Zanimljive priče o auto-logotipima

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Zanimljive priče o auto-logotipima


Vesti online


197512_logo_f.jpg



Pežo

197514_pezo-logo-43_kf.jpg


Kada je reč o istoriji logoa, Pežo sasvim sigurno ima šta da kaže. Francuski lav zvanično je 1847. godine napravio Žustin Blejzer koji je radio kao draguljar i graver. Logo se na Pežoovim automobilima pojavio nekoliko godina kasnije, a tokom godina pretrpeo je brojne izmene. Poslednje datiraju iz 1998. i 2002. godine kada je kompanija osvežila izgled lava u nameri da bolje istakne ”poruku” koju prenosi logo: on označava snagu i ravnotežu, dok se veruje da plava boja predstavlja viđenje budućnosti ove kompanije.




Reno


197515_reno-logo-4x3_kf.jpg


Reno je menjao logo oko 10 puta otkad je osnovan. Francuski proizvođač imao je totalno drugačiji logo, na kom su bili inicijali tri Reno brata (Luisa, Ferdinanda i Marsela) ispisana na medaljonu. Dijamantska oznaka usvojena je 1925. godine, dok je 3D perspektivu dodao Viktor Vasereli. Poslednju izmenu logo je imao 2007. kada je kompanija Reno oznaku postavila ispod dijamanta na žutoj površini, za koju se veruje da simbolizuje kvalitet.




Škoda


197517_skoda-4x3_kf.jpg




Češki proizvođač koji je sada pod okriljem Folksvagen Grupe prvi logo dobio je dok je kompanija proizvodila bicikle pod ”Slavia” oznakom. Logo je tako sadržao reč ”Slavia” skupa sa imenima druga dva vlasnika – Lorina i Klementa. Prvi logo Škoda brenda pojavio se 1926. godine i imao je Škoda ime okruženo lovorom. Prepoznatljivi dizajn ”krilate strelice” prvi put je viđen krajem 20-ih godina prošlog veka i korišćen je dugo vremena, sve do 1990. godine. Veruje se da je on kreacija komercijalnog direktora Škode.

Sadašnji logo usvojen je tokom ’90-ih i sadrži istu krilatu strelu, sada obojenu u zeleno sa crnim okruženjem.





SAAB

197516_saab-logo-4x3_kf.jpg


SAAB kao logo koristi grb Grofa fon Skanea koji je korišćen kao simbol Skanea, švedske provincije gde je Saab inicijalno osnovan. Kao što i sami možete videti, logo predstavlja neku vrstu mitološke ptice koja ima telo lava ali glavu i krila orla.






Tojota


197518_tojota-logo-43_kf.jpg



Tojotin logo se sastoji od tri različita ovala, od kojih dva predstavljaju Tojotinu povezanost sa svojim kupcima.

Oni takođe tvore simbolično slovo ”T”, prvo slovo naziva ove japanske kompanije.





Volvo

197519_volvo-4x3_kf.jpg


Simbol bezbednosti i zaštite putnika, ime Volvo-a inspirisano je latinskom rečju ”volvere” koja znači ”kotrljati”.





Folksvagen

197513_vw-logo-4x3_kf.jpg


Postoje brojne teorije o nastanku VW logoa: jedna od njih tvrdi da ga je dizajnirao jedan od Hitlerovih prijatelja tokom Drugog svetskog rata, dok druga kaže da je nastao kao rezultat takmičenja u dizajnu na kom je pobedio Franc Gzavijer Rajmšpis, zaposlen u Porše-u.





 
Poslednja izmena:
Natrag
Top