Zamenili tela pokojnika

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Skandal u Kliničkom centru Vojvodine

Zamenili tela pokojnika




Izvor: Blic A. Lalić - I . Brcan | 29. 06. 2011. - 00:02h

Novi Sad -- Porodica pokojnog Novosađanina Dušana Maksimovića pretrpela je šok kada je u kapeli na Gradskom groblju ustanovila da u sanduku leži njima nepoznat čovek. Istovremeno, na seoskom groblju na Čeneju porodica Stanislava Makivića se spremala na sahranu ne znajući da je greškom radnika Kliničkog centra Vojvodina umalo sahranila „pogrešnog” pokojnika.

51053_nsurgentni5--foto-jlukic_f.jpg
Klinički centar Vojvodine


- Poželela sam da se poslednji put oprostim od supruga, koji je već dugo bolovao. Prišla sam sanduku i umesto svog muža, u njemu ugledala nepoznatog čoveka. Mislila sam da će me udariti infarkt - kroz suze priča Ana Maksimović, supruga pokojnog Dušana. Nakon prvobitnog šoka svih prisutnih u kapeli, porodica pokojnog Maksimovića se našla u totalnom haosu, ne znajući gde uopšte da traže Duškovo telo.

- U jednom momentu sam se čak zapitala da li je moj muž uopšte preminuo? Ređala su se pitanja… pa koga mi to sahranjujemo? Gde je moj muž? Da li je uopšte mrtav ili i dalje živi u bolnici, dok ga mi oplakujemo na groblju. Ne mogu da verujem da nas je zadesila ovakva nepravda, ovakva tragedija… - vidno potresena priča udovica ističući da je nakon prvog šoka odmah usledio još jedan.


- Odmah smo pozvali policiju, bolnicu, sve smo alarmirali da bismo pronašli mog voljenog Duška. Ubrzo smo ustanovili strašnu istinu: telo mog muža je u tom momentu neka druga porodica sahranjivala i to na Čeneju - kaže Ana. U međuvremenu, saznalo se da je telo Dušana Maksimovića greškom isporučeno porodici Stanislava Makivića sa Klise, koji je trebalo da bude sahranjen na seoskom groblju u Čeneju.


- Tamo je sahrana već bila u toku, u poslednjem momentu smo je obustavili i sprečili da moj Dušan bude sahranjen tamo. Porodica preminulog čoveka, koji je ležao u kapeli umesto mog muža, nije ni otvarala kovčeg kako bi proverila koga sahranjuju. Nisu hteli zbog dece... Naravno i oni su bili šokirani, a bol i tuga samo su još postali veći zbog ove ogromne greške i propusta osoblja iz bolnice. Užasno je što pokojnici ne mogu u miru da počivaju i što porodice ne mogu u miru da žale za njima - rekla je potresena Ana Maksimović, koju je posebno dotuklo to što su sahranu morali da odgode za još jedan dan zbog birokratije.


U Kliničkom centru Vojvodine kažu kako su oba pacijenta koja su ležala u Urgentnom centru preminula u istom danu, u razmaku od svega nekoliko sati.


- Procedura je takva da se preminuli pacijenti prenose na Institut za sudsku medicinu, gde se radi obdukcija. Tu bi trebalo da dođe neko od porodice da identifikuje telo, što u ovom slučaju nije učinjeno. Identifikacija dosad nije bila obavezna, ali smo sad doneli odluku po kojoj će telo pokojnika morati da se identifikuje pre nego što ga preuzme pogrebno preduzeće. Ovo je prvi put u istoriji Kliničkog centra Vojvodine da se nešto ovako dogodilo, a nadam se i poslednji - rekla je portparolka KCV Jelena Jurišin.


Dva medicinska tehničara zbog čijeg je propusta došlo do zamene identiteta pokojnika suspendovana su i protiv njih se vodi disciplinski postupak.
 
Natrag
Top