Šta je novo?

Zakrpljena škola

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zakrpljena školaIzvor:
rts.rs
Pukotine na zgradi škole u Beomuževiću nadomak Valjeva stoje još od zemljotresa 1998. godine. Školi je odobreno tek 250.000 dinara da se saniraju najneophodnije stvari. Nezadovoljni roditelji poručili su rukovodstvu škole da, ako nešto ne preduzme, decu neće poslati na nastavu 3. septembra.

Zbog dugogodišnje nebrige o školi u selu Beomužević kod Valjeva, koja više nije bezbedna za boravak đaka i učiteljice, roditelji su se pobunili i poručili direktoru da u ponedeljak neće dozvoliti da deca pođu u školu. Rešenje je odmah pronađeno, ali je to prelazno rešenje.

"Ne može u selu Beomuževiću da se uradi jedna bezbedna škola za ovu decu? I ova škola neće biti za jednog đaka, nego u narednih deset godina će imati đaka", kaže Radisav Gavrilović, roditelj.
Samo u učionici su urađeni plafon, stolarija i osvetljenje i to pre šest godina, ali zidovi su u međuvremenu popucali.

"Učionica je bila dobra i bila je sigurna, ali su hodnik, ulaz i toalet nesigurni. Ja sam se uvek plašila da nešto ne padne sa plafona na njih", kaže Katarina Danilović, učiteljica.

Da bi školska godina počela na vreme, Grad Valjevo izdvojio je novac samo za neophodne radove.

Direktor OŠ "Ilija Birčanin" iz sela Stave Vladimir Filipović kaže da im je odobreno 250.000 dinara da se saniraju spolja rupe i pukotine, spusti plafon u hodniku, urade gipsane ploče u toaletu dečjem i da se osposobi učionica za rad.

Od okolnih sela Beomužević ima najviše dece i zbog toga je potrebno naći trajno rešenje problema.

Selimir Manojlović, pomoćnik gradonačelnika Valjeva kaže da će rešenjima iz Republike i ukupnim budžetskim planovima naći način ili će, kako kaže, tu školu sanirati definitivno, izgraditi objekat primeren datim uslovima ili naći neko drugo rešenje, jer deca u školu moraju ići.

Za desetak đaka, kako kaže, bila bi konforna i škola od oko 80 kvadrata i bolje rešenje nego da putuju u susedno selo.
Sanitarna inspekcija Kolubarskog okruga, čim počne školska godina, uradiće kontrolu škole u Beomuževiću, jer je rešenje o otklanjanju nedostataka izdala još 28. maja.

 
Top