Zašto je ljubimce bolje sterilisati

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Zašto je ljubimce bolje sterilisati
Iako je danas potpuno normalno sterilisati svog ljubimca, to donedavno nije bila standardna praksa. Ima nekoliko odgovora na pitanje zašto je ta procedura postala uobičajena.

IZVOR: TPORTAL
9636775995819f941d2a54784916800_w640.jpg

Foto: Thinkstock
Zdravlje

Ne postoji nikakva naučna osnova po kojoj sa sigurnošću može da se kaže da je roditeljstvo životinja dobro za njih. Štaviše, sve što je poznato ukazuje na to da sterilisani ljubimci ređe dobijaju određene bolesti i vrste raka. Osim što je sterilizacija pozitivna za zdravlje ljubimaca, takođe smanjuje broj životinja na ulici koje u većini žive kratko i u lošim uslovima.

Ponašanje

Sterilizacija može da promeni karakter ljubimca, ali je ta promena uglavnom nabolje. Sterilisane životinje ne pate od hormonalnih fluktuacija koje uzrokuju nepoželjno ponašanje, poput tuče s drugim životinjama, uriniranja van toaleta i potrebe za lutanjem.

Težina

Uvreženo je mišljenje da će se ljubimac ugojiti nakon sterilizacije, ali to zapravo zavisi od vlasnika. Ako vodite računa o njegovoj težini, onda neće doći do gojenja. Važno je samo imati dobre navike prilikom hranjenja životinje, kao i podsicanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

Godine

Retke pasmine mačaka i pasa imaju korist od kasnije sterilizacije, ali većina se steriliše u ranijem uzrastu. Na taj način se sprečava neželjeno potomstvo koje životinje mogu da imaju vrlo rano.

Cena

Cena sterilizacije uglavnom je niska, s obzirom na to da je u pitanju procedura koju treba obaviti samo jednom. Ponekad će u slučaju novčanih poteškoća razna udruženja za zaštitu životinja priskočiti u pomoć ili izaći u susret kako bi se ljubimcu omogućio bolji život sa smanjenom šansom za bolest.




 
Učlanjen(a)
22.10.2016
Poruka
122
Do sada nisam ni znao koliko sam sretan što nisam nečiji ljubimac.
Sada se jedino bojim da me kao nezbrinutog lutalicu ne udomi neka stara frigidna šnajderica sa velikim makazama ...
 
Natrag
Top