Zašto je SEO optimizacija posao koji nikada ne može da bude u potpunosti završen – 4 razloga

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209

Zašto je SEO optimizacija posao koji nikada ne može da bude u potpunosti završen – 4 razloga

SEO.jpg

Mnogi vlasnici preduzeća misle da je SEO optimizacija jednokratan projekat koji će da odrade (ili plate nekome da to uradi u njihovo ime), i da je to onda gotov posao. Da će sve da funkcioniše jednom zauvek, bez dodatnog truda. Možda, al' u bajci! SEO nije nešto što možete da podesite i zaboravite. Postoje četiri razloga zašto je SEO posao koji nikada ne može da bude u potpunosti završen, a koji su, saznaćete uskoro.

Kada počnete da radite SEO za svoju stranicu, to u startu može da donese neke značajne dobitke, ali ako ne ažurirate svoju stranicu godinama i ne nastavite da radite na optimizaciji, ne očekujte da će funkcionisati sama od sebe. Postepeno ćete početi da kaskate za konkurencijom, propustićete prilike da dobijete više saobraćaja na svojim stranicama, generišete više potencijalnih klijenata i ukupne prodaje.

Ako još uvek niste uvereni u to da SEO nikada nije „završen posao“, ova četiri razloga koje smo pripremili za vas, pojasniće vam zašto je to tako. Evo zašto...

#1. Google algoritam se stalno menja

analiza.jpg


Ako postoji nešto što nikada nije statično, i što se stalno menja – to je definitivno Google algoritam. Ponekad je frustrirajuće koliko je netransparentnan, ali jedna stvar ipak nije tajna, a to je da se pretraga uvek ažurira, i to ima snažan uticaj na to koji će sajtovi, prilikom upita, dobiti najbolje rezultate u njoj.

Pre nekoliko meseci, Google je predstavio svoje „Ažuriranje korisnog sadržaja“ (ili u originalu – Helpful Content Update). Bilo je to veliko ažuriranje sa ciljem nagrađivanja sajtova koji svojim posetiocima nude korisne informacije.

A koji je krajnji rezultat toga? Pa, sajtovi sa sadržajem koji je zanimljiv, prirodan, informativan i tačan, zabeležili su povećanje rangiranja u pretrazi. S druge strane, sajtovi koji su nudili naslove kao mamce za klikove, i tvrdili da odgovaraju na pitanja na koja u stvari nisu odgovorili, ili su možda koristili jezik koji je toliko fokusiran na veliki broj ključnih reči, na račun odvraćanja čitalaca - zabeležili su pad u rangiranju.

Ali promene algoritma nisu ograničene samo na povremena velika ažuriranja koja, recimo, u obzir uzimaju naslove na blogovima. Pretraga objavljuje i manje ekspanzivna ažuriranja čak dva puta dnevno, što znači da svaki dan, vaše SEO aktivnosti teoretski mogu sve više da zastarevaju. Ako ne idete u korak sa onim što Google algoritam traži, ne ažurirate svoju web lokaciju i strategiju sadržaja u skladu s tim, lako se može desiti da počnete da zaostajete, i kaskate za konkurencijom koja je ažurnija od vas.

#2. Prednosti novih oblika SEO optimizacije


digital-marketing.jpg


Iako na SEO mnogi gledaju samo kao na jedan koncept, on je u stvarnosti mnogo više od toga. Baš kao što „inženjering“ možemo zamisliti kao jedan široki krov, koji pokriva mnogo profesija i specijalnosti. SEO zapravo obuhvata nekoliko različitih oblasti, koje sve služe istoj, krajnjoj svrsi a to je – bolje rangiranje vaše web stranice.

On-Page SEO
je ono na šta prvo pomislimo kada čujemo termin „SEO“. On pokriva sve male (ili možda velike) promene koje napravite na svojoj web stranici, koje joj pomažu da bude bolje rangirana u pretrazi. Recimo, dobar copy napisan prirodnim jezikom, visokokvalitetne fotografije, ispravna upotreba ključnih reči i meta-tagova, koristan i upotrebljiv sadržaj, itd. Sve su ovo činioci koji pomažu da se stranice bolje rangiraju, ali se tu ne završava sve.

Tehnički deo SEO optimizacije se odnosi na to kako da povećate svoj rang, tako što ćete se potruditi da vas Google smatra pouzdanim izvorom informacija, putem povratnih linkova i drugih mera poverenja. Jer, tehnički SEO je praksa optimizacije vaše web lokacije, kako bi algoritam lakše indeksirao vašu stranicu.

