ZAKASNELE PROMENE U ŠKOLAMA Srbija će biti informatički zaostala

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
ZAKASNELE PROMENE U ŠKOLAMA Srbija će biti informatički zaostala

5e43c6dfcd9fe90c0458e0153bad250a.jpeg


Srbija već uveliko kasni sa promenama, a uvođenje obavezne informatike i digitalizacija u osnovnim školama trebalo je odavno da se desi.

- Naša deca su digitalno spretna, ali ne i kompetentna - kaže za “Blic” Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete nakon što je Nacionalni prosvetni savet odlučio da informatika ipak ostane samo izborni predmet.

Ipak, ona tu odluku ne doživljava kao potpuni neuspeh.

- Uspeli smo da na jedan potpuno nov način kreiramo nastavni program iz informatike. Više od 80 nastavnika iz cele Srbije radilo je na ovome i oni đaci koji od septembru budu krenuli u peti razred informatiku će učiti po potpuno novom konceptu - objašnjava Markovićeva.

Pomoćnica ministra tvrdi da su škole u Srbiji pre četiri godine opremljene informatičkim kabinetima, a da će Ministarstvo trgovine ove godine obezbediti siguran internet za sve škole.

Katarina Aleksić, nastavnica informatike u Osnovnoj školi „ Branislav Nušić“, objašnjava da sledeće godine ne bi smelo da se desi da informatika ostane kao izborni predmet jer bi samo učenici bili na gubitku.

- Danas imamo armiju dece koja koristi računare, sami biraju šta će raditi, ali najviše igraju igrice. Poenta novog koncepta je da ta deca u nekom trenutku pomisle kako bi tu igricu mogli sami da naprave. Ukoliko u petom razredu deca iz biologije uče o biljkama, na informatici će, primera radi, praviti animaciju cvetanja biljke. Kasnije će se zahtevi usložnjavati. Neće više učiti obradu teksta ili šta se nalazi u unutrašnjosti računara - objašnjava Aleksićeva.

Prema podacima Ministartva prosvete samo 15 osnovnih škola u Srbiji nema informatičke kabinete, a samo jedan odsto dece nema kod kuće računar.


Izvor: blic.rs
 
Natrag
Top