Završen prvi novi tramvaj za beogradske ulice

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Završen prvi novi tramvaj za beogradske ulice





Izvor: Blic L.Gedošević | 14. 04. 2011. - 11:41h

Prvi, novi tramvaj španske fabrike “KAF” je završen, i već početkom maja stiže u prestonicu.
133968_bgtramvaj1_ig.jpg


Svaki od 30 tramvaja, koliko će ih ukupno stići do kraja sledeće godine, biće spolja crveno-plave boje i potpuno će se razlikovati od onih koji trenutno voze po gradu. Vozila će biti niskopodna i klimatizovana, noseće konstrukcije su od nerđajućeg aluminijuma, a unutrašnjost od specijalnog ekološkog, nezapaljivog materijala.

Novi tramvaji imaće video-nadzor od šest kamera. Vozač će imati takozvanu “tač skrin” kontrolnu tablu, koja će ga u svakom trenutku informisati o stanju vozila, na primer u kakvom su stanju kočnice ili koliko ima peska. Umesto u retrovizore, vozač će gledati u dva monitora koji prenose sliku sa dve spoljne kamere.
Svi tramvaji su prilagođeni i osobama sa invaliditetom tako da će vozač pritiskom na dugme moći da spusti platformu, kako bi osobe sa posebnim potrebama mogle da uđe u vozilo.


- Za sve nas bilo je ključno prilagoditi vozilo specifičnim zahtevima beogradskih ulica koje imaju komplikovanije trase. Adaptirali smo sedišta i prilagodili ih, a specifičnosti ovog tramvaja u odnosu na one koji inače pravimo je u tome što ovde ima jedna vozačka kabina - kaže Horhe Pikueras, tehnički projekt menadžer “KAF” na projektu beogradskih tramvaja.

Zajedničkom akcijom Grada Beograda i „Blica“ posetioci sajtova Град Београд - Насловна i Blic Online | Najtiražnije novine u Srbiji birali su boju enterijera novih tramvaja. Podjednak broj glasova dobile su tri varijante, tamno siva, crvena i plava boja, tako da će unutrašnjost po deset tramvaja biti izrađeno u svakoj od ovih boja.

133971_bgtramvaj8_ff.jpg


Španski tramvaji dugi su 32 metra, široki 2,3 i visoki 3,6 metara. Kapacitet im je 242 putnika, a brzina 60 kilometara na sat.
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Eh, pa da i mi dobijemo nešto ljudski nakon svih ovih decenija.
 
Natrag
Top