Šta je novo?

ZAJEČAR: I Zaječar dobija angio-salu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Spas za pacijente iz Timočke krajine obolele od srca

I Zaječar dobija angio-salu
Izvor: Blic SUZANA BOŽINOVIĆ | 03. 07. 2011. - 00:02h

ZAJEČAR - Zaječarski zdravstveni centar je od Ministarstva zdravlja dobio 80 miliona dinara za otvaranje angio-sale i u proceduri je raspisivanje tendera. Ovo je od izuzetnog značaja za ovaj region jer je prema statističkim podacima u Timočkoj krajini u 54 odsto smrtnih slučajeva uzrok srce, a samo u Zaječaru godišnje ima više od 300 registrovanih infarkta, a sve su češći infarkti kod mlađih osoba i to od 30 godina pa naviše.

155174_bolnica1_f.jpg


- S obzirom na veliki broj smrtnosti zbog oboljenja srca, u zaječarskom Zdravstvenom centru su se stekli uslovi za otvaranje angio-sale. To će mnogo značiti i pacijentima koji su do sada upućivani u jedan od šest gradova koji imaju angio-salu - kaže dr Staša Tadić, direktor ZC Zaječar.


Postojanje angio-sale, između ostalog, znači i postojanje rendgenskog aparata kojim se mogu slikati krvni sudovi srca i na taj način se otkriva ugrušak u srčanom mišiću.


- U slučaju kada ugrušak začepi krvni sud u srcu, on se razbija ili lekovima, što ne deluje kod svakog obolelog, ili mehanički što ćemo moći kada se otvori angio-sala. Kod ovih pacijenata su presudni minuti jer ukoliko se ne sprovede uspešna terapija u roku od šest sati, pacijent ostaje sa teškim invaliditetom ili dolazi do smrtnog slučaja - objašnjava dr Vladimir Mitov.


Zaječarska angio-sala pokrivaće celu Timočku krajinu, a lekari internisti već pohađaju obuku u Kliničkom centru u Beogradu. Na ovim prostorima oboljenja srca su u porastu iz godine u godine. Tako se ukazala potreba za otvaranjem pejsmejker centra što je učinjeno 2008. godine i on pokriva celu Timočku krajinu.

- U našem Zdravstvenom centru godišnje je na bolničkom lečenju od 12.000 do 15.000 pacijenata, od čega je čak 25 odsto smešteno zbog oboljenja srca. U Zaječaru, koji je jedini centar za istočnu Srbiju za ugradnju pejsmejkera, od 2008. godine kada je otvoren, do sada, ugradili smo ih kod 235 pacijenata iz cele Timočke krajine, kao i pet implantacija takozvanih loop recordera. Za ugradnju pejsmejkera nema liste čekanja, i ukoliko je potrebno, to se učini odmah po prijemu pacijenta - kaže dr Mitov.


Do otvaranja ovog centra pacijenti iz Timočke krajine su bili upućivani u druge ustanove gde su na ugradnju čekali više meseci.


Zaječarski ZC dobio je i jedan defibrilator ICD i time postao peti grad u Srbiji koji će ugraditi ovaj aparat.


- Ovaj aparat se ugrađuje kod pacijenata koji se preležali infarkt, imaju po život opasne aritmije i srčanu slabost. Njegov zadatak je da kad srce stane on obavi defibrilaciju i spase život pacijentu. To se laički može uporediti sa elektrošokovima koji se doziraju pacijentu u slučaju prestanka rada srca - objašnjava dr Mitov.
 
Top