Za opremanje vojske 4,2 miliona

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Za opremanje vojske 4,2 miliona





Ovogodišnje opremanje Vojske Srbije naoružanjem i opremom koštaće 4,2 milijarde dinara, a već je zaduženo 3.000 pušaka.Pripadnici Vojske Srbije zadužili su od početka godine 3.000 novih automatskih pušaka savremenog kalibra 5,56 milimetara. Zajedno sa šest školskih aviona ”lasta”, municijom, letačkom i opremom za suzbijanje demonstracija, duge cevi iz kragujevačke ”Zastave” čine spisak nove opreme i naoružanja stiglih do početka septembra u vojne magacine.


1567074457506d205d3c7fe448854478_640x426.jpg



Prioritet u ovogodišnjoj nabavci opreme imaju vojnici pešadije i specijalci, ali i jedinice koje imaju ”overen pasoš” za neku od mirovnih operacija u svetu.

"Za opremanje oružanih snaga iz državne kase i iz naših prihoda na raspolaganju imamo 4,2 milijarde dinara. Bilo je predviđeno više, ali budžetska sredstva su nam umanjena za 500 miliona. Od ovog novca moguća je kupovina samo najosnovnijeg naoružanja i vojne opreme", kaže general-major Mitar Kovač iz Generalštaba Vojske Srbije.

Na osnovnoj listi za nabavku ove godine je i municija, kompjuterska i oprema za telekomunikacije i elektronsko izviđanje i aparati za ispitivanje zračenja. Do kraja godine startovaće i ozbiljnija nabavka terenskih vozila iz fabrike FAP u Priboju. Novi četvorotočkaši trebalo bi da smanje prosečnu starost vojnog voznog parka koja premašuje 20 godina.

U vojnim laboratorijama kompletiraju se i pečati na garantnim listovima bespilotne letelice ”vrabac”, protivoklopnog sistema ”bumbar”, kao i usavršenih raketnih aparata ”morava” i ”kub”. Deo ovih sredstava već je primljen u naoružanje, a poslednje potpise pred ulazak u kasarne očekuje još devet vojnih sredstava. Najveći deo ovog naoružanja razvijen je i konstruisan u Vojnotehničkom institutu (VTI) u Žarkovu.

Ova vojna ustanova trenutno radi na bespilotnoj letelici srednjeg dometa ”pegaz”, raketi kalibra 128 milimetara sa korekcijom putanje, upaljačima za granate, raketnim gorivima.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top