Zašto Diznijevi likovi retko imaju majke?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Zašto Diznijevi likovi retko imaju majke?
Ako ste se pitali zašto glavni junaci čuvenih animiranih filmova najčešće imaju jednog ili nijednog roditelja, nedavno je dat odgovor na to pitanje.

IZVOR: B92

"Diznijevi filmovi traju 80 do 90 minuta, a njihova glavna tema je odrastanje. Oni govore o onom danu vašeg života kada treba da prihvatite odgovornost. Simba je otišao od kuće, ali je morao da se vrati. Ukratko, likovi mnogo brže odrastaju kada odstranite njihove roditelje. Bambijeva majka je ubijena, tako da je morao brzo da odraste. Bela je imala samo oca, ali ga je izgubila, pa je morala da preuzme ulogu odrasle osobe”, izjavio je Don Han, izvršni producent filma “Grdana – zla vila”.

Han, koji je radio i na čuvenim klasicima “Lepotica i zver” i “Kralj lavova”, takođe je dao i malo više frojdovski i depresivan razlog za odsustvo majki u crtanim filmovima. Ranih 40-ih godina prošlog veka, Volt Dizni je kupio kuću za svoje roditelje.

“Poslao je ekipu iz studija da popravi peć, ali ona je procurela kada su se njegovi roditelji uselili, i njegova majka je umrla. Kućepazitelj je došao narednog jutra i izvukao Diznijeve roditelje napolje. Njegov otac je bio u teškom stanju, a majka je umrla”, rekao je Han, i dodao da u to vreme Dizni nikada nije progovorio o smrti svoje majke, niti niko od ljudi u njegovoj blizini.

“Lično se osećao odgovornim jer je postao toliko uspešan da je mogao da kaže ‘Dozvolite mi
da vam kupim kuću’. San svakog deteta je da svojim roditeljima kupi kuću, a zbog čudnog spleta okolnosti, ne njegovom krivicom, radnici studija nisu znali šta rade. Nisam psiholog, ali postoji teorija da ga je pomisao na to da je kriv za taj događaj proganjala. Ideja da je doprineo smrti svoje majke zaista je tragična”, objasnio je Han.

I dok Hanovo objašnjenje ima smisla, drugi se pitaju nisu li možda Dizni i tvorci njegovih animiranih filmova bez majki imali neke mnogo malicioznije i “podsvesne” ciljeve, poput onog da svet može odlično da opstane i bez žena i da bi očevi bili mnogo bolji roditelji od majki kada bi im se pružila šansa da dođu do izražaja, piše “Huffington Post”.
 
Natrag
Top