Zamislite život u zemljama u kojima su zabranjene žvake, mini suknje, tračevi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.033
Zamislite život u zemljama u kojima su zabranjene žvake, mini suknje, tračevi

Žene Ugande protestovale su zbog donošenja zakona koji im zabranjuje nošenje mini suknje. Slični neobični zakoni postoje svuda u svetu.

1_zpsaa474a60.jpg

Velika Britanija: Dečaci mlađi od deset godina ne smeju da vide golu lutku u izlogu.

„Moje telo je moja stvar”, „Ne diraj mi mini suknju” i „Dajte nam zdravstvenu zaštitu za majke, ne svlačite nas na ulicama”, neki su od transparenata koje su nosile žiteljke glavnog grada Ugande nezadovoljne novim zakonom.

- Jednom sam pokušala da uđem u policijsku stanicu u haljini koja je po mom mišljenju bila prikladne dužine. Policajci su mi preprečili put i rekli da ne mogu da prođem u mini suknji - kaže Pejšens Akumu iz Kampale.

2_zpsd21cbafa.jpg

Italija: Muškarci mogu da budu uhapšeni ako nose suknju u javnosti.

Obučene u inkriminisani odevni predmet, branile su svoje pravo na slobodu odevanja. Odlučile su se na protest pošto su se mnoge Uganđanke žalile da ih policajci zaustavljaju na ulici i primoravaju da pred očima prolaznika skinu kratke suknje. Tokom protekle nedelje nekoliko žena je izjavilo da su bile javno maltretirane i ponižavane samo zbog izbora odeće.

Neobični zakoni u drugim delovima sveta uglavnom se sprovode već godinama. Tako u Južnoafričkoj Republici osobe u kupaćim kostimima moraju da sede na minimum 30 centimetara razdaljine. U Finskoj svi moraju da plate televizijsku taksu bilo da poseduju TV ili ne.

3_zps4fe1e6f9.jpg

Tajland: Zabranjeno gaženje novčanica nacionalne valute (tajlandski baht).

U malom gradu u Nju Džersiju zakonom je zabranjeno biti namršten, a čitav grad Bernards Taunšip smatra se zonom bez mrštenja.

Problem za stanovnike kolumbijskog grada Icononzu je zakon koji im zabranjuje tračarenje. Ne samo što mogu biti novčano kažnjeni, već postoji mogućnost i da odrobijaju četiri godine.

U Majamiju na Floridi protivzakonito je pevati ukoliko ste u kupaćem kostimu. Takođe je zabranjeno i mrmljanje naglas na plaži. Međutim nije poznato da li je ikada ovaj kao i mnogi drugi primenjen, uglavnom - i dalje su na snazi.

• Singapur - Zabranjeno je prodavati žvake van apoteke, a njihovo konzumiranje je dozvoljeno samo uz lekarski recept.
  • Švajcarska - Zabranjeno je puštati vodu u toaletu i prati veš u mašini nakon deset uveče, zbog buke.
  • Australija - Samo električar sa dozvolom sme da menja sijalice.
  • Danska - Pre nego što upalite auto, svaki put morate da proverite svetla, kočnice i sirenu.
  • Francuska - Zabranjeno je svinji dati ime Napoleon.
  • Kambodža - Zabranjeno je koristiti pištolje na vodu tokom novogodišnje proslave.
Izvor: Blic Online

Natrag