Završeni radovi na Zemunskom keju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Završeni radovi na Zemunskom keju


NA Zemunskom keju juče je zvanično obeležen završetak radova na izgradnji obaloutvrde i zaštitnog nasipa od "stogodišnjih voda". Novo pristanište sa popločanim šetalištem prostire se u dužini od 450 metara, na potezu između kultnih restorana "Šaran" i "Venecija". Ukupna vrednost ovih obimnih radova iznosila je više od 300 miliona dinara, a radnici su na izgradnji obaloutvrde vredno radili od 27. decembra 2010. godine.

Građani Zemuna više neće morati da brinu o rastu nivoa Dunava, a dobili su i uređeno šetalište sa zelenilom, klupama i durbinom. Tako će pored reke moći da uživaju čak 12 meseci u godini.


bg-Zemunski-kej_620x0.jpg- Grad Beograd i opština Zemun zajedno su sprovele ovaj projekat i time rešili osnovni problem odbrane Zemuna i njegovog centralnog jezgra od "stogodišnjih voda", to jest zaštitili ovaj deo grada od porasta vodostaja od čak šest metara - rekao je Aleksandar Bijelić, gradski menadžer. - Istovremeno smo uredili i deo Zemunskoj keja koji dosad nije bio reprezentativan. Do kraja godine zajednički ćemo krenuti sa uređenjem parkinga, bašta i ugostiteljskih objekata, da bi ovaj deo grada što lepše izgledao.

Da će izgradnja obaloutvrde osim bezbednosti i užitku u prirodi značajno doprineti i razvoju turizma u Zemunu, potvrdio je i predsednik ove beogradske opštine i najavio izgradnju pristaništa za turističke brodove.

- Pristanište će biti izgrađeno u toku 2013. godine, projektna dokumentacija je već završena. Njegova izgradnja omogućiće da nakon 200 godina u Zemun pristanu turistički brodovi iz celog sveta. To znači da će svi posetioci moći da uživaju u kulturno-istorijskom blagu, gastronomskoj ponudi i popularnim sportovima na vodi, a to nam donosi nova radna mesta i kvalitetniji život - istakao je Branislav Prostran, predsednik opštine Zemun.


STAZE I ZA ČAMCE I ZA PEŠAKE


DIREKTOR JVP "Beogradvode" Miloš Milovanović istakao je da su urađene staze za čamce, dve silazne rampe za invalide, granitno stepenište, a sav kamen za obaloutvrdu uzet je sa postojećeg gradilišta i premešten tamo gde je bilo potrebno. Da bi Zemunski kej imao današnji izgled utrošeno je oko 20.000 kubika kamena i 15.000 kubika tucanika.

Postavljene su i nove klupe, mobilijar, uređena je gornja šetna staza i plato, postavljene su žardinjere i sadnice.Izvor:
Novosti.rs

 
Top