Zaštita od krađe vrednih podataka - phishing

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Phishing je jedna vrsta prevare, koja služi za krađu vrednih podataka, kao što su bankovni računi, brojevi kreditnih kartica, PIN-ovi, korisnički nalozi, lozinke i drugi vredni lični podaci. Prevara se zasniva na tome što lažirana poruka, koja se obično prosleđuje putem elektronske pošte (e-mail), izgleda kao da dolazi od pošiljaoca kome verujete, kao što je vaša banka ili kompanija čiju kreditnu karticu posedujete. Nemojte da vas zavara što e-mail adresa pošiljaoca pripada legitimnoj kompaniji, ne zaboravite da se e-mail adrese pošiljaoca veoma lako lažiraju. U porukama se obično nalazi slika ili logo koji je preuzet sa legitimnog web sajta, cilj je da izgleda što uverljivije. Na kraju se nalazi i link koji je ili lažan ili pravi link koji maskira link ka lažnom web sajtu. Lažni web sajtovi su jako slični ili predstavljaju kopije originalnih web sajtova. Zatim se od vas traži unos ličnih ili vrednih finansijskih informacija koje odlaze u neželjenom pravcu, lako se zloupotrebljavaju i mogu vam naneti materijalnu štetu.

Saveti za zaštitu od phishing-a

* Najvažnije pravilo u borbi protiv phishing-a je: nikada ne otvarajte linkove koje se nalaze u tekstu e-mail poruke.

* Kada dobijete elektronsku poruku za koju pretpostavljate da predstavlja pokušaj prevare, ne odgovarajte na nju, ne pristupajte linkovima koji se nalaze u poruci i ne ostavljajte lične podatke ukoliko se to od vas traži. Obavestite kompaniju u čije je ime izveden pokušaj prevare.

* Nikada ne šaljite lične i vredne podatke putem elektronske poruke, to vam ozbiljne kompanije nikada neće tražiti, budite uvereni da je zahtev lažan.

* Ne odgovarajte na poruke ukoliko vas požuruju, ništa se neće desiti, za 24 ili 48 sati, sa vašim korisničkim nalogom, kreditnom karticom ili bankovnim računom. Desiće se jedino ako ne razmišljajući i u brzini, što je i bio cilj, otkrijete vredne lične podatke.

* Ukoliko ste pogrešili i ipak ste dali osetljive informacije, prijavite to odmah kompaniji kod koje imate bankovne račune, kreditne kartice i slično, možda ne bude kasno da izbegnete materijalnu štetu, zatim promenite lozinku kojom pristupate web sajtu i zatražite promenu svih podataka koje ste otkrili.

* Ne otvarajte linkove direktno iz poruke, otkucajte u address bar-u Internet pretraživača i proverite da niste slučajno odstupili od prave adrese određene lokacije.

* Obratite pažnju na linkove koji su navedeni u poruci, ukoliko je poruka lažna linkovi obično sadrže deo imena legitimnih kompanija. Pogledajte pažljivo možda su slova permutovana ili je samo jedno slovo promenjeno ili izostavljeno pa ne primećujete razliku.

* Nemojte nikada verovati porukama u kojima vam se neko obraća i traži osetljive podatke ali ne navodi vaše ime, naravno nemojte uvek verovati ni porukama u kojima vas oslovljavaju imenom.

* Ukoliko ipak pristupate web sajtu koji od vas traži osetljive informacije proveite da li je sajt bezbedan za upotrebu. URL adresa bi trebala da počinje sa https umesto sa http, primer je adresa gde možete dobiti informacije o vašem telefonskom računu i detaljnu specifikaciju obavljenih razgovora. Obavezno proverite sertifikat kojim je obezbeđen web sajt, kliknite na katanac koji se nalazi u donjem delu vašeg Internet pretraživača i pročitajte podatke o sertifikatu.



Probleme sa phishing porukama možete rešiti i tehničkim sredstvima. Preporučujemo:

* koristite najnovije verzije e-mail klijenata koji imaju antiphishing mogućnosti, primer je Microsoft Outlook 2003,

* instalirajte, podesite i redovno ažurirajte antiphishing zaštitu,

* instalaciju Microsoft Phishing Filter-a koristeći Internet Explorer 7 ili Windows Live Toolbar koristeći Internet Explorer 6,

* instalirajte bezbednosne ispravke za internet pretraživač, program za razmenu elektronske pošte, operativni sistem i aplikacije na vašem računaru.
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Instalacija i podešavanje antivirusne zaštite

