Zabrana prodaje alkohola neustavna

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Zabrana prodaje alkohola neustavna

Izvor: Politika

Beograd -- Ukoliko neko podnese Ustavnom sudu na procenu odluku grada o zabrani prodaje alkohola u toku noći,postoji velika verovatnoća da će uspeti da ospori ovaj propis.


5234656174da06f8a00521703182865_orig.jpg


Ustavni sud Srbije doneo je odluku po kojoj je neustavna odluka grada Novog Sada o zabrani prodaje alkohola u toku noći svim građanima, a ne samo maloletnicima. Da li ista sudbina čeka i odluku Beograda koji takođe uvodi noćnu prohibiciju, niko nije mogao da potvrdi.
Željko Ožegović, član Gradskog veća, kaže da se još čeka zvanično obaveštenje.

“Ne mogu ništa da komentarišem dok ne dobijemo zvaničnu informaciju da je odluka Novog Sada o zabrani prodaje alkohola u toku noći proglašena neustavnom. Ali, ono što mogu da kažem je da, ukoliko se naša odluka proglasi neustavnom, mi ćemo to, naravno, poštovati” , rekao je Ožegović.



U Ustavnom sudu kažu da im još niko nije podneo inicijativu za procenu ustavnosti i zakonitosti odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Beograda. Ali, dodaju, svako to ima prava da uradi.

“Prema odredbi člana 168. Ustava Republike Srbije, svako pravno ili fizičko lice ima pravo na inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti” , objasnili su u Ustavnom sudu.

Što se Beograda tiče, ukoliko ne bude izmena ili odluka Ustavnog suda, noćna prohibicija počeće početkom maja. Odbornici Skupštine grada usvojili su odluku o zabrani prodaje alkoholnih pića početkom februara, ali kako je trgovcima ostavljen rok od 90 dana da poslovanje usaglase sa novim propisom, on bi trebalo da počne da se primenjuje za nešto manje od mesec dana.

Da će možda i u Beogradu biti zahteva Ustavnom sudu da proceni ustavnost odluke najbolje pokazuje to, iako u velikim trgovinskim lancima nemaju ništa protiv, što su vlasnici trafika i diskonta veoma nezadovoljni.

Ukoliko odluka o „suvim noćima” počne da se primenjuje maja, odnosiće se na prodavnice, samoposluge, diskonte, robne kuće, specijalizovane prodavnice za prodaju štampe i duvana, kioske, trgovinske centre i benzinske stanice.

U ovim prodajnim objektima će na vidnom mestu morati da bude postavljeno upozorenje o zabrani prodaje alkoholnih pića u periodu od 22 do šest časova. Što se kafića, kafana i klubova tiče, punoletni gosti će kao i do sada moći da budu usluženi alkoholnim pićima u bilo koje vreme.

U Novom Sadu je žalbu na ovakvu odluku gradske vlasti uložilo Udruženje građana Društvo trgovaca Novog Sada, a odluka o zabrani prodaje alkoholnih pića u glavnom gradu Vojvodine od 23 do šest časova je doneta krajem 2009. godine.
 
Natrag
Top