Zašto se početak radova na prelazu Zemuna-Borča odlaže

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Od mosta ni traga, o gradnji svi ćute


Zašto se početak radova na prelazu Zemuna-Borča odlaže




Ekipa Blica | 12. 06. 2011. - 00:02h | Foto: J.Vučetić

Ugovor o gradnji mosta Zemun-Borča potpisan je još u aprilu 2010. godine, a kamen temeljac sa zemunske strane pompezno je položen tri meseca kasnije. Ali, potpisnici ugovora vrednog 170 miliona evra ni sada nisu u stanju da kažu da li će i kada radovi početi.

149731_bgmost2_f.jpg
Most Zemun-Borča će biti dug 1,5 kilometar, a pristupne saobraćajnica oko 21 kilometar

Izgradnja ovog infrastrukturnog projekta kao da je pod velom tajne jer niko od onih čija je realizacija pod njihovom ingerencijom ne želi o tome da govori.
Za izgradnju mosta zaduženi su (potpisali ugovor) Grad i sada već bivše Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan (NIP), koje je pripojeno Ministarstvu ekonomije.


U ovom ministarstvu “Blicu” je pre tri dana rečeno da za ovaj projekat više nisu nadležni oni, već je to sada Ministarstvo finansija. U okviru njega je formirana i radna grupa koja bi trebalo da se bavi ovim projektom. Ali, ostalo je nejasno zašto je posle više od godinu dana od potpisivanja ugovora sa kineskom kompanijom „Čajna roud end bridžis korporejšn“ (CRBC) došlo do promene republičkih ustanova koje su nadležne za njegovu izgradnju. U prethodna tri-četiri meseca spekulisalo se u medijima da je postojao problem u međusobnoj koordinaciji Grada i tadašnjeg NIP-a. Govorilo se o tome da Republika (Ministarstvo za NIP, sada ekonomije) u ugovoru obavezala na oslobađanje taksi i poreza, što je uređeno zakonima, ali da skoro ništa nije bilo urađeno po tom pitanju. Takođe, nije bio rešen ni problem dolaska kineskih radnika u Srbiju, od toga kako i kada će stići, koliko ih je i gde će biti smešteni. Sa druge strane, “Blicu” je pre izvesnog vremena rečeno u Ministarstvu da je ono sve svoje obaveze završilo kada je u pitanju ovaj most, odnosno da su ugovorili cenu, potpisali izvođački ugovor, uključili domaću građevinsku operativu i obezbedili sufinansiranje u 2011. godini sa 1,45 milijardi dinara. Tada je rečeno i da sve ostalo zavisi od gradskih vlasti.

149730_bgmost-foto-j-vucetic_f.jpg
Kamen temeljac položen još 14. jula 2010.

Da je među njima postojao problem ukazuje i to što je Ministarstvo tvrdilo da je Grad zadužen za eksproprijaciju zemljišta, a da oni ne znaju dokle se stiglo sa tim poslom. A u pitanju je zajednički projekat.

Drugi potpisnik ugovora o izgradnji je Grad Beograd. Ali, ni tu nisu voljni da govore o izgradnji mosta Borča-Zemun. Gradonačelnik Dragan Đilas je pre nešto više od dva meseca rekao da je za ovaj most urađen glavni projekat i da „nema razloga da bude bilo kakvih problema oko početka prvih građevinskih radova koji će krenuti do kraja maja”. Nakon toga, “Blic” saznaje da na ovom projektu “postoje određene aktivnosti”, odnosno da je počela priprema i organizacija gradilišta, što bi trebalo da znači da će “i konkretniji radovi uskoro početi”.

Kamen temeljac za Most prijateljstva Srbije i Kine položili su predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo u julu 2010. u blizini Novosadskog puta, gde će prolaziti deo pristupnih saobraćajnica. Most bi, prema najavama, trebalo da bude završen 2014. godine. Do danas niko zvanično nije mogao da kaže da li su bilo kakvi radovi zaista i počeli.



Prvi koraci


-oslobađanje od taksi i poreza
-eksproprijacija zemljišta
-priprema gradilišta
-dolazak radnika iz Kine
i njihov smeštaj

Radovi će se odvijati u tri faze:

• Saobraćajnica T6 od novog Novosadskog do Batajničkog puta - 10 meseci
• Saobraćajnica od Batajničkog do Zrenjaninskog puta i most - 3 godine
• Saobraćajnica od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta - 2 godine
Napomena: Faze radova i rokovi predstavljeni pri potpisivanju ugovora 2010.


Najave početka radova

-„Realno je da ozbiljniji radovi na izgradnji mosta počnu u septembru”, ministarka Verica Kalanović (25. jun 2010.)
-„Radovi će početi s početkom građevinske sezone, u aprilu 2011.”, saopšteno pri polaganju kamena temeljca (14. jula 2010.)
-„Realno je da negde krajem maja, tokom proleća počnu i sami radovi”, gradonačelnik Dragan Đilas (18. oktobar 2010.)
-„Pripremni radovi na izgradnji mosta Zemun-Borča počeće u junu ove godine”, gradski menadžer Aleksandar Bjelić (20. maj 2011.)


Ugovor vredan 170 miliona evra

Most Borča–Zemun prvi je infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade. Gradiće ga kineska kompanija „Čajna road and bridž korporejšn” (China Road and Bridge Corporation - CRBC).
Vrednost ugovora je 170 miliona evra, od kojih će 85 odsto kreditirati kineska “Eksim banka”, dok će preostalih 15 odsto obezbediti Republika i Grad. Rok otplate kredita je 15 godina, grejs period tri godine, a kamata je fiksna i iznosi tri odsto godišnje.
 
Natrag
Top