Zarađuju na pomoći za Kraljevo

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Zarađuju na pomoći za Kraljevo




16. novembar 2010. | 18:12 | Izvor: B92

Beograd -- Država oporezuje SMS poruke kojima se uplaćuje pomoć za Kraljevo. Banke su do danas uzimale proviziju na uplate za pomoć tom gradu.

2814080184ce2bb8fc0ef9084933454_450x282.jpg

Dinar po dinar - zarada. Država puni budžet naplaćujući porez na pomoć Kraljevu (Tanjug)

Dok svakodnevno stižu vesti o pomoći koju privreda i građani upućuju zemljotresom oštećenom Kraljevu, državni budžet se na toj pomoći puni.

Iako humanitarna pomoć ne podleže naplati PDV-a, Ministarstvo finansija nije oslobodilo mobilne operatere kriznog poreza od 10 odsto.

Istovremeno, građani koji su odlučili da pomognu uplaćujući novac na žiro-račun za pomoć Kraljevu, do danas su na uplaćenu sumu većini banaka plaćali i proviziju.

Slanje humanitarnog SMS-a Kraljevu korisnike različitih mobilnih mreža košta od 50 do 64 dinara.

Nijedan mobilni operater ne naplaćuje uslugu slanja poruke, ali različito naplaćuju porez.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu finansija, operateri su oslobođeni poreza na iznos humanitarne pomoći od 50 dinara, ali su i dalje u obavezi da državi plate krizni porez od 10 odsto na slanje SMS-a.

Zbog toga korisnike “Telekoma Srbija“ slanje humanitarnog SMS-a košta 50 dinara i 10 para, objašnjava PR kompanije Milica Marković.

“S obzirom da zakoni ne poznaju kategoriju besplatnog, mi kao operator ne možemo, a da ne naplatimo cenu usluge slanja SMS-a“, kaže ona.

“S obzirom da se radi o humanitarnim akcijama, odredili smo da ta cena pružanja usluge sa porezima u ovakvim slučajevima bude minimalna za korisnika, a to je 10 para“, objašnjava Milica Marković.

Druga dva mobilna operatera su slanje humanitarnog SMS-a naplaćivali zajedno sa PDV-om i kriznim porezom, tako da je njihove korisnike poruka koštala 64 dinara.

VIP je nakon traženja pojašnjenja od Ministarstva finansija, prema rečima Dragane Roter, počeo da vraća novac klijentima kojima je usluga preplaćena

“Mi na ovu poruku od 12. novembra ne naplaćujemo porez korisnicima. Svim VIP pripejd korisnicima koji su od početka akcije do tog trenutka uplaćivali SMS poruke sa porezom smo taj iznos od 14 dinara vratili“, kaže ona.

U “Telenoru“, sudeći prema rečima direktorke marketinga Ane Davičo, još nisu uvideli grešku.

“’Telenorov’ korisnik plaća 50 dinara koji idu u fond za pomoć Kraljevu i plaća još porez na upotrebu mobilnog telefona i PDV. Znači ukupno 64 dinara. ’Telenor’ ne zarađuje na humanitrnoj pomoći ove vrste, odnosno slanje poruke što se ’Telnora’ tiče ne košta ništa“, kaže ona.

Posle konsultacija sa kolegama, logično je očekivati da i “Telenorovi“ korisnici ovih dana dobiju povraćaj novca.

Banke od danas ne uzimaju proviziju

Međutim, povraćaju novca ne mogu da se nadaju oni koji su do danas uplatili pomoć putem žiro-računa i pri tom platili proviziju banci.

Tek nakon što je republički ombudsman medijima skrenuo pažnju da banke zarađuju na uplati humanitarne pomoći, većina banaka od jutros ne naplaćuje proviziju na humanitarnu pomoć Kraljevu.

Goran Milićević iz Komercijalne banke objašnjava da nije u pitanju bila zla namera već procedura ukidanja provizije.

“Trebalo je u svakom slučaju da se ispune procedure u banci za izmenu tarife naknada i od inicijalnog koraka do efektuiranja, a to je bilo jutros, nije ni prošlo tako mnogo vremena“, navodi on.

Rade Šević iz “Hipo Alpe Adria“ banke kaže da se provizije od danas ne naplaćuju.

“Na šalterima ’Hipo’ banke, na donacije pravnih i fizičkih lica namenjenih saniranju posledica zemljotresa u Kraljevu se ne naplaćuju. Ta odluka odnosi se na račun Uprave za trezor odnosno zvanični račun za pomoć“, kaže on.

Na donacije se i dalje naplaćuje PDV

Ministarstvo finansija tvrdi da Zakon o PDV-u jasno predviđa da su od naplate ovog poreza oslobođeni oni koji humanitarnu pomoć prosleđuju.

Međutim, firme koje daju donacije prinuđene su da na njih plaćaju PDV, što u velikoj meri ograničava razvoj humanitarnih projekata u Srbiji, kaže Gordan Paunović, koordinator projekta B92 Sigurna kuća.

“Trenutno postoji olakšica od 2,5 odsto na godišnji porez na dobit, međutim ta olakšica je ograničena na davanja koja se tiču sporta, religije i ako se ne varam, kulture, dok domen ljudskih prava i uopšte socijale nije definisan tim zakonom”, objašnjava on.

“Pored toga, praksa izuzeća od naplate PDV-a na humanitarne projekte praktično ne postoji i u domenu je zapravo dobre volje da se nekako nagodite ako je to moguće. Mi smo na primer na projektu Sigurne kuće, kojih smo izgradili nekoliko, mi smo samo na PDV-u tom projektu dali toliko da smo mogli da izgradimo još jednu sigurnu kuću”, kaže Paunović.

Nevladine organizacije su više puta od države tražile promenu poreske politike za humanitarne akcije, ali za sada značajnijih izmena nema.

U Ministarstvu finansija nam je potvrđeno da eventualne izmene Zakona o PDV-u nisu na dnevnom redu.
 
Natrag
Top