Šta je novo?

Zaštita ruža od bolesti i štetnika

Član
Učlanjen(a)
28.04.2010
Poruka
81
Zaštita ruža od bolesti i štetnika


Najvažnije bolesti ruža su pepelnica (Sphaerotheca pannosa) i zvjezdasta pjegavost (Marsonnina rosae). Pepelnicu vrlo lako možemo uočiti po uzdignutim crvenkastim površinama gornje strane lista a simptomi se kasnije uočavaju kao brašnasta prevlaka na svim dijelovima biljke.

Pjegavost se lako prepozna po tamno smeđim do crnim pjegama nepravilna oblika. Javljaju se na gornjoj strani lista. Gljiva, uzročnik bolesti, naknadno izlučuje etilen, koji kasnije izaziva žućenje listova i njihovo otpadanje. Zbog toga, već u srpnju, možemo naći karakteristične slike ogoljelih grmova ruža. Patogen prezimljuje na otpalom lišću ili na granama ruže pa je važno sakupljati otpalo lišća i orezivati zaražene grane

Suzbijanje ovih bolesti počinjemo preventivno i to od početka svibnja. Neki kažu da bi sa zaštitom trebali početi kad crvena boja izboja prelazi u zelenu, no to najviše ovisi o vremenskim uvjetima tj. o vlazi i temperaturi. Jača pojava pepelnice i pjegavosti može se očekivati u srpnju i kolovozu. Ukoliko nismo provodili preventivnu zaštitu puno ranije, tada je borba protiv ovih bolesti gotovo nemoguća.

U programu zaštite ruža od bolesti trebamo koristiti preparate ili kombinacije preparata koji djeluju na obje bolesti. U početku možemo koristiti kontaktne fungicide preventivnog djelovanja a kasnije u srpnju i kolovozu koristimo sistemične fungicide. Od kontaktnih fungicida preventivnog djelovanja najpoznatiji su: Dithane, Antracol, Polyram, Merpan i dr. a protiv pepelnice: Sumpor, Chromosul, Karathane… Od sistemičnih preparata protiv pepelnice poznati su: Chrystal, Rubigan, Systhane, Domark … Kvalitetniji i nešto skuplji preparati koji djeluju na obje bolesti su Folicur, Baycor i Quadris.

Za razliku od bolesti, štetnike na ružama ne prskamo preventivno već ih suzbijamo kod jače pojave. Ruže najčešće napadaju lisne uši. Njih efikasno suzbijamo sistemičnim insekticidima kao što su Rogor, Pirimor, Confidor, Actara, Calypso, Mospilan… Gusjenice i tzv. tvrdokrilce poputa dlakavog ružičara suzbijamo sintetskim piretroidima poput Chromorela, Fastaca, Decisa, Sumialfe, Beta baytroida...
 
Top