Šta je novo?

Zasad nema vraćanja viza

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zasad nema vraćanja viza

Nakon nekoliko dana uznemirujućih informacija, Srbija za sada može da odahne jer Savet ministara EU na sastanku 25. oktobra neće tražiti ponovno uvođenje viza.


42_visa.jpgŠefovi diplomatija 27 zemalja članica EU tražiće na tom sastanku u Luksemburgu da se usvoje hitne mere za zaustavljanje navale azilanata. U Evropskoj komisiji "nema saznanja niti obaveštenja da je većina zemalja EU za to da se ukine režim bez viza za Srbiju, iako je tačno da se traže hitne mere za sprečavanje zloupotrebe tog režima".
Tako za sada nema mesta za strahovanje da bi Srbiji po hitnom postupku mogle biti ponovo uvedene vize za EU.

Mehanizam za suspenziju bezviznog režima veoma je dug i komplikovan, što znači da će građani Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana bez viza moći da putuju po EU barem do juna 2013. godine, čak i ako mehanizam za ponovno uvođenje viza bude bio pokrenut neposredno nakon usvajanja zahteva krajem oktobra.

Najava vraćanja viza i skidanja Srbije sa "belog šengena" pojavila se početkom oktobra, da bi se zahuktala krajem prošle i početkom ove nedelje zbog zbunjujućih informacija o problemima azilanata u pojedinim zemljama EU i zahtevima za vraćanje viza.

Za sada nije tačno utvrđen ni broj zemalja koje traže hitne mere za zaustavljanje azilanata, jer je Austrija negirala da je ona jedna od šest članica EU koje to traže. Izvesno je da je najglasnija u zahtevu Nemačka. I od njene najbogatije pokrajine Bavarske je sve, izgleda, krenulo.

Evo šta se do sada sve čulo o vizama i azilantima:

Sve je počelo 2. oktobra, kada je šef Odbora za unutrašnju politiku nemačkog Bundestaga Volfgang Bozbah zatražio proveru bezviznog režima sa Srbijom i Makedonijom zbog velikog broja azilanata.

"U Bavarskoj se razmišlja o privremenom ukidanju vizne slobode i zahteva skraćenje postupka na 48 sati za odluke o azilantima, jer se na pravo na azil pozivaju oni koji, pre svega, žele da dobiju socijalnu pomoć odnosno novac'', rekao je tada Bozbah nemačkom listu ''Velt''.

Pet dana kasnije Tanja Fajon, izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, izjavila je za novosadski "Dnevnik" da su “pritisci Nemačke i još nekih država sve jači” i potvrdila da "postoji pretnja" za preispitivanje bezviznog režima za Srbiju i za Makedoniju.

Sledećeg dana 8. oktobra, predsednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je priznao da je vizni režim ugrožen, da je Srbija uspela da smanji broj lažnih azilanata, ali da je bezvizni režim Srbije sa državama šengenskog prostora i dalje ugrožen.

12. oktobra agencije su prenele izjave nemačkih političara koji su naveli da će tražiti hitno ukidanje bezviznog režima za Srbiju i Makedoniju zbog velikog broja azilanata.

Oglasili su se savezni ministar Han-Pater Fridrih, političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije, ''sestrinske'' partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, ministar unutrašnjih poslova Hesena, demohrišćanin Boris Rajn i ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman.

Herman je tog petka u razgovoru za B92 rekao da zbog povećanja broja zahteva za azil građana Srbije, EU ima samo jednu opciju - da suspenduje bezvizni režim.

Tokom vikenda je pojašnjeno zbog čega je baš u Nemačkoj došlo do eksplozije azilanata i velikog broja zahteva pre svega Roma iz Srbije i Makedonije da dobiju azil.

Ekspertkinja za Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Stiglmajer je istakla da je Nemački ustavni sud nedavno usvojio odluku po kojoj “džeparac” koji azilanti dobijaju od države tokom postupka obrade zahteva mora da bude u visini socijalne pomoći za nemačke građane, pa je povećan na skoro 800 evra mesečno.

Ona smatra da je to privuklo mnoge ljude da traže zahteve za azil, jer dok čekaju odobrenje novac koji dobiju višestruko nadmašuje ono što mogu da zarade u Srbiji ili Makedoniji. Stiglmajerova je ukazala na to da rešenje nije u vraćanju viza, već u ubrzavanju procedure obrade zahteva za azil.

