Šta je novo?

Zavod za zdravstveno osiguranje snizio nabavne cene nekih lekova

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Zavod za zdravstveno osiguranje snizio nabavne cene nekih lekova

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) obezbedio je lek "interferon beta" za lečenje obolelih od multiple skleroze, "pegilovani interferon" za hepatitis "C", kao i "eritropoetin" za bolesnike na dijalizi i to po nižim cenama čime su načinjene uštede u vrednosti od oko 300 miliona dinara, izjavio je direktor RZZO Aleksandar Vuksanović.


76097_05vuksanovic_f.jpgKada je u pitanju lek za multiplu sklerozu, donacijom od 143 miliona dinara omogućeno je i lečenje za još 123 pacijenata obolela od te bolesti, rekao je Vuksanović."Pegilovani interferon" nabavljen je po ceni nižoj za 15 odsto čime su ostvarene uštede od 11 miliona dinara, podsetio je on, navodeći da je pacijentima na dijalizi kojima je za poboljšanje krvne slike neophodan "eritropoetin", RZZO uspeo da spusti cenu tog leka za čak 40 odsto i da je na taj način uštedjeno 140 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, nabavkom citostatika sa "C" liste koji se izdaju po posebnom režimu, RZZO je uštedeo 16 miliona dinara.


- Nabavkom ova četiri leka, RZZO je uštedeo više od 300 miliona dinara - podsetio je Vuksanović.


On je ranije rekao da je dolaskom na čelo RZZO zatekao dug prema farmaceuskim kompanijama, odnosno apotekarskim ustanovama, veći od 14 milijardi dinara, što je, kako je naveo, velika suma i za bogatije zemlje od Srbije.


- Ti dugovi se nisu stvorili tokom jedne, već tokom niza godina i takva situacija je pretila da ugrozi stabilnost zdravstvenog sistema Srbije - ocenio je Vuksanović.


On je naveo da je loše to što u poslednje tri godine nijedan novi lek nije pušten na listu lekova na teret RZZO navodeći da se radi na tome da se u martu, a najkasnije u aprilu,uvrste novi medikamenti namenjeni pre svega onkološkim bolesnicima.


Blic 
Top