Zatvoreno sedam privatnih staračkih domova

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Zbog nepostojanja dozvole za rad

Zatvoreno sedam privatnih staračkih domova



Tanjug | 04. 09. 2011. - 15:12h
cat_icn_more.png
15:32h | Foto: Z. Šafar

Zbog nepostojanja dozvole za rad ili odstupanja od propisanih standarda, od početka godine zatvoreno je sedam privatnih staračkih domova u glavnom gradu.

87994_0403-penzioneri-foto-z-safar_hs.jpg


Zatvoreno sedam privatnih domova

Kapaciteti državnih domova za stare u Beogradu uglavnom su popunjeni, pa su stariji sugrađani često prinuđeni da traže smeštaj u nekom od privatnih domova, gde nakon nekoliko meseci mogu dobiti i rešenje o hitnom iseljenju, zbog nepostojanja dozvole za rad nekih od tih objekata.

- Od početka ove godine, inspektori socijalne zaštite izdali su sedam zabrana za rad privatnim domovima za stare, od kojih se šest odnosi na zabranu zbog nepostojanja dozvole za rad, a i jedna na privremenu zabranu rada zbog odstupanja od propisanih standarda - objašnjava Biljana Zekavica, inspektor socijalne zaštite.


Ukupni smeštajni kapacitet tri državna gerontološka centra koja postoje u prestonici je 1.810 mesta, rekla je Zekavica, dodajući da su ta mesta uglavnom popunjena i da postoje liste čekanja korisnika za smeštaj u ove ustanove socijalne zaštite.

- Za razliku od državnih, u privatnim domovima, kojih ima 66, ima mesta, a njihovi kapaciteti kreću se od sedam do 85 korisnika - rekla je Zekavica.


Međutim, kao glavni problem kod privatnih domova za stare javlja se taj što posluju bez odgovarajuće dozvole, a često su registrovani i na ime neke druge delatnosti. Da bi se određeno mesto registrovalo kao dom za stare, potrebno je da ispuni standarde i uslove u pogledu prostora, opreme i uposlenosti stručnih i drugih radnika.


Kada je reč o ceni smeštaja u domovima za stare, u državnim institucijama te vrste, ona se određuje po unapred utvrđenim kriterijumima i zavisi od kategorije korisnika smeštaja.
 
Natrag
Top