Zahtev za proglašenje elementarne nepogode

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zahtev za proglašenje elementarne nepogode









Izvor:
rts.rs







Vlada Vojvodine uputiće zahtev Vladi Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode u pokrajini, zbog velike štete od suše na usevima.

Vlada Vojvodine uputiće zahtev Vladi Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode u pokrajini, zbog velike štete od suše na usevima, saopštio je pokrajinski Sekretarijat za informisanje.


Kukuruz-susa.jpg



Pokrajinska vlada je na sednici prihvatila Informaciju o stanju useva u pokrajini, prema kojoj bi rod kukuruza mogao da bude i do 60 odsto manji od uobičajenog.

Vlada Vojvodine zadužila je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu da pripremi posebno obaveštenje za sve lokalne samouprave u Vojvodini o postupanju u uslovima elementarne nepogode.

Trenutne procene poljoprivrednih službi u Sremu pokazuju da je čak 70 procenata kukuruza u kritičnom stanju, a ukoliko bi dobio dovoljnu količinu padavina u narednim danima kukuruz bi na 30 procenta zasejanih površina mogao doneti oko četiri tone prinosa.

Talas vrućine i nedostatak padavina u svim delovima pokrajine od Srema do Bačke i Banata nije ugrozio samo useve pod kukuruzom nego i zasad soje, suncokreta i šećerne repe. Prinos soje ukoliko u dogledno vreme ne bude padavina prosečno bi mogao biti manji za 70 procenata.

Rod šećerne repe će bez kiše biti smanjen za 40 do 50 procenata, a kod suncokreta se u sadašnjim uslovima može očekivati skraćivanje vegetacije i prinosi manji za 20 do 25 procenata, navodi se u saopštenju.

U Banatu procene poljoprivrednih službi, takođe, predviđaju katastrofalan efekat talasa vrućine pa će rod, bez obzira da li se radi o severnom, srednjem ili južnom Banatu i prinosi kukuruza biti umanjeni i do 70 procenata, ali da u srednjem Banatu ima i parcela gde je usev kukuruza potpuno uništen.

Nedostatak vlage i visoke temperature od 35 do 38 stepeni Celzijusa u junu i julu mesecu, nanele su znatne štete i usevima u Bačkoj. Tako će na severu Bačke usevi kukuruza, ako bude bilo skorih padavina biti tek 1,5 do dve tone po hektaru, a obilinije padavine bi možda pomogle da rod bude i malo veći.

Loše je stanje i na površinama pod sojom i suncokretom koji, takođe, trpe velika oštećenja zbog dugotrajnog nedostatka vlage i izuzetnih temperatura. Takođe je konstatovano da će na svim površinama koje se navodnjavaju prinosi kukuruza biti rekordni.
 
Natrag
Top