Zamena kilometar sata na Golf II

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Zamena kilometar sata na Golf II​



Kontrolna tabla kod automobila marke Golf II je jednostavne konstrukcije i dozvoljava da sami zamenite neke od njenih delova kao što je kilometar sat. Pre nego što pristupite rastavljanju kontrolne table neophodno je da je demontirate. Sve počinje tako što se sa zadnje strane kontrolne table odšrafi nekoliko šrafova.

01-Kilometar%20sat.jpg





Potom se otkači folija sa štampanom pločom, sa prednjeg dela

02-Kilometar%20sat.jpg





Sada je moguće izvaditi komponente iz pripadajućeg kućišta i zameniti neispravan deo. U našem slučaju zamenjen je kilometar sat koji je zasebna celina.

03-Kilometar%20sat.jpg





Pre nego što vratite sve na svoje mesto obrnutim redosledom, ovo Vam je prilika da malo „podmladite“ Vas automobil. Naime, moguće je promeniti kilometarski položaj na satu ukoliko ste kupili automobil pa hoćete da brojanje kilometara kreće od nule ili slično. Sa prednje strane sata postoje dva mala šrafa koja treba da se odštrafe. Kazaljka se samo svuče sa osovine. Pošto je osovina zategnuta oprugom kako bi kazaljka uvek bila na nuli, vodite računa o ovome kada budete vraćali kazaljku na svoje mesto.

04-Kilometar%20sat.jpg





Ovo će Vam omogućiti da skinete ploču sa oznakama brzine

05-Kilometar%20sat.jpg





Ispred sebe će te videti mehanizam sata. U ćoškovima se nalaze četiri šrafa koja treba da se odšrafe. Ovo Vam neće omogućiti skidanje čitavog mehanizma ali to Vam i ne treba za ovu intervenciju

06-Kilometar%20sat.jpg






Sa leve strane oslobodićete pužni prenosnik (obeležen strelicom) kako bi slobodno mogli da vrtite zeleni zupčanik. Njegovim okretanjem primetićete pomeranje kilometarskog položaja na brojaču. Kilometre ovako možete da korigujete u nekoj meri, ali ukoliko želite radikalno da promenite „pređenu“ kilometražu, onda će te da koristite drugu strategiju.

07-Kilometar%20sat.jpg





Ako pogledate sa gornje strane videćete niz zupčanika (obeleženi strelicom) koji sprečavaju okretanje doboša sa brojevima. Ti zupčanici obezbeđuju da se brojevi pomeraju na pokazivaču samo u određenoj međusobnoj zavisnosti i upravo Vam oni smetaju.

08-Kilometar%20sat.jpg





Ako uzmete neki tanji šrafciger ili nešto slično i razmaknete međusobno dva zupčanika

09-Kilometar%20sat.jpg




Bićete u stanju da slobodno okrećete doboš ispod njih i namestite brojku koja vam odgovara, to će te uraditi sa deseticama, stoticama, hiljadama... sve dok ne postavite kilometražu koja Vam odgovara. Na kraju sabite zupčanike na desno da se „uzube“ i to je to. Sastavljanje se izvodi obrnutim redosledom od rastavljanja.

10-Kilometar%20sat.jpg




izvor:
Kod:
mojaradionica.com
 
Član
Učlanjen(a)
26.01.2011
Poruka
1
Ja sam skidao sat sa G-II nekoliko puta i nikada nisam skidao kompletnu tablu jer nema potrebe. Dovoljno je samo skinuti masku sata koju drze dva vijka i pristup satu je slobodan. Sat drze takodje dva vijka. Jedino sto moze stvarati problem je to ako vam je krupna saka. Bit ce poteskoca sa odvajanjem kilometar sajle.
Sto se tice promjene stanja na brojcaniku mislim da to nije legalno.
 
Član
Učlanjen(a)
28.09.2010
Poruka
11
Na Golfu 2 radi brzinometar ali ne i dnevna kilometraža. Nekoliko puta sam vozio auto na servis. Zamenili ceo sat, zamenjeni je radio celih nekoliko dana i ponovo stao. Dakle radi przinomer, ali ne radi dnevna kiolmetraža i ukupna kilometraža. Posoji li mogućnost popravke?
 
Natrag
Top