Zabranjuju dolazak kombija na kućnu adresu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Zabranjuju dolazak kombija na kućnu adresu
Od februara sledeće godine ukida se kombi-prevoz putnika od kuće do neke od evropskih metropola.

Izvor: Večernje novosti
735762501583698cc89189251593425_w640.jpg


(Foto: Thinkstock.com)


* 43.000 KOMBI-vozila je registrovano na teritoriji Srbije

* 24.000 PUTNIKA mesečno prevezu kombiji u inostranstvo



To je predviđeno novim zakonom o prevozu putnika, koji je usvojen 2015. godine, a čija primena počinje za tri meseca. Poslovno udruženje prevoznika pozdravlja nove propise, dok se u agencijama koje korisnicima nude uslugu putovanja od vrata do vrata nadaju da će se nadležni ipak predomisliti.

I jedna i druga strana imaju svoje argumente, a svi za svoje smatraju da su "jači".

Činjenica je da ni do sada kombi-prevoz putnika u vozilima koja imaju do devet sedišta nije bio legalan, ali su inspekcije gledale kroz prste. Savo Tošić, iz "Tera travela", tvrdi da njegova firma posluje četiri godine, ali da druge kolege rade i duže od dve decenije.

"Ovaj način prevoza je opšteprihvaćen i godinama ga koriste studenti, žene sa decom, poslovni ljudi. To je specifična kategorija, jer bi oni, da nema nas, koristili svoje automobile. Zato nismo čak ni konkurencija auto-prevoznicima", tvrdi Tošić. "Primenom ovog zakonskog rešenja biće oštećena naša firma, ali i država, jer ostavlja bez posla 80 ljudi. Najveći gubitnici su ipak putnici. Nadležni se pravdaju da će time suzbiti sivu ekonomiju, a mi smatramo da će ona samo procvetati."

Goran Aleksić, direktor Poslovnog udruženja prevoznika "Srbijatransport", ističe da u svetu postoji jasna razlika između putničkih vozila i autobusa, koji po propisima imaju više od devet sedišta. Ona vozila koja imaju od šest do devet spadaju u kombije i vlasnicima te kategorije nigde nije dozvoljeno da se bave komercijalnim prevozom putnika u međunarodnom saobraćaju.

"Problem sa kombi-vozilima je što za volanom sede ljudi koji imaju B kategoriju i koji nisu profesionalni vozači", priča Aleksić. "Ne zna se ni koliko vremena voze, da li prave pauze, kao ni da li su uopšte psihofizički sposobni za vožnju, jer ne idu ni na specijalizovane sistematske preglede."

Obavljanje javnog prevoza putnika, u domaćem i međunarodnom saobraćaju, podrazumeva ispunjavanje strogih uslova vezanih za bezbednost saobraćaja, poslovnu, finansijsku i tehničku sposobnost tih pravnih lica, ističu u Ministarstvu saobraćaja. - Putničko vozilo ne može učestvovati u međumesnom i međunarodnom prevozu jer, navedena vozila nemaju tahografe, pa nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača u javnom prevozu, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja i učesnika. Ni Evropa ne poznaje ovu kategoriju vozila u međunarodnom prevozu putnika, prenose Večernje novosti.
 
Natrag
Top