Šta je novo?

Zašto psi ližu rane?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.571
Zašto psi ližu rane?
Verovatno ste nekada primetili da vaš pas, kada se povredi, liže ranu ili povredu. Ako ste se zapitali zašto to radi, istražili smo za vas i došli do zanimljivih odgovora…
Sigurno ste i vi nekada kada ste posekli prst, a niste imali sredstvo čišćenje i dezinfekciju, lizali povredu. To isto psi rade jezikom i pljuvačkom.

Dok je jezik mačke blago hrapav posebno je pogodan za uklanjanje prljavštine, pseći jezici su ipak drugačiji i glađi.

Pljuvačka u ustima pasa sadrži enzime koji pomažu u lečenju:

Enzimi lizozim i peroksidaza pomažu u uništavanju ćelijskih zidova gram-pozitivnih bakterija, dok laktoferin, defensin i cistatin imaju antibakterijsko dejstvo. Smatra se da trombospodin ima antivirusno dejstvo, a dokazano je da proteaze u pljuvački pospešuju zarastanje rana. Nitratna jedinjenja razlažu se na azot-monoksid nakon kontakta sa kožom, čime se sprečava razvoj bakterija. Takođe, u pljuvački se nalazi i opiorfin koji umanjuje bol.

Sve te divne stvari u pljuvački, ko bi rekao…

Naravno, lizanje nije uvek dobra stvar. Naime, ljubimci mogu postati opsednuti lizanjem zdrave kože, što može biti vrlo štetno. Na jezicima i u ustima životinje nalazi se i mnogo loših bakterija.

Ponekad je teško proceniti da li se lizanje izmiče kontroli. Zato, ukoliko primetite da pas ima ranu, gubi dlaku ili se krzno čak proredilo, stalno lizanje područja se smatra preteranim.

Takođe, podrazumeva se da ako primetite bilo koji od ovih znakova, potražite pomoć veterinaraIzvor: B92
 
Član
Učlanjen(a)
15.12.2012
Poruka
11
Uf moj pas kad ima i najmanju ranu, lizao bi je dok ne dođe do kosti. Užas. Vječna borba, špotanje, zavoji i sl.
No kad ja imam neku ranicu, ja mu dopustim da liže ranu upravo zato jer je njihova slina ljekovita.
 
Top