Zbirke za završni ispit osmaka do kraja januara

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Zbirke za završni ispit osmaka do kraja januara




Tanjug | 15. 12. 2010. - 10:18h

Učenici osmog razreda prva su generacija đaka koja će u junu naredne godine polagati završni ispit, umesto dosadašnjeg kvalifikacionog, a zbirke, iz kojih će učenici pripremati taj test, biće odštampane do kraja januara.
Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu prosvete, u pripremi su zbirke sa zadacima iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike, od kojih će na ispitu biti 50 odsto poznatih pitanja iz tih priručnika.

Za osmake će na testu biti još 25 odsto delimično poznatih pitanja, a preostalih 25 procenata pitanja bihe nepoznato, odnosno njihovi sadržaji neće biti u zbirci.

U zbirkama je oko 350 zadataka, a kako je ranije najavio ministar Žarko Obradović finalni model završnog ispita treba da bude primenjen od školske 2013/14. godine, sa potpuno nepoznatim zadacima na ispitu.

Kako je najavljeno, tada bi na zavrsnom ispitu trebalo da se uvede još i kombinovani test iz predmeta istorija, geografija, biologija, fizika i hemija.
Završni ispit polažu svi učenici, ne samo oni koji nastavljaju srednju školu u četvorogodišnjem trajanju, s tim što nema praga znanja.

To znači da su "prošli" svi koji izađu na ispit, ali će i te kako biti motivisani da reše što veći broj zadataka, jer se ispit boduje za upis u srednju školu.
 
Natrag
Top