Zapušten plac Jovana Dučića

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Beograd 10. 06. 2010
PRESS

Zapušten plac Jovana Dučića


Plac čuvenog srpskog pesnika Jovana Dučića postao je ruglo Čukarice, pošto je zbog nebrige njegovih naslednika zarastao u korov i šiblje!

1402-djordje-kojadinovic-1.jpg


Oko zemljište u ulici Steve Todorovića, između brojeva 19 i 21, spetljala se čitava pravna zavrzlama, jer se potencijalni vlasnici godinama spore oko Dučićeve zaostavštine, iako je on umro još 1943. godine.Opštinske i gradske službe, kao i u komunalna preduzeć,a tvrde da ne mogu da srede plac jer je reč o privatnom vlasništvu. U Republičkom geodetskom zavodu kao korisnik katastarske parcele zaveden je Jovan A. Dučić, a ko je nasledio imanje posle njegove smrti institucijama nije poznato.
U opštini Čukarica potvrdili su da znaju za ovaj problem, kao i to da posed godinama nije čišćen!

1401-djordje-kojadinovic-2.jpg

Naslednici se svađaju... Plac zarastao

- Po prijavi stanara iz zgrada koje okružuju to imanje, opština Čukarica je 2007. godine vodila postupak zbog nehigijenskih uslova na tom zemljištu protiv NN lica, jer vlasništvo nije utvrđeno. Doneto je sudsko rešenje da na posedu mora da se raskrči rastinje i ta obaveza pada na potencijalne vlasnike, ali mi ne znamo ko su oni - objašnjava Dušica Čurčić iz odseka za odnose s javnošću opštine Čukarica. Ona naglašava da ne zna koliko ima vlasnika, ali da je „čula da oni ne mogu da se dogovore oko podele imanja".Jedan od stanara obližnje kuće kaže da bi ceo posed trebalo da postane javno dobro i da je sramota i za opštinu i za grad i za državu što imanje uglednog pesnika tako propada.

(I. K.)





 
Natrag
Top