Zabrana upotrebe mobilnog u vožnji

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zabrana upotrebe mobilnog u vožnji

Blic 27.10.2009 14:39



Vozači koji poštuju saobraćajne propise nemaju razloga za strah zbog novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Ovaj zakon koncipiran je tako da natera nesavesne vozače da stave prst na čelo i da shvate da svojim ponašanjem dovode i sebe i druge učesnike u saobraćaju u veliku opasnost - kaže u razgovoru za „Blic“ general Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Do početka primene novog zakona na čije usvajanje se čekalo godinama ostalo je još nešto više od mesec dana. Podsetimo, u njemu ima mnogo novina, poput strožih kazni za saobraćajne prekršaje, uvođenje sistema kaznenih bodova, promene u obuci i načinu polaganja vozačkih ispita, zabranu upotrebe radar detektora, kao i telefoniranje u toku vožnje sem uz pomoć „hends fri“ uređaja. Osim toga, policajci neće više dolaziti u kontakt sa novcem, već će vozači koji naprave saobraćajni prekršaj dobiti nalog koji će uplaćivati u pošti ili banci. Sagovornik „Blica“ kaže da je MUP spreman za primenu novih odredbi, koje će im omogućiti efikasnu borbu za povećanje bezbednosti na putevima, kao i za smanjenje broja poginulih i povređenih u nesrećama.
- Novi zakon stupa na snagu 10. decembra i najveći deo posla već je obavljen. Sve pripreme odnose se na donošenje podzakonskih akata, odnosno posebnih pravilnika vezani za kontrolu i regulisanje saobraćaja, za tehnički pregled vozila, kao i pravilnici vezani za centre za obuku vozača. Sada nam predstoji finale, odnosno uvezivanje poslova sa ministarstvima zdravlja, pravde, finansija i infrastrukture - objašnjava general Jovanović.
On je potvrdio da se kasni za formiranjem Agencije za bezbednost saobraćaja, telom koje zaduženo da analizira, prati i unapređuje sistem bezbednosti kroz jedinstvenu bazu podataka, ali da to neće odložiti primenu Novog zakona.





 
Natrag
Top