Zadovoljstvo ali i obaveza

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Zadovoljstvo ali i obaveza


Čin uzimanja psa nije samo zadovoljstvo već i preuzimanje velike obaveze i odgovornosti prema životinji. Obavezujete se da tokom deset do petnaest godina maksimalno pružate svu neophodnu negu i pažnju životinji. Pre nego što donesete konačnu odluku i potpišete kupoprodajni ugovor saznajte sve o toj pasmini i upoznjte se podrobno o njegovim potrebama i načinu života.

Šta očekujete od svog šteneta?


Ovo pitanje može izgledati neumesno, ipak, ako ga sebi ne postavite pre kupovine možete doživeti da se vaš san o usvajanju šteneta pretvori u razočarenje ili čak košmar. Zapravo, vi ste stvorili odredjenu sliku o svom psu i kad se ona pokaže suviše različita u odnosu na stvarnost izbijaju problemi. Morate pre svega znati da pas može živeti samo unutar grupe, to jest porodice. Naime, on ima potrebu da vidi, dodiruje svoje drugove, ljude ili pse, ne zadovoljava se samoćom pa makar se nalazio i u parku veličine jednog hektara. Ako ćete dakle zbog svog rasporeda vremena morati stalno da ostavljate psa samog možda je bolje da odustanete.

Gde kupiti štene?


Obratite se odgajivaču ili veterinaru. Samo su oni u stanju da vam ukažu na uravnoteženo štene budući da je živelo sa majkom u normalnim uslovima. Štene treba da bude u redovnom kontaktu sa ljudima, da živi u prostoru bogatom predmetima i raznovrsnim zvucima (podnošljivog zvučnog nivoa).
Koliko da bude staro?

Ako nemate mnogo vremena uzmite štene staro 3 do 4 meseca koje je majka već obučila. Ako ste slobodniji uzmite mladje štene kako bi vas poistovetilo sa roditeljem.

Kako se zdravo štene ponaša?


Ne postoji ni jedan pouzdan test ali štene treba brzo da odgovori na poziv na igru .U tom cilju čučnite malo nagnuvši se napred i potapšite svoja kolena smešeći se. Istaknite svoje zadovoljstvo nekim zvukom ili rečima izgovorenim sa oduševljenjem. Štene treba da vam pridje mašući repom, i može vam odgovoriti položajem koji predstavlja poziv na igru ležeći na tlu prednjim delom tela i mašući podignutim repom. Ono prihvata da ga podignete uvis ne pokušavajući da vas ugrize i bez panike je. Ne trza se na najmanji šum i održava kontakt pogledom.

Koju ćete rasu izabrati?


Nasuprot onome što tvrde neke brošure ponašanje vašeg psa ne zavisi jedino od rase kojoj pripada već najviše od pravilnog odgoja. Naime svaka rasa ima genecke predispozicije ka odredjenim ponašanjima ali samo pravilnim uzgojem se do tih osobina može i doći. To je slično i sa uzgojem dece. Ako dete uzgajamo kako treba biće primeran član društva, a ako ga prepustimo ulici naravno verovatnoća da postane narkoman ili sileđija je ogromna. Ipak, pojedine rase su krhkije na emocionalnom planu i sklonije da razviju neka patološka ponašanja. Veterinar vam može dati ta obaveštenja kako bi vam pomogao da dobro izaberete.



Izvor: B.Aksentijević
 
Član
Učlanjen(a)
08.09.2009
Poruka
13
Мислим да није за ову тему, али ево један савет.
Šta raditi u slučaju trovanja psa :
Za slučaj da neko ne zna najčešće se baca kreozan (intenzivno žute boje) ili rodenticidi (intenzivno roze boje). U oba slučaja najbitnije je da se životinja ispovraća, a to se postiže tako što se sipa 3% hidrogen u usta, za veće pse i 2-3 bočice. Posle toga se daje aktivni ugalj. Kreozan vrlo brzo podiže telesnu temp i životinja mora da se tušira što hladnijom vodom. Kod trovanja rodenticidom treba što pre dati K vitamin.
 
Učlanjen(a)
06.06.2011
Poruka
1
nema veze sa ovom temom.
Da li se nekome desilo da je kuja imala laznu trudnocu?
 
Član
Učlanjen(a)
15.12.2012
Poruka
11
Istina pas je velika obaveza i morala sam se odreći dosta stvari da bi moj pas bio sretan i da bih mu pružila sretni život, ali kad pogledam u te nejgove oči u tu njuškicu, ma dala bih sve na svijetu samo da je kraj mene.
Za njega mi ništa nije teško.
 
Natrag
Top