Šta je novo?

Za praznik u prirodu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.670
Beograd 03. 04. 2010
Press

Za praznik u prirodu

Pored već poznatih Ade Ciganlije, Avale, Košutnjaka ili Zvezdarske šume, u neposrednoj blizini grada Beograđani mogu uživati na pomalo zaboravljenim izletištima kao što su Kosmaj, Bele stena ili Bojčinska šuma

1504-beta.jpgVećina Beograđana iskoristiće slobodno vreme za vaskršnje praznike i sunčane dane za odlazak u neko od brojnih izletišta u okolini grada. Pored već poznatih Ade Ciganlije, Avale, Košutnjaka ili Zvezdarske šume, u neposrednoj blizini Beograda nalaze se pomalo zaboravljeni lokaliteti planine Kosmaj, Bele stene ili Bojčinske šume.

Ljubitelji prirode mogu uživati u netaknutoj prirodi Kosmaja, na svega sat vremena vožnje od centra grada. Na ovom prostoru nekada je postojalo sedam manastira, od kojih su, nažalost, ostala samo tri koja su renovirana - Tresije, Pavlovac i Sveta Petka, a u obližnjem selu Stojnik mogu se obići i ostaci starog rimskog grada. Kraj je poznat i kao raj za lovce, ali i pecaroše, koji sreću mogu da okušaju u jezeru pored hotela "Babe".

Plaža u senci topola

Na samo 12 kilometara od centra Beograda možete uživati i na Beloj steni, omiljenom mestu za odmor Pančevaca. Na peščanoj plaži, u senci topola, sugrađani mogu uživati pored Dunava uz nezaobilazan roštilj, ili u miru i tišini pojesti ukusnu somovinu u jednom od šest obližnjih restorana.

PALJENJE VATRE NA JAVNIM POVRŠINAMA ZABRANJENO!
Omiljena razonoda među beogradskim izletnicima je uživanje uz zapaljeni roštilj u parku. Iako je paljenje vatre na javnim zelenim površinama zabranjeno zakonom, izletnicima je ovo do sada tolerisano u pojedinim gradskim parkovima. Komandant vatrogasne brigade Mile Jovičić kaže za Press da će se primenom novog zakona o zaštiti od požara od 1. jula ovo strogo sankcionisati i više se neće tolerisati ni na jednoj javnoj površini.
- Apelujem na građane, ako već raspaljuju vatru u prirodi, da preduzimaju sve mere opreza. Teren oko roštilja mora se dobro očistiti i napraviti takozvani "protivpožarni prsten", koji bi sprečio vatru da se proširi. Nikada nemojte napuštati mesto na kojem ste roštiljali dok se žar potpuno ne ugasi, i preporučljivo je da uvek pri ruci imate bar dve kante sa vodom - savetuje Jovičić.

Beograđani koji slobodne dane žele da provedu van gradske vreve i buke mogu da posete Bojčinsku šumu. Dvadesetak kilometara od Novog Beograda, na levoj obali Save, posetiocima su na raspolaganju staze za šetnju, vožnja u fijakeru, kao i manastir Fenek. Na teritoriji Bojčinske šume nalazi se nekoliko salaša u kojima se mogu probati pravi sremački specijaliteti. U blizini je ergela Konjičkog kluba "Bojčin", a izletnicima se pruža prilika i da zajašu lipicanere.
Avala sugrađanima pruža mogućnost da prošetaju brojnim šumskim stazama na nadmorskoj visini od oko 500 metara. Na vrhu Avale nalazi se mauzolej, Spomenik neznanom junaku, kao i ugostiteljski objekti poput hotela "Avala", planinarske kuće "Mitrovićev dom" i Studentskog odmarališta "Čarapićev brest". U podnožju su motel "1.000 ruža", pansion "Beograd", restorani "Lipovica", "Lovački sastanak" i drugi. Ovom beogradskom planinom dominira obnovljeni toranj, ali on, nažalost, još uvek nije otvoren za posetioce.
Košutnjak je oaza prirode na 330 hektara i jedno od najposećenijih izletišta u gradu. Ljubitelji roštilja u "domaćoj režiji", ali i sporta i rekreacije, preplavljuju ovaj prirodni kompleks vikendom, a posebno praznicima. U podnožju brda, gde je nekada bilo lovište kneževske porodice Obrenović, nalazi se izvor Hajdučka česma, a u neposrednoj blizini su postavljeni brojne drvene klupe i stolovi za izletnike.

Delo čeških vrtlara

U neposrednoj blizini je i Topčider, jedan od najstarijih beogradskih parkova. Oko Konaka kneza Miloša, između 1831. i 1833. godine posađena su stabla platana, koja su do danas sačuvana. Topčider su uredili čuveni češki vrtlari, a centralni deo, cvetni parter prema Miloševom konaku, završava se ispred kamenog obeliska, podignutog 1859. godine. U ovom lepom šumskom ambijentu nalaze se i Topčiderska crkva, Dom garde, kao i nekoliko poznatih gradskih ugostiteljskih objekata.
Park-šuma Zvezdara je atraktivno beogradsko izletište, koje se prostire na više od 20 hektara uređenih parkovskih površina. Ljubitelji zelenila, u samom centru grada, mogu prošetati uređenim parkovskim stazama, a deci je na raspolaganju nekoliko igrališta.

N. RESANOVIĆ 
Top