. Tamo svako treće dete ima višak kilograma. Holandija, Francuska i Švajcarska za sada se uspešno bore protiv ove nevolje – tamo je tek 13 odsto gojazne dece. U Rusiji četvrtina mališana ima višak kilograma, a prednjače dečaci.

2_zpsb536fce1.jpg

Španjolke šetaju centrom Barselone. Od njih šest tri imaju ozbiljan višak kilograma



U poslednje vreme gojaznost je pogodila i Aziju, a broj gojazne dece u Kini i Indiji raste iz dana u dan.

U pripremi su zakoni koji zabranjuju da se na televiziji reklamira štetna hrana – gazirani napici i hamburgeri. U Rusiji je razmatrano čak i kažnjavanje roditelja koji deci daju nezdravu hranu, ali je taj predlog odbijen.

3_zps46f8abd3.jpg

Deca više ne nose doručak i užinu od kuće, već kupuju nezdravu brzu hranu

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je u poslednjih 20 godina broj ljudi koji pate od gojaznosti tri puta uvećan.

Izvor: Srna/Beta
 
Natrag
Top