Završava se fabrika borbenih vozila

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Završava se fabrika borbenih vozila




U fabrici oklopnih vozila u Velikoj Plani sklapaće se transporteri tipa "bov M-10" i "bov M-11", samohodna artiljerijska oruđa "nora B-52".U perspektivi je i da se proizvodi i transporteri "lazar 1" i "lazar 2", u bliskoj saradnji sa partnerima iz Rusije.


noravelikaslika.jpg



U Velikoj Plani u toku su opremanje pogona, završna montaža i podešvanje ovih mašina, rečeno je "Politici" u preduzeću "Jugoimport SDPR" koje objedinjava domaću odbrambenu industriju.

Izgradnjom ove fabrike, "Jugoimport SDPR" stvorio je osnovu za proizvodnju sistema naoružanja koje sam razvija. Pomenuti modeli "bov" (skraćenica od "borbeno oklopno vozilo"), spadaju u kategoriju "četvorotočkaša" i proizvode se za kupca u inostranstvu.

Transporter "lazar 1", kao i njegova složenija varijanta "lazar 2", koja se tek razvija, spada u kategoriju osmotočkaša. Ova teška vozila, namenjena tansportu pešadije s tim što imaju i veliku vatrenu moć, veoma su tražena u savremenim armijama.

Transporteri iz Velike Plane, kako je ranije najavio Vučić, izvoziće se u Keniju i Bangladeš.

"Zavisno od dogovora, u tansportere 'lazar' bi se mogle ugradjivati ruske komponente, a važna bi bila podrška Rusije pri njihovom plasmanu na tržište", objašnjavaju u "Jugoimportu SDPR".

U "Goša holdingu" iz Smederevske Palanke objašnjavaju da se ovaj servis, nekadašnji segment njihove firme, nalazi uz autoput Beograd-Niš kod Velike Plane i da je tu svojevremeno obavljan servis kamiona, prikolica, cisterni...

Tokom tranzicije "Goša servis" je zapao u probleme. U "Goša holdingu", koji se inače bavi proizvodnjom drumskih i šinskih vozila, nisu upoznati sa planovima za proizvodnju oklopnih transportera.

Ova borbena vozila neophodna su Vojsci Srbije (VS), koja koristi oklopne transportere još iz vremena bivše Jugoslavije, domaće i nekadašnje sovjetske proizvodnje.

U decembru 2007. godine na zahatev "Politike", iz Ministarstva odbrane toj redakciji je dostavljen dopis u kome je navedeno da je VS potrebno 200 oklopnih transportera.

"Idealno bi bilo da VS novim vozilima opremi pet mehanizovanih bataljona, u svakom od njih po 40 vozila", navedeno je tada uz napomenu da bi to zbog poželjnih tehničkih karakteristika morali biti "osmotočkaši", u koje spada i domaći "lazar", koji će se proizvoditi u Velikoj Plani.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top