Zato razmislite o povećanju brzine otvaranja vaše stranice, odziva na mobilnim uređajima, ažuriranju infrastrukture sajta, itd. A tu je i lokalni SEO, koji optimizuje vašu stranicu za lokalna pretraživanja, preko opcija kao što je podešavanje vašeg biznis profila – Google My Business.

Zbog svega toga, za većinu vlasnika malih preduzeća, SEO može da bude ogroman izazov. A koliko su za SEO značajna ažuriranja samo jedne od ovih oblasti, možete da posmatrate kao cilj vredan divljenja. Ali, to takođe ne znači da je gotovo onda kada jednom pogodite šta Google želi. Zato kada sledeći put pogledate tabelu za SEO, pogledajte optimizaciju u nekoj od ovih oblasti, da biste nastavili da poboljšavate svoje rezultate u pretrazi.


#3. Potraga za više, što boljeg sadržaja, nikada ne prestaje


devojka-koja-pise.jpg


Content marketing
je danas jedna od popularnih strategija na web stranici, i to ne bez razloga. Ne samo da vam pisanje uverljivog i korisnog sadržaja i postova na blogu nudi priliku da pokažete svoju stručnost i izgradite poverenje kod korisnika, već vam takođe pomaže da se bolje rangirate u Google pretragama.

Iako mnogi i danas ne razmišljaju o pisanju blogova kao o tekućem SEO održavanju sajta, to je apsolutno tako. Redovno objavljivanje ne samo da vašoj web lokaciji daje više sadržaja za istraživanje, već pokazuje svemoćnom Google-u da ste aktivni i relevantni.

Zato svaki blog ili bilo kakav sadržaj stranice koji ažurirate, uvek treba da se radi imajući na umu najnovije i najbolje SEO prakse. Ovo je, u principu, prilično očigledno, jer svaki novi deo sadržaja treba da pomogne vašem poslovanju da raste, na sve moguće načine.

Ali, koliko često razmišljate o ažuriranju starog sadržaja? O tome da se vratite na postove na blogu od pre dve ili tri godine, i da ih ažurirate u skladu sa novim SEO strategijama? S obzirom da se algoritam stalno menja, vaša web lokacija može da uoči značajne koristi od povremenog vraćanja unazad, kako biste stari sadržaj uskladili sa najboljim praksama u sadašnjem trenutku. Zato, mislite o tome.

#4. Uvek treba da se trudite da pratite i nadmašite konkurenciju


oko.jpg


Ako čitate ovaj tekst, vrlo je moguće da ste vlasnik nekog malog, ili lokalnog preduzeća. Ona veća imaju više novca koji mogu da ulože u marketing i SEO, tako da o ovome za njih brine neko drugi. A vama, možda, tehnički deo nije jača strana, ali zato sasvim sigurno znate nešto o uspešnom poslovanju, pa hajde obda da pričamo o tome.

Jedno od osnovnih pravila poslovanja je da uvek, ali UVEK, budete svesni šta vaša konkurencija radi. Želite da znate da li uvode nove proizvode, da li ažuriraju svoj brend, kako vode prodaju, itd. Na osnovu toga možete da sagledate svoj biznis, i odlučite da li i kako treba da odgovorite, da biste ostali konkurentni.

Ono što možda ne shvatate dovoljno ozbiljno je to da vaši konkurenti, koji posluju bolje, sasvim sigurno redovno ažuriraju svoju web lokaciju i SEO prakse što znači da, ako i sami to ne radite, rizikujete da izgubite tlo pod nogama.

Naročito s obzirom da lokalni SEO postaje sve relevantniji, a ono što vaši najbliži konkurenti rade sa svojim prisustvom na internetu, nešto je sa čim se morate takmičiti, ako želite da zadržite visoko rangiranje u Google pretrazi. Jer, naravno, to vam je potrebno ako želite da rastete i širite svoje poslovanje. Ako ne – onda ništa.

I za kraj...


timski-rad.jpg



Nadamo se da smo uspeli da razjasnimo zašto je SEO optimizacija posao koji nikada ne može da bude u potpunosti završen. Kako Google razmišlja, niko u potpunosti ne može da bude siguran. Algoritam se stalno menja, tako da ono što je važilo prošle nedelje, ne mora da važi i ove. Zato je oprez ne preporučljiv, već neophodan, a opuštanje luksuz koji sebi ne možete da dopustite.

Pa, kako sada razmišljate na ovu temu? Da li je dovoljno napraviti svoju web stranicu, uraditi SEO optimizaciju, a onda zaboraviti na nju, jer ste taj posao završili?

Podelite svoje misli sa nama, u komentarima.

Izvor fotografija: Pixabay.com
Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: TeshaDesign
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top