U ponedeljak su o vizama i azilantima govorili i predstavnici Evropskog parlamenta, Evropske komisije i zvaničnici Srbije.

Izvestiteljka za viznu liberalizaciju EP Tanja Fajon je juče navela da očekuje da će uskoro članicama EU biti omogućeno da pojedinačno ukinu bezvizni režim Srbiji i Makedoniji.

Premijer Srbije Ivica Dačić je u isto vreme rekao da će Srbija platiti troškove za 10.000 azilanata koji su iz Srbije otišli u Evropu da traže azil.

U Skoplju je juče boravio Stefano Sanino, generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, koji je izjavio da postoji opasnost da vizna liberalizacija bude ukinuta zato što je zloupotrebljavaju lažni azilanati s Balkana.

On je ujedno rekao i da pažljivo prati primenu vizne liberalizacije i da je EU spremna je da "vrata drži otvorena", ali da mora sprečiti svaku zloupotrebu. On je Makedoncima preneo da u Briselu postoji zabrinutost zbog toga što su zahtevi većine azilanata neosnovani.

Zatim su usledila pojašnjenja iz Brisela, u kojima se ukazuje na to da je situacija sa azilantima ozbiljna, da se traže hitni mehanizmi za smanjenje zloupotreba, ali da ponovno uvođenje viza za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana nije traženo.

Mikele Čerkone, portparol za štampu evropske komesarke za unutrašnje poslova Sesilije Malmstrem, izjavio je da će ministri unutrašnjih poslova nekoliko zemalja EU zatražiti da se na zasedanju Saveta ministara EU 25. oktobra razmotre hitne mere za zaustavljanje naglog priliva "lažnih azilanata" sa celog Zapadnog Balkana, ali nije zatraženo ponovno uvođenje viza za državljane tih zemalja.

On je upozorio na to da je "situacija ozbiljna i vrlo zabrinjavajuća", naglasivši da su u ogromnoj većini zahtevi za azil potpuno neutemeljeni i nema nikakvih razloga da se pruži zaštita takvim licima.

Naveo je i da se posebna pažnja pridaje činjenici da su "lažni azilanti" mahom Romi iz ekonomskih razloga, a ne s ciljem da dobiju azil, te da takva lica jako ometaju postupak u članicama EU za dodeljivanje azila i zaštite osobama koje zaista treba da budu zaštićene.

U današnjem saopštenju Tanja Fajon, izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, navela je da bi ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana bio veliki korak unazad u procesu njihove integracije u EU i veliki udar za evropsku viziju stanovnika tog regiona.

"Broj onih koji traže azil je dosta veliki, ali situacija nije toliko ozbiljna kao što neki tvrde i svakako je moguće kontrolisati je. Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da režim vizne liberalizacije ne bude ukinut", rekla je danas Tanja Fajon i dodala da "nasuprot izveštajima medija", zemlje članice "u ovom trenutku nisu u poziciji da usvoje takvu odluku".

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin
izjavio je danas da je zahtev nekoliko zemalja EU za ukidanje bezviznog režima Zapadnom Balkanu "najviši alarm za političke elite" u regionu, a da većina u Evropskom parlamentu taj zahtev ne podržava.

"Sve zavisi od reakcije u državama koje tangira ponovno uvođenje viza. Države Zapadnog Balkana sada moraju u rekordnom vremenu pokazati koliko su operativne i sposobne napraviti promene u svojim prioritetima. Vlade moraju pokazati koliko je njima, a u ime država koje predstavljaju, stalo do opstanka u bezviznom režimu i koliko su one, zapravo, posvećene približavanju i ulasku u EU", rekao je Kacin.

Predsednik socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda izjavio je da mora biti učinjeno sve kako bi se sprečilo ponovno uvođenje viza za građane zapadnog Balkana".

Umesto ponovnog uvođenja viza, potrebna je zajednička borba protiv zloupotrebe azila kaže Svoboda i dodaje da je potrebno da se vode ozbiljni razgovori sa svim zabrinutim zemljama.

Savet ministara EU na svakih šest meseci razmatra izveštaje o viznoj liberalizaciji.Izvor:
B92.net 
Top