Zašto one rade ono

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Zašto one rade ono


Ako mislite da žene imaju seks zbog ljubavi i potrebe za emotivnom bliskošću, onda ste u priličnoj zabludi.


v153074p0.jpg


Ako mislite da žene imaju seks zbog ljubavi i potrebe za emotivnom bliskošću, onda ste u priličnoj zabludi.

Sindi Meston i Dejvid Bus, psiholozi Univerziteta iz Teksasa, sproveli su opsežno istraživanje na tu temu, a rezultate su objavlili u knjizi "Zašto žene imaju seks".

Kako navode autori, cilj istraživanja bio je da se osvetli kompleksnost ženskih motiva stupanja u seksualne odnose, ali i bolje razumevanje kako žene postižu seksualno zadovoljstvo.

Zasnovano na petogodišnjem istraživanju, na uzorku od hiljadu žena, koje su anketirane uživo i onlajn, autori su rangirali motivacione razloge žena zbog kojih žele da imaju seks, počev od altruističkih("osećam sažaljenje prema ovom muškarcu"), osvete ("sad ću da mu vratim što me je varao"), do seksa kao umirujućeg sredstva ("spavaću sa tobom iako imam migrenu").


Ja tebi seks, a ti bacaš đubre

Takođe, istraživanje je obuhvatilo i slučajeve žena koje u seksualne odnose stupaju zbog namere da ojačaju poljuljano samopouzdanje, tako što će otići u krevet sa muškarcem koga čak smatraju i odbojnim.

Tako autori navode primer žene koja je odlučila da ima seks sa 25-godišnjim muškarcem koji do tada nije spavao ni sa jednom ženom. Ona ne oseća nikakvu fizičku privlačnost prema njemu niti želi da bude 'upletena' u dalji nastavak emotivne veze.

Zbog njegovog neiskustva ona odlučuje da mu pokaže 'kako se to radi'. Odlaze zajedno u stan. Dok se skida, oseća sopstvenu moć i seksualnost, koje je 'pale'.

Inače, misterija zašto žene imaju seks i šta hoće posle njega dugo je bila predmet različitih studija, koje su donosile prilično nepouzdane podatke.

Tako su brojni teoretičara iz prošlosti smatrali da žene stupaju u seksualne odnose zbog osećanja ljubavi, dok najnovija istraživanja potvrđuju da 'one to rade iz zadovoljstva', baš kao i muškarci.

Ipak, istraživači se slažu u jednom - žene su prilično složena, da ne kažemo komplikovana, bića: njihovo seksualno zdravlje uzrokovano je emocijama, podjednako koliko i njihovim fizičkim stanjem, što može da posluži preciznijem objašnjenju zašto skoro više od polovine žena ima problem da dostigne seksualno uzbuđenje.


Zbog mira u kući

Pored navedenih motiva (altruizma, sažaljenja, osvete…), pažnju privlači i jedan poseban - cenkanje. Po principu "ja tebi seks, ti bacaš đubre i usisavaš kuću".

Ovaj razlog stupanja u seksualne odnose (tzv. ekonomski seks) 'dijagnostifikovan' je kod devet procenata žena, u ranije objavljenoj Mičigenskoj studiji, piše "Politika".

Takođe, ustanovljeno je da je 31 odsto žena imalo seks da bi provociralo ljubomoru muškarca koga su volele, dok su druge to radile da bi predupredile mogućnost da budu povređene. Istraživanje je potvrdilo da je čak 84 odsto anketiranih imalo seks "da bi održale mir u kući".

"Stereotip je da žene imaju seks iz ljubavi, a muškarci iz zadovoljstva", kaže Sindi Meston, direktor Seksualno-psihološke laboratorije na Univerzitetu Teksas, u Ostinu, i dodaje da su seksualni motivi žena ipak prilično kompleksni.

Mnogi od njih, kako kažu autori, mogu se objasniti evolucijom ljudskog roda. Tako se preotimanje ljubavnika (čak 53 odsto ispitanica je to uradilo) tumači nastojanjem da se osvoji partner sa najboljim genetskim potencijalom.


Više od 200 razloga za seks

Rešavajući enigmu ženske seksualnosti, Sindi Meston i Dejvid Bus identifikuju 237 različitih razloga zbog kojih se upražnjava seks.

Na prvom mestu muškarcima je - "to je zabavno", dok je na top 20 motiva - "shvatio sam da sam se zaljubio".

Kod žena je situacija malo drugačija, jer su one, bez obzira na fizičku privlačnost, sklone da analiziraju, preciziraju, utvrđuju i objašnjavaju, što dovodi do pada interesovanja i odustajanja od konkretnog čina.

Zato mnogi teoretičari smatraju da je mozak kod žena najsnažniji pokretač seksualnog uzbuđenja. Za razliku od muškaraca, kod kojih je erekcija okidač seksualne želje, kod žena takvih "materijalnih dokaza" strasti nema.

Čudotvorna pilula seksualnog zadovoljstva - "vijagra" usrećila je milione muškaraca širom sveta, ali temperaturu krvi u ženskim žilama nije znatnije podigla.

Naime, istraživanje je potvrdilo da polovina anketiranih žena do 60 godina starosti pati od slabog seksualnog uzbuđenja, a četvrtina nije u stanju da doživi orgazam.

Međutim,vest da je možda pronađena "vijagra" za žene , daje nadu.



Izvor: Mondo
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
25
Ne znam zasto druge zene rade ONO ali ja radim ONO zbog ONOGA, imam 53 godine i sjajnog partnera od (neces verovati) 61 i sjajno radimo ONO! Pravo otkrovenje!
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Ne znam zasto druge zene rade ONO ali ja radim ONO zbog ONOGA, imam 53 godine i sjajnog partnera od (neces verovati) 61 i sjajno radimo ONO! Pravo otkrovenje!

Ja sam mislio da je to nezanimljivo u tim godinama,a i neizvodljivo,evo demantovala si me...svaka cast
 
Natrag
Top