Zamke i na točkovima: Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini novog automobila

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zamke i na točkovima


P. ŽIVKOVIĆ | 21. avgust 2010. 20:55 | Večernje novosti

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini novog automobila



KUPOVINA novog automobila za većinu građana samo je san, ali onim srećnicima koji imaju dovoljno novca za „kućnog ljubimca na četiri točka“ pazar često izgleda kao noćna mora.
Koji model, boja, koja oprema, kako izabrati snagu motora?
Naravno, skoro svi prodavci automobila u prvi plan isturaju cenu modela koji je najjeftiniji, sa najslabijim paketom opreme. Ne samo bez klime (što je na „normalnim“ tržištima nezamislivo), već i bez, verovali ili ne, patosnica, prve pomoći i ostale obavezne opreme. O svetlima za maglu da i ne govorimo. Dešava se da se, kada kupite sve „neophodne sitnice“, cena „nabilduje“, pa vam je bilo isplativije da ste kupili, u startu, skuplji model.
Zato treba otvoriti četvore oči i dilera ispitati do tančina o svemu. Sve staviti na papir da bi se dobila realna cena.
Još ako kupujete vozilo na kredit ili lizing! Nedavno nam se javio kupac koji je prošle godine kupio vozilo, na lizing, platio kasko, uživao dvanaest meseci, da bi mu ove godine, kod registracije vozila sve preselo. Rata za kasko mu se skoro udvostručila! Objašnjenje je bilo jednostavno - „nije čitao sitna slova“. Prve godine mu je prodavac automobila „poklonio“ kasko kojeg će do kraja lizing perioda morati da plaća.
Naravno, skok evra dramatično uvećava rate, a pojedini kupci nam se žale i da im je banka kada su podizali kredit računala kupovni kurs Narodne banke, a prilikom plaćanja rata prodajni kurs.
Ne računajući subvencionisani kredit države za nabavku „punta“ iz Kragujevca, svi ostali su, bez obzira na napore prodavaca automobila da pronađu što povoljnijeg finansijskog partnera, preskupi.
Dakle, kalkulator u ruke, spisak pitanja za dilera, pa u auto-salon. I ponesite lupu. Za sitna slova...

DESET PRAVILA

1. TRAŽITE da vam prodavac tačno nabroji šta dobijate od opreme, a šta morate da doplatite za pojedini model, računajući tu i metalik boju, klimu, radio, ali i prvu pomoć, trougao i slično, i koliko.


2. PROVERITE šta obuhvata garancija na vozilo.

3. PROVERITE da li ako prodate vozilo u garantnom roku kupac „nasleđuje garanciju“.

4. RASPITAJTE se o servisnim intervalima i koliko koštaju „mali“, odnosno „veliki“ servis.

5. PROVERITE da li gubite garanciju ugradnjom plinskog uređaja, alarma, radija...

6. IZRAČUNAJTE koliko vas automobil košta na kraju otplate svih rata i koliko morate, kod lizinga, da platite na kraju ugovorenog roka.

7. U BANCI ili lizing kući tražite da vam saopšte sve dodatne troškove kredita ili lizinga. Obratite pažnju da li je rata fiksna, kako se usklađuje i po kom kursu se obračunava isplata kredita, a po kom vi plaćate rate. Najbolje je da i jedno i drugo bude po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

8. TRAŽITE i da vam u banci ili lizing kući saopšte šta se dešava ako zakasnite sa otplatom rate.

9. PROVERITE koliko vam je kasko osiguranje u prvoj, a koliko u narednim godinama i koliko dugo morate da ga plaćate. Proverite i šta je obuhvaćeno tim osiguranjem.

10. RASPITAJTE se i koliko košta vaše vozilo kao polovnjak na tržištu. Verujte, taj podatak mnogo može da vam kaže o stvarnom kvalitetu vašeg vozila.





 
Natrag
Top