Za poplave nespremno 36 opština

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Za poplave nespremno 36 opština
[/h] Izvor: Politika

Beograd -- Mnoga mesta nisu prošla proveru sposobnosti da se izbore s izlivima reka. Čitava naselja podignuta na plavnim terenima

20468271684f2e88093dfdc109053571_368x237.jpg
S poplavama pre dve godine Srbija je jedva izašla na kraj, ali ne pre nego što su napravile štetu od nekoliko stotina miliona dinara. Lane je privreda jaukala zbog niskog vodostaja koji je više meseci držao brodove prinudno ukotvljene.
U 2012, cela naša zemlja, kao i Evropa, verovatno će grcati u bujicama koje neminovno slede samo ako otopljavanje bude naglo, pa se raskravljene sante leda pretvore u vodu i poteraju reke da pokuljaju u masivnim izlivima. Biće to, kako slikovito opisuju u Direkciji za vode, kao da „pet najtežih kiša padnu ođednom”. Ako do toga dođe, Srbija će potop dočekati bez potpune mape plavnih zona i 36 opština koje nisu položile proveru sposobnosti da se izbore s velikim izlivima.

Projekat mapiranja plavnih zona, istina, počeo je 2010. godine, mada se ne može reći da to mnogo popravlja utisak da država kasni u tom poslu. Do kraja ove godine trebalo bi da bude završeno mapiranje leve i desne obale Dunava između Zemuna i Đerdapa, kao i plavnih zona u slivu Morave, što obuhvata većinu zemlje. Evropska unija je za izradu studije donirala dva miliona evra, a moguće je da će nam pokloniti i novac kojim će u naredne tri godine biti podmireni troškovi mapiranja i ostalih vodotokova.
 
Natrag
Top