Šta je novo?

Zadruge u Srbiji nestaju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Zadruge u Srbiji nestaju
[/h] Izvor: TanjugZlatibor -- U Srbiji, prema nezvaničnim podacima, trenutno ima oko 1.200 zemljoradničkih zadruga, a procena je da se godišnje ugasi po 100 takvih kolektiva.

Procenjuje se da je u svakoj od zadruga upisano po 26 pojedinaca, a sa svakom zadrugom sarađuje u proseku 80 gazdinstava.
Prema rečima stručnog saradnika u Privrednoj komori Srbije Branislava Gulana, u svetu ima oko 800 miliona zadrugara i više od 100 miliona zaposlenih preko zadruga, ali da je ova delatnost u Srbiji u fazi nestajanja.

"Pomenimo samo da zadrugarstvo u svetu i Srbiji ima tradiciju dugu više od 100 godina, a proces tranzicije u ovoj zemlji zadrugarstvo je proglasio za loš recidiv prošlog sistema, pa teži da ga ugasi", rekao je Gulan.


6354666144fd46c2ff1fcb229327962_orig.jpg


Tako se, prema Gulanu, događa da se zadruge pretvaraju u preduzeća i privatizuju iako one imaju titulare.

"Zadrugarima se duguje više od 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i na hiljade objekata", rekao je on.

Prema Gulanovim rečima, u Srbiji sada nema pravih izvornih zadruga, a da se već više od decenija čeka se donošenje novog Zakona o zadrugama, koji će na moderan način urediti tu oblast i omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

"Kada razmišljamo o mogućnostima obnove i razvoja zadrugarstva u Srbiji u današnjem vremenu, možemo s razlogom da budemo optimisti i da verujemo, ukoliko do njega dođe, očekuju nas bolji dani, uprkos dosadašnjoj stagnaciji i raznim nesporazumima, kako u poljoprivredi i na selu, tako i u društvu i državi", kaže Gulan.

 
Top