Zbog bildovanja - zgodni ili impotentni?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Zbog bildovanja - zgodni ili impotentni?

Uzimanje steroida i anabolika zarad sticanja figure može ozbiljno da naruši zdravlje. Preparati hormona rasta dovode do uvećanja i slabljenja srca, a s testosteronom do impotencije

v294675p0.jpg
Za postizanje idealnog izgleda ne preporučuje se nikakva hemija

U ŽELJI da što duže ostanu mladi, imaju pločice i lepo izvajane mišiće, mnogi posežu za kortikosteroidima, preparatima hormona i drugim sredstvima koja, ako se piju bez nadzora lekara, mogu da ugroze zdravlje.

Bez hormona koje luči kora nadbubrežne žlezde - kortikosteroida - nema života. Oni su neophodni za metabolizam ugljenih hidrata, masti i belančevina, ali u velikoj dozi mogu da dovedu do osteoporoze, steroidnog dijabetesa i mnogih drugih komplikacija. Njihov anabolički efekat u malim dozama svakako postoji, ali primena kortiskosteroida i drugih anabolika kao što je hormon rasta, preparata tiroidne žlezde i testosterona da bi se pojačao metabolizam, medicinski nije opravdana i može ozbiljno da naškodi.
Prema rečima prof. dr Srđana Popovića, načelnika za hronične komplikacije šećerne bolesti Klinike za endokrinologiju KCS, uzimanjem ovakvih preparata povećava se rizik od nastanka šećerne bolesti, a dolazi o do visceromegalije (uvećanja unutrašnjih organa).

- Preparati hormona rasta, koji su u jednom trenutku izgledali kao idealni za produženje mladosti nisu nimalo naivni. Mogu, na primer, da dovedu do kardiomegalije, odnosno uvećanja i slabljenja srca, a osobe koje ih uzimaju već sa 30 godina postaju ozbiljni kardiološki pacijenti, kao da imaju 70 godina - kaže naš sagovornik. - Osim srca, mogu da prouzrokuju uvećanje jetre, slezine, bubrega.
Preparat testosterona u početku pozitivno deluje na stvaranje mišićne mase, navodi dr Popović, ali posle duže upotrebe dovodi do smanjenja testisa i hipogonadizma (smanjenja funkcije polnih žlezda), koji dalje nosi rizik od impotencije.

- Uostalom, i visokokoncentrovani ugljeni hidrati, koji su takođe popularni, predstavljaju veliku opasnost za pankreas, jer stimulišu lučenje velike količine insulina koji može da zaostane u cirkulaciji i da dovede do drastičnog pada šećera. Sa druge strane, na ovaj način se iscrpljuje rezerva, što kasnije može da bude veliki problem. Pankreas moramo da čuvamo. Visok nivo masti može štetno da deluje na jetru i žučnu kesu, a belančevina na bubrege i jetru. Moramo da razmišljamo i o tome, a ne samo o spoljašnjem izgledu - kaže profesor Popović.


RECEPT

Za postizanje idealnog izgleda, naglašava doktor Popović, ne preporučuje se nikakva hemija, instant metode, tablete. Najbolja je umerena fizička aktivnost uz izmenjen način ishrane:
* bez koncentrovanih ugljenih hidrata (torte i kolači)
* med sa hlebom i puterom
* bez preskakanja obroka
* obavezan doručak
* pravilno raspodeliti glavne obroke
* ne zaboravljati na užine

SAVET
- Kada vidite fizičke radnike koji celog veka rade, primetićete da oni nemaju mišiće kao Švarceneger, ali Švarceneger je zbog preterano nabildovanih mišića postao težak srčani bolesnik - naglašava profesor Popović. - Zato se treba ozbiljno zamisliti pre posezanja za steroidima i anabolicima. Savet onima koji su već počeli da primenjuju preparate za brzo nabacivanje mišićne mase jeste da ih polako isključe i da obavezno provere kompletnu krvnu sliku i rad bubrega.

Izvor: Večernje novosti
 
Učlanjen(a)
20.09.2013
Poruka
10
bogami to se moze uzeti kao ozbiljan problem medju muskarcima danas. treba biti umeren u svemu. hemija je nepotrebna.
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
3.414
postoji nacin da se bude i zgodan i potentan jer postoje danas potpuno prirodne stvari za tu vrstu sporta ili rekreacije :) Ja licno koristim.
 
Natrag
Top