Zasto psi jedu travu?

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
968
Zašto psi jedu travu




No svima nam je poznato da psi jedu travu kada im je "slabo" ,dakle kada osjećaju nagon za povraćanjem pa pretjeranim uzimanjem trave pokušavaju sami sebi olakšati povraćanje.
To već može biti povezano sa zdravstvenim problemom. Isto tako može se dogoditi da komadić trave zapne u nazofaringsu što će dovesti do posljedične reakcije na strano tijelo i dosta neugodnih problema.

Uz ovo pitanje nadovezati ću temu stranog tijela u probavnom traktu psa. Mnogo sam puta vidjela kako nemoguće količine trave , zamotane oko primjerice manjeg komada gume u želucu, zapravo otežaju proces povraćanja. Komadić gume se zaplete u cijelo klupko trave i nema šanse da ga pas više uspije povratiti. Posebno se to rado dogodi kada su u pitanju linearna strana tijela (konac, komadi gume koja služi kao izolacija na vratima). Savjetovala bih da bolesnom psu ne pustite da jede travu jer ponekad to može pogoršati stvar, no neka to bude procjena vašeg veterinara ovisno o konkretnom zdravstvenom problemu koji muči psa.

Pas može progutati nevjerojatne stvari! Sve je dobro dok gutaju gluposti koje su probavljive pa to ne stvara veće probleme. Tako će na primjer manji komadići drva, mekše plastike, aluminijsko pakiranje paštete (vjerovali ili ne!) i slične stvari proći neopaženo kroz probavni trakt psa.
Pred malo smo imali štene malamuta staro 3 mjeseca koji je pojeo dobrih pola kile šljunka (ne pretjerujem) i sve je uspio pokakati. Na rtg-u tog psa vidio se je cijeli želudac i dobar dio crijeva ispunjen šoderom. Vlasnik je na šoder prosuo ostatke riblje juhe i pas je jednostavno sve pojeo jer mu je fino mirisalo...Međutim, do problema dolazi onda kada pas proguta veće komade neprobavljivog materijala kao što su kamen, kesten, šiška od čempresa, razne loptice i plastične igračke, čepove plastičnih boca, te dijelove gumenih igračaka (tenis loptica). Druga skupina su linearna strana tijela koja zahtjevaju kompliciraniji kirurški zahvat za odstranjivanje - naime radi se o stvarima kao što su ručnik za plažu (ponovno vjerovali ili ne - boxer), ženske najlonske čarape (opet boxer), riba skupa s udicom i metrom povraza (dalmatinka), klupko konca s iglom na jednom kraju (boxer) itd... Kod ovakvih stranih tijela klupko zaostane u želucu, a linearni dio se razvuče kroz cijelu dužinu crijeva pa je potrebno crijevo otvarati na više mjesta kako bi se sve odstranilo.
Strano tijelo može progutati pas bilo koje životne dobi no najčešće se radi o mladim psima koji gutaju sve od reda - kandidati su oni psi koji rade štetu po kući tako da žvaču vaše cipele i papuče te danima vade spužve iz kauča i fotelja. Oprez je potreban i ako je vaš pas sklon uništavanju igrački, dakle ako se zabavlja tako da trga igračke na komadiće. Strano tijelo proći će kroz želudac i jedan dio tankog crijeva dok ne stigne do mjesta na kojem je crijevo suženo. Na tom mjestu zastane te dolazi do djelomične ili totalne opstrukcije crijeva što će izazvati cijeli niz kliničkih simptoma. Prvi znak je povraćanje. Ponekad se javlja proljev ili mekša stolica. Obično je tjelesna temperatura u granicama normale, pas se ponaša relativno normalno, a ponekad imaju i očuvan apetit. Simptomi ovise o stupnju i mjestu opstrukcije.
Strano tijelo nekada nađemo i kod starijih pasa koji pate od kroničnog gastritisa, pa osim trave počnu jesti neobične stvari koje pas normalno ne bi pojeo.
Prva stepenica u dijagnostici je svakako uzimanje anemneze od vlasnika psa-pitati ćemo sve podatke o uobičajenom ponašanju psa, te ukoliko sumnjamo na strano tijelo pokušat ćemo saznati da li u stanu nedostaje kakav predmet ili pasja ili dječja igračkica. Nerijetko pas proguta kamen ili kesten kada im vlasnici bacaju, pa ga love u letu i jednostavno im sklizne u želudac.
Ukoliko rtg-om i palpacijom trbuha postavimo sumnju na strano tijelo u crijevu mora se izvršiti operativni zahvat.
Neki psi su posebno skloni gutati sve što im se nađe na putu, pa kako bi izbjegli ovakve komplikacije koje su po život opasne, preporuka je da takav pas nosi brnjicu kako biste bili sigurni da jede samo ono što mu sami date.
