Šta je novo?

Zašto su zajednički obroci važni za decu?

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.063
Zašto su zajednički obroci važni za decu?

Dovoljan je jedan zajednički ručak da se poboljša ishrana deteta, otkrila je nova studija.

1.jpg

Istraživanje je obuhvatilo 2.389 dece koja pohađaju 52 osnovne škole u Londonu, a utvrđeno je da gotovo dve trećine njih, oko 63 odsto, ne konzumira iznos od pet porcija (400 grama) voća i povrća dnevno kako preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Deca koja uvek jedu zajedno sa svojom porodicom konzumiraju u proseku 125 grama i 1,5 porcija više voća i povrća od dece koja nikada ne jedu sa svojim porodicama. Čak i oni koji su imali zajendički obrok jednom ili dvaput nedeljno konzumiraju 95 grama ili 1,2 porcije više od onoih koji nikada ne sednu zajedno za sto.

"U kreiranju sopstvenih prehrambenih navika ključno je da deca gledaju kako njihovi roditelji ili braća i sestre jedu različite vrste namirnica", navodi se u studiji – "Savremeni život često sprečava porodice da sednu zajedno za sto, ali ovo istraživanje pokazuje da samo nedeljni ručak može pomoći da se poboljša ishrana u porodici. To je takođe i vreme u kojem porodica komunicira i podstiče planiranje obroka a istovremeno je idealno okruženje da roditelji decu uče dobrim manirima i ponašanju".

Izvor: T portal
 
Top