Korišćenjem računara, posebno za pretraživanje Interneta, otvaraju se mogućnosti da računar bude zaražen računarskim virusima ili nekim drugim malicioznim kodom. Dobra vest je da postoji zaštita od ovih napasti. Da bi vaš računar bio zaštićen od virusa neophodno je da izvršite instalaciju, podešavanje i redovno ažuriranje antivirusne zaštite.
Antivirus nudi pouzdanu zaštitu od virusa, crva (worms), trojanaca i hakera. Moguće je podesiti i zaustavljanje neželjene pošte - spam i špijunskih softvera - spyware, kao i zaštitu privatnosti na internetu. Može se koristiti za sve vrste pristupa Internetu uključujući dial-up, ISDN, ADSL, kablovski internet, wireless pristup. Svojom antivirusnom zaštitom posetilac Interneta može samo dobiti. Vreme koje potrošite na podešavanje antivirusnog softvera i na povremeno skeniranje i osvežavanje antivirusne baze se ne može meriti sa štetom koju vam može naneti maliciozni kod.
Ukoliko još niste instalirali antivirusni softver, možete koristiti TrendMicro HouseCall servis. Servis nije zamena za antivirusnu i antispyware zaštitu već sredstvo za proveru postojanja i uklanjanje malicioznog koda.

Ažuriranje vašeg antivirusnog softvera

Hakeri koji kreiraju viruse nikada se ne odmaraju. Ako mislite da ste bezbedni nakon instalacije antivirusnog softvera, delimično niste u pravu. Morate ući u trku sa hakerima, u kojoj vam pomažu autori antivusnog softvera. Strategija je sledeća:

  • loši momci kreitaju maliciozni kod.
  • antivirusne kompanije naprave odgovor na novi virus i ponude vam da preuzmete zaštitu od novog virusa.
  • korisnik antivirusnog softvera preuzima zaštitu od novog virusa.
Korisnik antivirusnog softvera je pobednik u trci ako preuzme zaštitu od novog virusa pre nego bude zaražen novim virusom.
Nakon svakog povezivanja računara na Internet, pre započinjanja bilo kakvog rada na Internetu, preuzmite zaštitu od novih virusa a zatim nastavite sa radom.
Poželjno je da obezbedite da vaš računar svakodnevno preuzima zaštitu od novih virusa


Inace postoji automatsko (Automatic) i po zahtevu - ručno (Manual) preuzimanja novih verzija softvera i zaštite od novih virusa na svakom antivirusnom programu....
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Instalacija bezbednosnih ispravki operativnog sistema i Internet pretraživača

Operativni sistemi na računarima nisu savršeni. Među mnogim linijama koda koji čini operativne sisteme nalaze se razni „nedostaci“ u kodu, koje se još nazivaju i ranjivosti. Postojanje ranjivosti je potencijalna prilika da virusi i drugi maliciozni kod ugroze bezbednost i funkcionisanje računara. Zbog toga se razvijaju bezbednosne ispravke, odnosno pečevi, čije redovno instaliranje (primena) u velikoj meri smanjuje opasnost od virusa i drugih malicioznih programa. To je još jedan neophodni oblik zaštite računara jer se sam antivirusni program ne može baš uvek sam izboriti sa malicioznim kodom.

Nakon svakog povezivanja računara na Internet, a pre započinjanja bilo kakvog rada na Internetu, preuzmite softverske i bezbednosne ispravke za operativni sistem vašeg računara i aplikacije (uključujući i Internet pretraživač) na njemu. Zatim nastavite sa radom.

Poželjno je da obezbedite da vaš računar svakodnevno preuzima bezbednosne ispravke.

Preporučujujemo da koristite automatsko preuzimanje bezbednosnih ispravki.U nastavku dajemo preporuke za konfigurisanje automatskog (Automatic) i po zahtevu - ručnog (Manual) preuzimanja bezbednosnih ispravki za Microsoft Windows operativne sisteme i programe. Ukoliko koristite starije verzije Microsoft Windows operativnog sistema preporučujemo da razmislite o prelasku na Windows XP SP2 koji je bezbedniji za korišćenje od ranijih verzija
.
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Podešavanje automatskog preuzimanja bezbednosnih ispravki za MS Windows XP



  • Pokrenite Start -> Settings -> Control Panel...broj 1









  • Izaberite Security Center....broj 2
  • a zatim Automatic Updates... broj 3







  • Izvršite sledeća podešavanja:
Uključite Automatic (recomended) i a za period izvršavanja izaberite Every day. Takođe izaberite vreme kada ste obično povezani na Internet i unesite u polje iza at (npr 18:00). Zatim kliknite na dugme Apply ....broj 4







a potom na OK...broj 5
 
Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Rucno podesavanje i preuzimanje bezbednosnih ispravki za MS Windows operativne sisteme i programe


  • Povežite vaš računar na Internet

  • Pokrenite Start -> Microsoft Update ili Start -> Control Panel ...broj 1



  • A zatim kliknite na Windows Update ....broj 2




  • Preuzmite bezbednosne ispravke klikom na dugme Express







  • Ako nakon provere Vaseg racunara dobijete poruku da vam nedostaju neke zakrpe ili nove verzije softvera, instalirajte ih, kliknite na Install Updates.





  • Restartujte racunar ukoliko se to od vas zahteva.



  • Ponovite postupak dok ne dobijete poruku da nemate novih bezbednosnih ispravki.

 
Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
U PDF....



:download:

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F!1208&authkey=ADQPLbeV_TvQyTs" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]
 
Natrag
Top