U četvrtom mjesecu starosti, štenad počinje mijenjati zube. Ispadaju im mliječni zubi i počinju rasti stalni. U to vrijeme javlja se jaka potreba za žvakanjem, pa je to period kada stradavaju stolice, štokovi, vrata, vaše cipele, cvijeće i slično. Prvo treba maknuti sve predmete koji su nadohvat psu, a njemu izgledaju kao igračka: dugački stolnjaci koji se miču na propuhu, cvijeće, cipele koje su mu interesantne zbog mirisa, kante sa smećem i drugo. Istovremeno štenetu ponudite prve igračke. Za taj period idalne su umjetne kosti od bivolje kože. One psiću mirišu, dovoljno su tvrde da se može duže vrijeme zabavljati tako da ih gricka. Psić će postepeno sažvakati kost i pojesti je, za što je kost i predviđena. Svaki puta kada štene ulovimo u "šteti", odnosno kada gricka nešto od našeg namještaja ili odjeće, ponudimo mu njegovu kost ili ga na neki drugi način animiramo da mu odvratimo pažnju. Ne nudite psiću stare cipele i papuče, jer on ne razlikuje stare od novih pa će se veselo uloviti i Vaših novih cipela. Postoje i pamučne igračke u obliku čvorova koje su potpuno bezopasne ako ih sažvaču ili pojedu, a zamijeniti će psu grickanje odjeće i čarapa.
Budite oprezni pri odabiru igrački: obratite pažnju na njihovu veličinu. Premalene igračke pas vrlo lako proguta što može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica (šišarke, loptice-skočice, kinder-jaja i slično). Veličina igračke neka bude proporcionalno veličini psa. Jednako opasne mogu biti igračke od mekane gume i to za one pse koji se ne znanju nježno igrati nego su skloni tome da igračku rastrgaju u komadiće. Ako primjetite da Vaš pas spada u tu skupinu, zamijenite mu mekane igračke s onima od tvrde gume koje neće moći razgristi
Igra sa psom je najveće veselje vašem psu. Mladi, zaigrani psi izvoditi će svakakve gluposti kako bi vas natjerali da se poigrate sa njima. Ponekad će se zabaviti sa drugim psima ukoliko se voli družiti, ali posebno zadovoljstvo predstavlja im igra sa vlasnikom.
Mnogi psi vole donositi različite predmete. Ako ste voljni satima bacati lopticu ili štap, ima pasa koji će neumorno donositi takav predmet i nestrpljivo očekivati kada ćete ga opet baciti. No nije svejedno kakav ćete predmet odabrati za ovakvu igru. Nerijetko vlasnici psima bacaju kamenje što nije pametno ni u kom slučaju. Prvo, pas će pokušati kamen uloviti u trku pa se lako može dogoditi da ga u zaletu proguta. Druga stvar je ta da psi koji se igraju kamenjem prije ili kasnije polome zube i to najčešće očnjake. Bacanje oštrog štapa također može imati ozbiljne posljedice. Nerijetko se događa da se pas povrijedi prilikom hvatanja štapa. Oštri dijelovi mogu se zabiti u sluznicu usta ili jezika i stvoriti velike probleme. Loptica za bacanje mora biti prave veličine (ovisno o veličini psa) kako je ne bi progutao. Isto tako ne smije biti mekana jer mnogi psi nakon hvatanja žvaču ulovljeni predmet. Popularne tenis loptice pas raskomada bez većih problema, te se lako dogodi da proguta komade gume. Šiške, kesteni i drugi okrugli predmeti slične veličine vrlo lako odskližu u želudac psa. Imamo li sreće pas će povratiti takvo strano tijelo, no ode li predmet iz želuca u crijevo, jedina solucija je operativni zahvat. Danas se strana tijela u želucu mogu izvaditi i endoskopski (Ljubljana za ZG ne znam), no za crijevo je jedina solucija kirurgija.
Ukoliko je vaš pas od onih intelektualnih tipova koji vam kada vi uzmete lopticu upute pogled tipa "što si ti lud???" ne morate se zabrinjavati sa vrstom igre, već samo lagano šetkajte i potrošite malo kalorija.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.04.2010
Poruka
591
Ja sam mislila da psi,kao i macke,jedu travu da bi se oslobodili dlaka i da je to sasvim normalno :vorred: ...
 
Član
Učlanjen(a)
26.10.2010
Poruka
34
Moj pas jednom mjesecno povrati sve sto mu se talozi u zeludcu!
To su najcesce grane i razne stvari s kojima se igra bilo u kuci ili van nje!!
Sve te taloge izbaci pomocu trave!!
 
Natrag
Top