Zatvorenici dobili informatore o pravima i obavezama

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Kazneno popravni zavod u Sremskoj Mitrovici


Zatvorenici dobili informatore o pravima i obavezama





Izvor: Blic Boris Vuković | 09. 12. 2010. - 15:52h

U KPZ u Sremskoj Mitrovici od danas distribuirani Informatori u kojim su predstavljena prava i obaveze zatvorenika. To će zatvorenicima omogućiti da se na neposredan način informišu o načinu života i rada u zatvoru, ali i kome mogu da se žale ukoliko smatraju da su njihova prava ugrožena.

98524_10-zatvor-mitrovica-zatvor-foto-a-stankovic05_f.jpg

KPZ u Sremskom Mitrovici prvi je zatvor u kom su se distribuirali informatori


Ovi informatori prevedeni su na engleski, albanski, rumunski, mađarski i romski jezik i postavljeni su na vidnim mestima kako bi bili lako dostupni u svih 28 zatvora.

Distribucija materijala počela je u Kazneno popravnom domu u Sremskoj Mitrovici, zbog toga što se u ovoj ustanovi nalazi oko 2.000 pritvorenih i osuđenih zatvorenika.

Zatvorenici u priručnicima mogu da pročitaju koja propisana prava mogu da ostvare tokom boravka u zatvoru. Kad mogu da imaju posete, koliko mogu da telefoniraju, koliko mogu da provedu na otvorenom prostoru, kad mogu i koliko da imaju sportskih aktivnosti.

Na poleđini priručnika, odštampan je šablon za pritužbe zatvorenika, adresirane na upravu, ali i na ombudsmana, kako bi svi problemi koje zatvorenici imaju, u što kraćem roku bili rešeni.

Međutim, prema rečima zatvorenika, ovaj projekat jeste pomak, ali je ostalo još dosta problema koji moraju biti rešeni.

98523_10-zatvor-mitrovica-zatvor-foto-a-stankovic005_f.jpg

Zatvorenici ističu da im je najveći problem gužva i manjak radnih mesta


- Ovo je dobar potez, ali je pitanje koliko to zaista zatvorenike interesuje. I dalje postoje problemi sa popunjenošću, nas šestorica spava u sobi od 16 kvadrata. Takođe, zbog ogromne popunjenosti, nema posla dovoljno, ima zatvorenika koji ne dobijaju pakete i potreban im je posao u samom zatvoru. Ima 350 radnih mesta, a šest puta više zatvorenika - priča zatvorenik B. M. koji je dve godine provodi u zatvoru zbog dilovanja narkotika.

98522_10-zatvor-mitrovica-zatvor-foto-a-stankovic0_f.jpg

U KPZ u Sremskoj Mitrovici smešteno je 2.000 zatvorenika, od čega su 250 stranci


Realizaciju ovog projekta u velikoj meri pomogao je OEBS u Srbiji. Ovom akcijom Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ispuniće jednu od najvažnijih preporuka Saveta Evropa, kad je reč oo oblasti zaštite zatvorenika.
 
Natrag
Top