ZA VREME KLINTONA Srbiji oduzeto milijardu dolara!

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.907
hillary_1-Bill-Clinton-4z6.jpg


Za vreme administracije bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, srpskim bankama i firmama oduzeto je milijardu dolara, izjavio je predsednik Upravnog odbora Asocijacije malih i srednjih preduzeća Zoran Vujović za „Srpski telegraf“.

On je to kazao misleći na novac koji je za vreme sankcija SR Jugoslaviji bio zamrznut, najviše 1992., 1993. i 1994. godine i koji ni do danas nije vraćen, navodi taj list.

Vujović potez Klintonove administracije ocenjuje kao „ekonomski genocid nad Srbima“.

„Samo na računima Jugobanke i Beobanke u Njujorku, u momentu donošenja sankcija bilo je 450 miliona dolara. Ta sredstva su zamrznuta, na njih nije bilo kamate i trebalo je da budu vraćena jednog dana“, rekao je Vujović i dodao da je novac bio zamrznut i na računima drugih srpskih firmi, ukupno milijardu dolara.

On objašnjava da su Amerikanci napravili i firmu koja je trebalo da brine o tim papirima.

„Brinuli su tako što su ih okretali i bankari su izračunali da su za 25 godina sa minimalnom kamatom na 450 miliona zaradili dve milijarde dolara“, rekao je Vujović.

Vujović kaže da su SAD taj novac počeli tek krajem 2017. godine da „stidljivo vraćaju“, kada je američka ambasada u Beogradu pozvala srpske firme čiji je novac bio zarobljen u SAD da joj se jave, a sa isplatom su počeli tek krajem prošle godine.

Kako kaže, javilo se malo firmi, poput Energoprojekta i Progresa koje su imale papire, ali opet nisu dobile sav novac, dok su one firme koje se nisu prijavile izgubile pravo na povraćaj novca.

„Sve je smišljeno tako da pare i ne budu vraćene. Čekalo se da najveći broj firmi bankrotira ili promeni vlasnika i da se onemogući ceo postupak“, ocenio je Vujović.

Ministar spoljnih poslova Srbije u tom periodu Živadin Jovanović kaže da su SAD prekršile sve moguće zakone, jer, kao i obično nisu poštovale odluku SB UN i jer su nakon ukidanja sankcija zadržale takozvani spoljni zid sankcija i izuzele se iz pravnog sistema.

„Zato bi sada najpre trebalo pokušati putem bilateralnih odnosa otvoriti to pitanje, a ako ne uspemo, onda angažovati jaku advokatsku kuću i iskoristiti sve pravne mogućnosti“, zaključio je Jovanović.


izvor: intermagazin.rs
 
Natrag
Top