Zatvara se Zavod za plućne bolesti

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Zatvara se Zavod za plućne bolesti[/h]



Posle više od 50 godina rada, Gradski zavod za plućne bolesti u Beogradu je pred zatvaranjem. Međutim, još se ne zna gde će biti upućeni pacijenti ove ustanove.


143581_bananjaluka01-stanica-za-mjerenje-zagadjenosti-vazduha-foto---g-bobic_f.jpg



Zgrada je u lošem stanju, a jedan deo je neupotrebljiv, jer bi mogao da se uruši.
Rešenje o zatvaranju čeka se iz dana u dan, a kada bude usvojeno, istog trenutka - pacijenti i lekari će morati da napuste zgradu. Ova vest neprijatno je iznenadila pacijente.
"Već sam ovde dugogodišnji pacijent, došla sam i prilikom predaje knjižice na šalteru rekli su da se danas zatvaraju. Prosto sam bila zatečena", kaže jedna pacijentkinja.

"Ja sam sad baka, a i decu sam dovodila ovde, mnogo su dobri doktori, i lekari i ja ne bih da se zatvori ovo", dodaje druga korisnica usluga ove ustanove.

Zavod dnevno primi i do 500 pacijenata i jedinstvena je zdravstvena ustanova u Beogradu. Najteže će, ipak, biti pogođeni oboleli od multirezistente tuberkuloze, koji moraju da primaju terapiju svakodnevno, i to pod lekarskim nadzorom.

"Kažemo im da smo u jako teškoj situaciji, da smo pred zatvarnejm, da ne znamo šta će biti sa nama i da ćemo biti u kontaktu telefonom. Za sada smo čuli nekoliko ideja, jutros smo čak otišli kolega i ja da pogledamo predloženu jednu od lokacija u Zemnu, sve je to krajnje neuslovno", rekla je Radmila Ćurčić, pulmolog.

Problemi su se u Zavodu godinama nagomilavali, a svi pokušaji renoviranja i saniranja štete koja je nastala su se izjalovili.

"Mora hitno da se nađe adekvatno rešenje koje bi nam obezbedilo prostor koji ne mora biti ovoliko veliki kao što je ovaj, ali mora biti takav da može sve službe da smesti na jednom mestu, jer jedino tako ustanova može da funkcioniše", objašnjava Dragana Mandić, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti.

U Gradskom sekretarijatu za zdravstvo danas nije bilo moguće dobiti komentar o ovom problemu. U telefonskom razgovoru rečeno nam je da rešenje o zatvaranju Zavoda tek treba da se usvoji, kao i da će tek nakon toga biti objavljena odluka o daljim koracima.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top